Hormony wiec można [emoji23]Chyba każda tu po trochu marudzi a jak jeszcze nie to na pewno zacznie[emoji12][emoji23][emoji23]
reklama
Beata86
Fanka BB :)
Pisze tu i tam , najwiecej tu ,a co ktos musi marudzic wam [emoji23]
Dobrze że jest miejsce gdzie mozna napisać o wszystkich swoich wątpliwościach obawach i radosych nowinach
Martalenka18
Zaciekawiona BB
Ja czytałam że powinno się do 5kg ale można tez do 10Mama ginekolog pisze inaczej. Gdyby tak było jak mowisz to połowa ciąż byłaby zagrożona bo matki w ciąży noszą swoje dzieci, ważą sporo więcej.
Martalenka18
Zaciekawiona BB
Mi gin powiedział że mam iść do rodzinnego po skierownie i pójść z kasy jak najszybciej. No i poszłam dzisiaj, lekarka powiedziała że watpie żebym sie dostała tak szybko, że mam zrobić wyniki i przyjść do niej, ona mi euthyrox wypisze i będę go brać na ten czas zanim sie dostane do endoDo dziewczyn z tarczą wyszło mi TSH 2,96 dostałam skierowanie do endokrynologa dostanę się na fundusz w ciąży od ręki czy muszę prywatnie ? Mamjeszcze zrobić ft3 i ft4
M
Millagros
Gość
Należy się. Jak masz umowę do dnia poroduCzyli po skończonym 3 tyg przedłuża się umowa do porodu, a wiesz jak dalej jest w macierzyńskim i wychowawczym, należy się?
Ja mam właśnie umowę do 15 listopada....
Później skladasz odpowiednie papiery w ZUS i ZUS Ci płaci macierzyński. Z wychowawczym nie wiem jak jest. Wgl to dla mnie temat czarnej dziury bo nie byłam na wychowawczym.
M
Millagros
Gość
Nie mogę was nadrobic. Nie wiem czy któraś wam już odpisała.
Macierzyński z ZUS jest w wysokości 80% wartości wynagrodzenia.
Te 1000zl o którym tutaj myślicie to jest kosiniakowe które dostają uczennice/studentki/osoby bezrobotne.
Jeśli pracowalyscie to dostajecie normalnie te 80% wynagrodzenia
Nie wiem czy jest możliwość rozłożenia na 100 i 60% jak w przypadku gdy macierzyński załatwia się w pracy.
Macierzyński z ZUS jest w wysokości 80% wartości wynagrodzenia.
Te 1000zl o którym tutaj myślicie to jest kosiniakowe które dostają uczennice/studentki/osoby bezrobotne.
Jeśli pracowalyscie to dostajecie normalnie te 80% wynagrodzenia
Nie wiem czy jest możliwość rozłożenia na 100 i 60% jak w przypadku gdy macierzyński załatwia się w pracy.
M
Millagros
Gość
Aga udało mi się doczytać że z ciąża wszystko ok, cieszę się bardzo.
@beats86 jak przedluzaja umowe fo dnis porodu to nalezy sie 6mcy macierzynskiego i mozesz wziac 6 mcy rodzicielskiego. I wtedy zus placi ok 1000 pln lub jesli wychodzi ci mniej to do 1000 wyrownuja. To wszystko i tak zalatwiasz przez kadry, dlatego zaraz po porodzie trzeba sie z nimi skontaktowac i dostarczyc akt urodzenia. Prawdopodobnie poprosza cie tez o zaswiadczenie z przewidywanym dniem porodu. Bynajmniej ja tak mam. Obecnie juz na rodzicielskim i dostalam wyrownanie do 1000
Kayah
Czesc dziewczyny. Pewnie mnie nie pamietacie, pisalam troche na poczatku. Niestety czasu i sil brakowalo zeby sie odzywac. Caly czas pracuje, a w domu zbuntowany dwulatek tez nie daje chwili wytchnienia. Mdlosci mam naprawde okropne, ledwo daje rade funkcjonowac. Cale szczescie ze najgorzej jest po poludniu i wieczorem, bo inaczej nie dalabym rady pracowac. Dopiero dzisiejszy dzien byl naprawde duzo lepszy. Moglam normalnie pobawic sie z dzieckiem i porobic cos w domu. Mam cicha nadzieje, ze juz kazdy dzien bedzie lepszy. Od kilku dni nie jestem juz taka senna i mam wiecej sil fizycznych. Wczesniej nie chcialo mi sie nic. Wizyte mam w srode.
Witam wszystkie nowe mamusie i duzo zdrowka dla wszystkich[emoji5]
Polcia, my sie dobrze znamy z forum sierpniowek[emoji5]
Witam wszystkie nowe mamusie i duzo zdrowka dla wszystkich[emoji5]
Polcia, my sie dobrze znamy z forum sierpniowek[emoji5]
reklama
paulina.blachut
Kobieta w ciąży może dźwigać do 12 kg według bhp ale nie nomstop tylko z przerwami a taki ciągły udźwig to do 5 kg
Podziel się: