reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Menu naszych dzieci

moja Alicja je jak górnik:-) a nie przekroczyła jeszcze 9kg:-( jej menu wyglada tak:

5.30 -120ml mleka
9.00 - 1,5 kromki chleba z wędliną, pomidor zielony ogórek albo 1kromka i parówka berlinka
11.00 jogurt przeważnie z Hippa, banan caly
14.00 obiad lub zupka w zależnosci co akurat mam gotowe
16.00 zupka lub obiad:-)
18.30 kaszka ryzowa na mleku +owoce ze słoiczka
19.30 ok 120ml mleka

korzystam ze słoiczków jak np nie mam obiadu albo jak jestem gdzies poza domem, choc jak bylismy na urlopie jadła domowe obiady w jadłodajni az sie uszy jej trzęsły;-)

reklama
No to my z miesiąc młodsze ale nasz jadłospis wygląda tak:

7- 120ml mleka
9- 150ml kaszki
10-120ml mleka do spania
12 - bułka, chrupki kukurydziane (przeważnie jesteśmy na spacerze w tym czasie)
14 - obiad cz.I
15 - 120ml mleka do spania
17 - obiad cz.II*
20-20:30 - 210ml mleka z kleikiem

*jak gotuje to jest to zazwyczaj to samo a jak daje słoik to jeden obiad jest zamieniony na kanapki, jogurt naturalny z owocem lub coś w ten deseń

a parówki jeszcze jej nie dałam! Dajecie jakieś specjalne dla dzieci czy te ze sklepu?

ja próbowałam z paróweczkami juz jakies 1,5 m-ca temu to wtedy nie szło - wypluwała, to moze teraz znowu spróbuje. Malinka a Twój Tomus jakie tak sobie uwielbił?

No ja się tych parówek boję jak święconej wody choć wiem że dzieci niektóre uwielbiają i to najlepiej z ketchupem, ale jak sobie pomyślę co w nich może być...

Już chciałam kupić te z Gerbera ale u nas ich nie ma nigdzie, więc szukam takich dla dzieci ale też z marnym skutkiem:-(

my tez jeszcze parówek nie kosztowałyśmy
u nas wygląda tak ,ze o 8 śniadanko kaszka 150ml
koło 10 jest jakiś owoc nektarynka,brzoskwinia i bananek w plasterkach
12-13 jest zupka,sama robie najlepsza to krupniczek,ale inne tez wchodzą
15-16 jest deser jogurt z owocami lub deserek ze słoiczka duży
koło 19-20 kaszka 150 ml i (.)(.)i lulu

mój łakomczuszek (7800g :-) ) je tak:

9.30 - (.)
10.00 - kanapeczka z szyneczką lub paróweczka (taka dla dzieci ale nazwy nie pamiętam)
12.00 - deserek duży słoiczek, potem jest drzemka
14-15 - obiadek: półtorej dużego słoiczka + conieco z tależa mamy :-) np średni ziemniaczek pokrojony w kosteczke albo garść makaroniku lub ryżu + mięsko.
po obiadku jest druga drzemka
18.00 - owocki np mały bananek, malinki + biszkopciki,
20.00 - kaszka z 5-6 łyżek
21.30 - (.)

No to ładnie wam dzieci jedzą. Megaczka a ta parówka to polska czy tutejsza? Bo ja bym chciała dawać Jagodzie, ale się boję i nie wiem jaką wybrać z tutejszych.
A u nas jest tak
8.00 zwykle musli na mleku dla dzieci od 1 roku, albo jakaś kaszka, czasem manna albo pudding ryżowy na krowim
11.00-12.00 jeżeli jesteśmy na zajęciach to dostaje przegryzkę: rodzynki, paluszki coś jak do barszczu, kawałki banana, jabłuszka.Jak jesteśmy w domu to duży plaster gotowanej wołowinki albo kurczaka albo indyka, świnki nie za bardzo lubi. Do tego chlebek z białym serkiem prezydentem, niestety polski nie wchodzi:no: do tego nieraz zje trochę pomidorka, najlepiej wchodzi awokado.
ok 14 jak jest głodna to dostaje rodzynki które uwielbia, chrupki, owocki chyba że byłyśmy na zajęciach to dostaje to co wyżej.
17.30, chyba że zgłodnieje wcześniej, je z nami obiad, co tam zwykle mam, chyba że się dla niej nie nadaje to dostaje słoik, ale juz jej niestety nie wchodzą. Na obiadek zje mięsko, makaron, ryż warzywa są trujące.
19.00 deser owocowy albo jogurt.
20.30 150ml mleka dla dzieci od 1 roku.

A więc co do parówek to tak jak Sempe te berlinki sa najlepsze!jedna cała to mało!!!i wiecie co ja wole te kupić niż te z gerbera bo jak widziałam w kauflandzie jak wyglądają to mi się ich odechciało sama bym nie tkneła a co dopiero dziecku dała.....połowa w tej wodzie a reszta jakaś wyschnięta...nigdzie ich więcej nie widziałam więc zastąpiłam je berlinkami.
Maggie Tomasz zazwyczaj je 1 danie po spaniu więc zupke wciąga super,2 danie jest po około 2 godzinach i czasem zje połowe tego co upichciłam ale je tak codziennie.
A wiecie co mu smakuje najbardziej sosik z fileta z kurczaka z marchewką zaprawiony mąką(żeby był gęsty) do tego ze 3 ziemniaczki i ugotowany starty na drobno burak.On najlepiej chciał by to codziennie!:)

reklama
Moja panna tez juz jadla parowke,tez Berlinki,bo innych u nas nie uwidzisz,tzn.tych dla dzieci....
a widze ze wasze pocieszki ladnie jedz,moja ostatnimi czasy cos na zupki,czy obiadki strajkuje,zjada ale nie wszystko....
Najlepiej teraz wchodzi kasza ryzowa,albo manna na krowim ,ale z butli musi byc:sorry:( a pamietacie jak pisalam ze wcale nie chce buteki ciagnac:eek: jak byla mala...a teraz:szok:),mleko tez lubi,wypija nawet sporo,bo ok 210 ml...i rano tak i na wieczor

Do góry