reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2019

Kiedy założyć wątek zamknięty?

• 1 miesiąc

Głosów: 5 100,0%
  • 3 miesiące

Głosów: 0 0,0%
  • 5 miesięcy

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    5
  • Ankieta zamknięta .
To ja wiem jedno, miałabym syf w domu jak cholera, ale dziecko byłoby wybawione z tatusiem, bo A poświęca się dzieciom, nie gotowaniu, sprzątaniu i praniu [emoji16] wylądowałam w szpitalu w styczniu i jak po 3 dniach przyjechałam to mieszkania nie poznałam [emoji33] chociaż odkurzanie
Hehe jak mnie nie bylo to moj mamie kazal przyjsc posprzątać po libacji alkoholowej, gdy odprawial pepkowe [emoji23] on tak samo zajmował by sie dzieckiem ugotować tez by ugotowal ,ale ze sprzątaniem to problem by byl

reklama
W Norwegii jest tak, ze pierwsze 15 tyg mamusi, później okres wspólny, gdzie rodzice decydują kto zostaje z dzieckiem; a na końcu 15 tyg tylko dla tatusia, gdzie ja muszę wrócić do pracy, te tatusiowe się kończy jeszcze przed roczkiem dziecka, wiec to jeszcze maleństwo... i powiem wam szczerze, ze nie myśle o kasie ani o niczym, tylko o tym jak ja psychicznie wytrzymam jak tyle tygodni będzie się tata sam dzieckiem zajmował :D nie mówię ze będzie złym tatą, ale on do wielu spraw ma podejście w stylu „co się tak nad tym spuszczasz, na wszystko jest czas, wszystko się kiedyś zrobi, krzywda się mu/ jej nie stanie”... :)))) boje się ze dziecko będzie chodziło z pełnym pampersem po kolana :p

To u Was i tak jest dobrze u nas w Holandii jest tak ze jest tylko 16 tyg macierzyńskiego który zaczyna się już przed porodem zazwyczaj 6 tyg czyli po porodzie masz tylko 10 tyg z dzieckiem i musisz wrócić do pracy... [emoji17]

[emoji23] moj znowu jakby mial zostac i opiekowac takim malym to by go stres zjadl, on az sie zapowietrzal jak bral malego tak sie bal zeby mu nic nie zrobić, do przesady by dbal w izolatce trzymal [emoji23]
Mój mi cały czas mówi, ze ja go pewnie oszukuje, ze nie mogę przejąć tych 15 tygodni :D mogłabym... jakbym mu prawa odebrała :p

No o czystości to już nie chce myśleć, bo on sam wokół siebie to jej utrzymać nie może :p każe mu zatrudnić kogoś do sprzątania, tak żeby uwinął się zanim wroce z pracy i się wkurzę :D

Ja jak syna urodzilam wróciłam po 12 tygodniach niestety byłam bezrobotna,a pieniądze byly potrzebne, cale szczescie mialam babcie zeby sie zajmowały, ale teraz skorzystalabym z tego roku

My tutaj nie mamy rodziny i musiałam córkę dać do żłobka bo nie mogliśmy sobie pozwolić żebym się zwolniła z pracy... jedynie mała urodziła się 4 tyg wcześniej więc byłam z nią 14 tyg w domu

emoji23.png
dobrze,ze chociaz moze dostac te drugie,a nie pierwsze, to u nas w Polsce na plus teraz rok macierzynski, ale wybrać mozna czy ojciec czy matka
My tutaj nie mamy rodziny i musiałam córkę dać do żłobka bo nie mogliśmy sobie pozwolić żebym się zwolniła z pracy... jedynie mała urodziła się 4 tyg wcześniej więc byłam z nią 14 tyg w domu

tutaj teoretycznie przedszkole od pierwszego roku życia- czasem zrobią wyjątek i przyjmą chwile wcześniej; ale poza tym dla młodszych dzieci to tylko niania, albo rodzina jak ktoś ma...
ja z jednej strony się boje tych 15 tyg a z drugiej cieszę się, bo jak mi kiedykolwiek powie ze ja sobie odpoczywałam z dzieckiem w domu to sobie później „odbiorę” w te jego tygodnie :D tak czy siak planuje ze przez 4 tyg wybiorę urlop, to pobędę z nimi, a później niech sobie radzą ;p mogę pracować z domu ewentualnie, ale już widzę jaka to by była „praca” :D

Z innej beczki, dziewczyny, zaczęlyscie już jakieś zakupy? Ja chce trochę rzeczy z Polski, a mój jedyny wyjazd przed porodem będzie we wrześniu i się boje, ze zapesze robiąc już zamówienia, no ale muszę... :(

tutaj teoretycznie przedszkole od pierwszego roku życia- czasem zrobią wyjątek i przyjmą chwile wcześniej; ale poza tym dla młodszych dzieci to tylko niania, albo rodzina jak ktoś ma...
ja z jednej strony się boje tych 15 tyg a z drugiej cieszę się, bo jak mi kiedykolwiek powie ze ja sobie odpoczywałam z dzieckiem w domu to sobie później „odbiorę” w te jego tygodnie :D tak czy siak planuje ze przez 4 tyg wybiorę urlop, to pobędę z nimi, a później niech sobie radzą ;p mogę pracować z domu ewentualnie, ale już widzę jaka to by była „praca” :D

Z innej beczki, dziewczyny, zaczęlyscie już jakieś zakupy? Ja chce trochę rzeczy z Polski, a mój jedyny wyjazd przed porodem będzie we wrześniu i się boje, ze zapesze robiąc już zamówienia, no ale muszę... :(
Ja niestety po przejściach nawet wozek planuje po porodzie kupic,ale w przesądy nie wierze

reklama

Ja w I ciazy kupilam pierwsza rzecz jak poznalam pleć czyli na 1 prenatalnych a tsk to po 20 tygodniu ;-)

Do góry