reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2019

Kiedy założyć wątek zamknięty?

• 1 miesiąc

Głosów: 5 100,0%
  • 3 miesiące

Głosów: 0 0,0%
  • 5 miesięcy

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    5
  • Ankieta zamknięta .
reklama
Do dziewczyn z tarczą wyszło mi TSH 2,96 dostałam skierowanie do endokrynologa dostanę się na fundusz w ciąży od ręki czy muszę prywatnie ? Mamjeszcze zrobić ft3 i ft4
Mi gin powiedział że mam iść do rodzinnego po skierownie i pójść z kasy jak najszybciej. No i poszłam dzisiaj, lekarka powiedziała że watpie żebym sie dostała tak szybko, że mam zrobić wyniki i przyjść do niej, ona mi euthyrox wypisze i będę go brać na ten czas zanim sie dostane do endo :)

Czyli po skończonym 3 tyg przedłuża się umowa do porodu, a wiesz jak dalej jest w macierzyńskim i wychowawczym, należy się?
Ja mam właśnie umowę do 15 listopada....
Należy się. Jak masz umowę do dnia porodu
Później skladasz odpowiednie papiery w ZUS i ZUS Ci płaci macierzyński. Z wychowawczym nie wiem jak jest. Wgl to dla mnie temat czarnej dziury bo nie byłam na wychowawczym. :)

Nie mogę was nadrobic. Nie wiem czy któraś wam już odpisała.

Macierzyński z ZUS jest w wysokości 80% wartości wynagrodzenia.

Te 1000zl o którym tutaj myślicie to jest kosiniakowe które dostają uczennice/studentki/osoby bezrobotne.

Jeśli pracowalyscie to dostajecie normalnie te 80% wynagrodzenia
Nie wiem czy jest możliwość rozłożenia na 100 i 60% jak w przypadku gdy macierzyński załatwia się w pracy.

@beats86 jak przedluzaja umowe fo dnis porodu to nalezy sie 6mcy macierzynskiego i mozesz wziac 6 mcy rodzicielskiego. I wtedy zus placi ok 1000 pln lub jesli wychodzi ci mniej to do 1000 wyrownuja. To wszystko i tak zalatwiasz przez kadry, dlatego zaraz po porodzie trzeba sie z nimi skontaktowac i dostarczyc akt urodzenia. Prawdopodobnie poprosza cie tez o zaswiadczenie z przewidywanym dniem porodu. Bynajmniej ja tak mam. Obecnie juz na rodzicielskim i dostalam wyrownanie do 1000

Czesc dziewczyny. Pewnie mnie nie pamietacie, pisalam troche na poczatku. Niestety czasu i sil brakowalo zeby sie odzywac. Caly czas pracuje, a w domu zbuntowany dwulatek tez nie daje chwili wytchnienia. Mdlosci mam naprawde okropne, ledwo daje rade funkcjonowac. Cale szczescie ze najgorzej jest po poludniu i wieczorem, bo inaczej nie dalabym rady pracowac. Dopiero dzisiejszy dzien byl naprawde duzo lepszy. Moglam normalnie pobawic sie z dzieckiem i porobic cos w domu. Mam cicha nadzieje, ze juz kazdy dzien bedzie lepszy. Od kilku dni nie jestem juz taka senna i mam wiecej sil fizycznych. Wczesniej nie chcialo mi sie nic. Wizyte mam w srode.
Witam wszystkie nowe mamusie i duzo zdrowka dla wszystkich[emoji5]
Polcia, my sie dobrze znamy z forum sierpniowek[emoji5]

reklama
Do góry