reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Menu naszych dzieci

reklama
no ja też na gesto, na początku było z butli, teraz nie chce, smok od butli służy tylko do gryzienia

dziś byla tragedia z jedzeniem w sumie od 13 do 21 nie jadł, (nie licząc 2-3 łyżeczek jak próbowałam mu wcisnać ale sie poddawałam taki bunt był) o 21 kasza niecała w wielkich bólach, u nas niestety kaszki nie są smaczne bo na pepti i w dodatku niewielki wybór bezmlecznych :(
chyba po roczku zrobimy podejście do zwykłych, na początek będziemy próbować tez kogurt-mam mu troszke dac i odczekać 5 dni...ale to chyba po urlopie bo na pojutrze wyjeżdżamy i nie bede ryzykować - bardzo bym chciała żeby Bartek mógł już jeść coś z nabiały i jajka i normalne modyfikowane:(

tylko dodam ze chodziło mi o taką na gęsto - hmmm nawet bardzo gęsto u nas, takiej do butli to jej w ogole nie daje

ja tez tak robie- 5 łyzek kaszki i wody tyle zeby na tyle gęste bylo i wygodne w dawaniu
tylko ze ja dodaje jogurt bo Adas uczulony na mleko modyfikowane
mleka wogole Maly nie pije chyba ze w nocy moje- ile nie wiem bo przysypiam
a jogurt 500 gr ma na poltora dnia

Karincia- natchnelas mnie z ta kalarepka- tez sprobuje dac :tak:

Tak ja tez ostatnio kupiłam te batoniki dla Zofii po 2 szt. każdego rodzaju, został tylko 1 bardzo jej zasmakowały wiec polecam.

Kochane kobietki czy wasze dzieciaczki jedzą już 2- daniowy obiadek??
Nie chodzi mi że na 1 raz ale np. o 13 zupka a o 16 obiadek??
Bo się zastanawiam czy nie zmienić młodej menu, narazie je tak mniej wiecej.
9-10 180 ml mleka
ok 13 kaszka 120 ml lub kanapeczki
ok.16 obiadek lub zupka
ok 19 deserek
ok 21.30-22 mleko 210 ml

i zastanawiam się czy nie wrowadzić jej zamiast rannego mleka kaszke(sinlac) z owocami, płatki ryżowe z owocami itp.
później o 13 zupka, o 16 obiadek a ok 19 deserek, kanapeczki lub jaies inne delikatne przekąski. Nocnego mleka wyrzucić nie mogę. musi być:-)

Tomuś zajada sie kaszką z nestle z dynia pyszna!Nawet mi smakuje!:)
A odkryłam ciasteczka i rewelacja Tomus je uwielbia!!!i żałuje ze tylko 2 kupiłam bo ciężko u nas je dostać i musze jechac po nie do Zielonej a po same ciastka to się malo opłaca:/
to te :
HiPP: Owocowy Przyjaciel HiPP Banany-Jabłka
Ja do tych ciasteczek jeszcze nei dotarłam, ale dobrze Malinka ze piszesz to je musze gdzies przyuważyc i podsunąc Małej, cos mi sie wydaje ze jej zasmakują:-)

Dominiczka, co do obiadków - no to tak, właśnie wiem ze teraz jzu według wytycznych powinno sie podawac obiadek 2-daniowy, ale nie wiem jak to u nas z tym bedzie - raczej srednio z tym bedzie.
Raz próbowałam takiej zupki typowej wiosennej na pierwsze danie z Bobovity, zeby mi pochliptała, ale to rzadkie strasznie i tylko meczace było to karmienie...mało co zjadła i nic juz innego nei chciała później...

Te zupki które ja robie to strasznie gęste są - tak jak drugie danie. Moze wiec to jej styknie, bo z tymi dwoma daniami to tylko problemy by były, bo i czas na karmienie trzeba znaleźc a jak np. jest sie na spacerku to juz trudniej itd.

dominiczka :-) u nas jest róznie z tymi zupkami i drugimi daniami... nie stresuje się tym ;-) Monia do niedawna jadła słoiczek 125 g przez cały dzien więc nie mialam jak się wstrzelić z zupką czy drugim daniem :-(

róznica miedzy zupką a obiadkiem (o słoiczki mi chodzi) jest taka ze obiadek jest bardziej gesty i ma ok 2 razy więcej mięska niż zupka... ponoc w tym jest wic zeby nie przebiałkować dziecka :-)

Monia je miesne posiłki 2 razy dziennie - czasem uda się jej zjesc zupe i drugie :-) ale jesli nie zje mi zupki za pierwszym podejsciem to dostaje ja w ramach drugiego dania ;-) no i u nas ten schemat wyglada ciut inaczej:

rano - cycek + chrupki lub chlebek lub wafle ryżowe
ok. 10-11 jogurcik
ok. 13-14 zupa
ok. 17-18 obiadek
ok 20 cycek

kaszkami nadal gardzi :-(

ostatnio przypadkiem się dowiedzialam że zdrowo chowam dziecko :-) cukru nie dostaje bo zero kaszek, zero herbatek dla dzieci (dostaje tylko slabą miętę do picia), solonych słoiczków nie dostaje, jak ja gotuje to też bez soli, ze słodyczy to...dostala w piątek ciasteczko z hippa i...pluła nim ;-) jedyną "niezdrowością" jest wędlina ale za tą Monia nie przepada...pomemle szyneczkę i oddaje mamie :-) a najbardziej na świecie lubi chleb z masłem :-) no... najwazniejsze jest masełko :-) bo wyssany chlebek też jej się zadza mamie oddac :-)

U nas codziennie jest i zupka i drugie danie . sama gotuje czasem mi się zdarzy że coś ze słoiczka zazwyczaj jest to coś z cielęciną czy spagetti.
natomiast przejadła mu sie kaszka....i na śniadanie są ulubione paróweczki!!
A co do tych ciasteczek-batoników z hippa to tomek uwielbia tylko drogie dziadostwo ponad 2 zł szt :/

reklama
Malinka i Tomuś je i zupkę i drugie ładnie?
kurcze u nas rzadko Marcel wcina dwudaniowy obiad :/
mniej więcej mamy taki podział :

ok. 8 - śniadanko - mleko 160 ml rzaaaadko 180 ml (więcej nie wypije bestyj :/) z płatkami albo kromeczką, uwielbia z pomidorem i serem żółtym ;-) ) albo jajecznica z jednego jaja z pomidorem, no i muszę parówki kupić i spróbować a ciągle zapominam grrr
ok. 11:30 jakiś owocek, chrupaczki, czasem biszkopcik i soczek
14 - obiad i tu różnie zależy co ugotuję, ostatnio rosołek zjadł i potem kurczaka z ziemniakiem, czasem słoiczek
17.00 - podwieczorek - nypy zmiksowany jogurt z bananem malinami
20.00 - kaszka z 210 ml mleka i mleczko do popicia jakieś 90 ml ale ostatnio już coraz mniej chętnie tą kaszkę wcina :/

Ostatnia edycja:
Do góry