reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2019

Kiedy założyć wątek zamknięty?

• 1 miesiąc

Głosów: 5 100,0%
  • 3 miesiące

Głosów: 0 0,0%
  • 5 miesięcy

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    5
  • Ankieta zamknięta .
Ja planuję pracować do kiedy będę miała siły, zobaczymy [emoji57] a rano i tak z łóżka muszę się zwlec i tak, to czy to do pracy czy do dzieci to żadna różnica...
Jak byłam z N w ciąży to prace przy biurku miałam skrócona do 6h dziennie, nie ma już tego?

Nic nie wiem o tym przepisie, to nie pierwsza ciąża w naszym biurze i nikt nie wymyślał z 6h. Nie jesteś w stanie pracować 8h to masz prawo do zwolnienia przecież. Mam silne stresy w pracy więc tym bardzieh podziękuję.

Dziewczyny a o do L4 orientujecie sie dokladnie jak to działa z wypłacaniem ? 100% płatne to wiem ale doczytałam tez , że średnia z ostatnich 12 miesięcy a mi tu sie cos nie zgadza bo mi wypłacili po prostu 100% a ze średniej miałabym więcej
Rozumiem że masz premie? Tutaj to zależy, bo u mnie w firmie są premie miesięczne za wypracowany plan i ta premia się liczy do średniej, ale są też takie ekstra bonusy, które się potem nie wliczają :( U nas normalnie jak pracujesz i idziesz na zwykłe L4 to premię tą miesięczną obcinają o te dni co się było na zwolnieniu. Więc średnio za 3 dni L4 jestem ok. 200zł w plecy :( I wtedy liczą właśnie ze średniej z 12 miesięcy ale też w zależności ile dni roboczych jest w miesiącu. Więc może być różna co miesiąc.

reklama
U mnie to samo - byłam zdziwiona jak mi powiedział , że on woli żebym w domu leżała wcinała krakersy i oglądała na kanapie klan :D hah

Dziewczyny a o do L4 orientujecie sie dokladnie jak to działa z wypłacaniem ? 100% płatne to wiem ale doczytałam tez , że średnia z ostatnich 12 miesięcy a mi tu sie cos nie zgadza bo mi wypłacili po prostu 100% a ze średniej miałabym więcej

Tez czytalam, ze powinna byc to srednia ale praktycznie nie wiem jak sie to odbywa.

Witam, mam na imię Natalia obecnie jestem w 11+5 tyg ciąży ;) to moja druga ciąża, pierwsza pół roku temu zakończyła się poronieniem w 8 tyg. Podczytuję Was od jakiegoś czasu i w końcu postanowiłam się odezwać. Od 3 tygodni przebywam na l4, mam straszne mdłości i oczywiście brak apetytu na cokolwiek... Termin wg om i usg 27.03 :) Miło mi będzie przechodzić ten cudowny czas razem z Wami ;)

Czesc Natalia! Witamy w naszyn gronie! :-)
Gratujacje!

Rozumiem że masz premie? Tutaj to zależy, bo u mnie w firmie są premie miesięczne za wypracowany plan i ta premia się liczy do średniej, ale są też takie ekstra bonusy, które się potem nie wliczają :( U nas normalnie jak pracujesz i idziesz na zwykłe L4 to premię tą miesięczną obcinają o te dni co się było na zwolnieniu. Więc średnio za 3 dni L4 jestem ok. 200zł w plecy :( I wtedy liczą właśnie ze średniej z 12 miesięcy ale też w zależności ile dni roboczych jest w miesiącu. Więc może być różna co miesiąc.

Z tego co wiem składki nie są odprowadzane na l4 wszystkie i powinno sie miec duzo wiecej niz netto dotychczas wypłacane i już zgłupiałam , a głupio mi iść się dopytywać jak nie jestem pewna czy mam racje :) pracowałam 7 dni sierpnia i poszłam na zwolnienie i dostałam 100% z tego co mam na umowie a doczytałam o średnich z 12 miesięcy i właśnie zdurniałam bo sporo tracę :(

hej, jakis czas temu pisałam, iż w moich prenatalnych Nt wyszło na górnej granicy i zdecydowałam sie jednak na badania harmony (dodatkowo miałam inne obciążenia wiec zrobiliśmy ten test) no i wyszło na szczęście ze dzidziuś jest zdrowy i będzie chłopak ;) teraz mamy problem z imieniem ;)

asicazg składki nie są odprowadzane fizycznie ale od brutto i tak są odliczane do wyliczenia macierzyńskiego / zwolnienia (ZUS sam sobie nie będzie odprowadzał :) ). W praktyce netto wychodzi porównywalnie na zwolnieniu i przy normalnej pracy.

Witajcie Dziewczyny!
Trafiłam na ten wątek w zeszłym tygodniu, ale dopiero dzisiaj znalazłam czas zeby zarejestrować się i napisać . Mam nadzieję iż przyjmiecie mnie do swojego grona .
Jestem mamą 10 latka i to druga ciąża. Jstem juz po prenatalnych cała w skowronkach a termin porodu mam 9 03.

hej, jakis czas temu pisałam, iż w moich prenatalnych Nt wyszło na górnej granicy i zdecydowałam sie jednak na badania harmony (dodatkowo miałam inne obciążenia wiec zrobiliśmy ten test) no i wyszło na szczęście ze dzidziuś jest zdrowy i będzie chłopak ;) teraz mamy problem z imieniem ;)

asicazg składki nie są odprowadzane fizycznie ale od brutto i tak są odliczane do wyliczenia macierzyńskiego / zwolnienia (ZUS sam sobie nie będzie odprowadzał :) ). W praktyce netto wychodzi porównywalnie na zwolnieniu i przy normalnej pracy.
Gratuluję synka :) wspaniale, że jest zdrowy, na pewno Wam spadł kamień z serca

reklama
U mnie to samo - byłam zdziwiona jak mi powiedział , że on woli żebym w domu leżała wcinała krakersy i oglądała na kanapie klan :D hah

Nie wiem jakie masz składniki pracy, ale ja np.mam dodatki miesięczne, których niestety zus nie liczy. To samo na macierzyńskim. Przykro mi bylo bo okazało sie ze wypłacone l4 niby 100% bylo w rzeczywistości ok.70% tego co zarabialam. O macierzyńskim nawet nie wspomne .

Do góry