reklama
magda12345
Mama Juli i Jasia
Ja czasem daję trochę chlebka z masełkiem, albo ostatnio drożdżówkę domowej roboty. Ale i tak kaszka musi być obowiązkowo, bo i Jaś lubi i mi się wydaje że jak zje kaszkę to już na pewno jest pojedzony.
Możesz też spróbować z jajecznicą, z tego co pamiętam Miranda pisała ze u nich już białko można, u nas bodajże zalecają od 11 miesiąca ale to chyba ze względu na silne działanie alergizujące białka...mój na pewno nie jest uczulony bo parę razy dostał przez przypadek w zupce ale jajecznice mu raz zrobiłam i mu nie smakowała więc na razie odpuściłam.
Możesz też spróbować z jajecznicą, z tego co pamiętam Miranda pisała ze u nich już białko można, u nas bodajże zalecają od 11 miesiąca ale to chyba ze względu na silne działanie alergizujące białka...mój na pewno nie jest uczulony bo parę razy dostał przez przypadek w zupce ale jajecznice mu raz zrobiłam i mu nie smakowała więc na razie odpuściłam.
andariel
mama super dwójki :]
u nas mała ładnie wcina właśnie owsiankę (ale na wodzie) i kaszkę jaglaną dobrze ugotowaną - obie rzeczy z owockiem jakimś (starte i podgotowane jabłko, suszone śliwki albo rodzynki - niesiarkowane), więc raczej na słodko;
z tym, że ja jeszcze najpierw moczę płatki czy kaszkę jaglaną (jak nie zapomnę to w nocy, a jak nie to choć z godzinkę rano) i dopiero potem gotuję - i dłużej, niż wg przepisu na opakowaniu;
dla odmiany wracam też do kleików z ryżu brązowego czy basmanti, tez z owocem;
na kolację daję jej własnie kaszki smakowe bobovity, ale okropnie mi sie nie podoba, że są dosładzane, więc wkrótce z nich zrezygnuję (jak tylko urozmaicę bardziej menu);
a co do zupek, to dziś ugotowałam małej zupę z kalarepką (mam taką pyszną, świeżutką), a ta małpeczka pogardziła - zjadła parę łyżeczek i się nie zachwyciła jak mama
jeszcze trochę sobie ponarzekam: Ninka nie kuma co zrobić z tym gryzakiem nuby - nic a nic... tą rękojeść to i owszem, włoży do buzi i pomemła, ale żeby siateczkę - co to, to nie!
na dodatek nie wiem jak wykonać karmienie łyżeczką sposobem przytoczonym przez rubi - zanim zdołam obrócić łyżeczkę młoda zaciska dziąsła:/
nadal nie toleruje papek, ostatnio próbowałam z marchewką rozgotwaną i efekt był taki, że zwróciła mi i marchewkę, i część zjedzonej wcześniej zupki:/ nawet chrupki kukurydziane są be... ręce mi opadają
z tym, że ja jeszcze najpierw moczę płatki czy kaszkę jaglaną (jak nie zapomnę to w nocy, a jak nie to choć z godzinkę rano) i dopiero potem gotuję - i dłużej, niż wg przepisu na opakowaniu;
dla odmiany wracam też do kleików z ryżu brązowego czy basmanti, tez z owocem;
na kolację daję jej własnie kaszki smakowe bobovity, ale okropnie mi sie nie podoba, że są dosładzane, więc wkrótce z nich zrezygnuję (jak tylko urozmaicę bardziej menu);
a co do zupek, to dziś ugotowałam małej zupę z kalarepką (mam taką pyszną, świeżutką), a ta małpeczka pogardziła - zjadła parę łyżeczek i się nie zachwyciła jak mama
jeszcze trochę sobie ponarzekam: Ninka nie kuma co zrobić z tym gryzakiem nuby - nic a nic... tą rękojeść to i owszem, włoży do buzi i pomemła, ale żeby siateczkę - co to, to nie!
na dodatek nie wiem jak wykonać karmienie łyżeczką sposobem przytoczonym przez rubi - zanim zdołam obrócić łyżeczkę młoda zaciska dziąsła:/
nadal nie toleruje papek, ostatnio próbowałam z marchewką rozgotwaną i efekt był taki, że zwróciła mi i marchewkę, i część zjedzonej wcześniej zupki:/ nawet chrupki kukurydziane są be... ręce mi opadają
Ostatnia edycja:
Efe1980
Sierpniowa mama Gabrysi
No ja dziś ugotowałam kaszę manną na wodzie i dodałam mleko mody. i jabłuszko ze słoika (takie co moja mama porobiła do jabłecznika) bez cukru i mała na początku pogardziła ale jak zgłodniała to wtrąbiła ponad 200ml.Laski mam pytanie. Co dajcie maluchom na śniadanie? Bo widzę, że mojej Małej już kaszki się przejadły i rano mleka tez nie chce za bardzo pić. I zaczyna mi się robić problem
Próbowałam dziś ugotować ryż brązowy i rzeczywiście chyba na noc dobrze jest go namoczyć, bo gotuje się ciężko i w smaku i konsystencji przypomina mi kaszę gryczaną. No i przez to moje dziecko dziś pomidorową zjadło bez ryżu bo się doczekać nie mogło
Ale kombinuje, bo (.)(.) są bee więc jakoś w tym kierunku muszę się realizować.
Jako odrzucona matka chlip chlip
olenka123414
Mama malego Alexa!!!
Ja wlasnie Efe dzis zrobilam ta zupke pomidorowa z Twojego przepisu. Tylko moj zamiast koncentratu kupil cale pomidory i zamiast kurczaka dalam cielencine ale smaczna wyszla Alex dzis zjadl 200ml i 4 pojemniczki po 200ml zamrozilam :-)
_karincia_
Fanka BB :)
J atez mam straszna ochotę zacząć gotowac Adriankowi
Tylko powiedzcie mi Dziewczyny gdzie Wy kupujecie mięso dla Dzieci??
Bo ja boję się z marketów
A owsiankę na jakim stoisku znaleźc??
Przepraszam za takie głupie pytanie
olenka123414
Mama malego Alexa!!!
Ja niestety kupuje w marketach i miesko i warzywa. Jak sa jakies stragany, badz warzywniaki to tylko arabskie badz tureckie wiec jednak wole markety. Kurczaka jeszcze malemu sama nie gotowalamzawsze jak daje miesko to tylko cielecinke:-)
J atez mam straszna ochotę zacząć gotowac Adriankowi
Ja kupuję mięsko w sklepie obok w spożywczym - ale to jest jakieś stoisko sieciowe, więc mięso pewnie takie jak w supermarkecie. Jest to zazwyczaj pierś z kurczaka.
Owsiankę i inne płatki możesz znaleźć na stoisku z ryżem i kaszą.
reklama
Efe1980
Sierpniowa mama Gabrysi
Karinka kupuj tam gdzie sobie kupujesz. Tam gdzie cię pani za ladą kojarzy już i po prostu poproś o świeże, ładne mięsko np. cielęcinkę, wieprzowinkę dla małego dziecka. Ja tak robię. Pani zawsze mi ładny kawałek znajdzie i delikatnie zasugeruje coś innego jak np. coś jest nieświeże.
A jak się boisz gotować to polecam stronę Video przepisy - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety tam można zobaczyć jak to się robi Tak dla osób bez umiejętności kulinarnych jak ja
A jak się boisz gotować to polecam stronę Video przepisy - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety tam można zobaczyć jak to się robi Tak dla osób bez umiejętności kulinarnych jak ja
Podziel się: