reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2013

Hej dziewczyny :-)

Wybaczcie, że się wcale nie odzywam, ale nie mam dostępu do internetu w domu. W Polsce wylądowałam w środę i w chwili obecnej integruję się z rodziną i znajomymi :-) byłam dzisiaj na wizycie i z moją pociechą wszystko ok :-) no i wreszcie się dzidziuś ujawnił i słuchajcie będę mieć CÓRCIĘ :-)

Wszystko z nią idealnie....termin z OM mam na 24 marca a z USG na 23 marca....więć nie ma praktycznie żadnej różnicy.
Laureńka waży 1611g i jest piękną i zdrową dziewczynką :-) jak wróce do Norwegii to wrzucę jej zdjęcia z 3/4D na forum.....nareszcie mam się czym chwalić!

Ja dostałam jakieś czopki dopochwowe bo mam za dużo śluzu w pochwie.

Morfologia i mocz wyszły mi bardzo dobrze, teraz jeszcze tylko czekam na wyniki posiewu z pochwy.

Generalnie wszystko u nas super....dzisiaj przyleciał mój mąż, więc rodzinka w komplecie!
Mam nadzieję, że u Was wszystko ok i że żaden bąbelek nie postanowił się wcześniej urodzić.

Odezwę się jak tylko będę miała ponownie dostęp do internetu. :-)

reklama
betina no pewnie, że już dzieci po tym 35tc w większości mają już odpowiednią wagę i rodzą się bez żadnych problemów i bez potrzeby inkubatora... tylko mi nie o to chodziło a o definicję kiedy ciąża jest donoszona... mi też lekaż na powtarzał, żeby tyle chociaż wytrzymać i oby waga była wystarczająca ale i tak Wiki była uznawana za wcześniaka.
A tak jeszcze ad mleka to ja jak kociatka uważam, że nawet wśród naukowców są bardzo podzielone opinie, do tego nasi rodzice, dziadkowie jakoś pili krowie mleko i było ok... Choć uważam, że w pierwszym roku zdecydowanie lepsze jest nasze mleko a nie krowie bo ono dla krów, no i z niego są mieszanki, w dodatku z mleka w proszku które jest najgorsze przecież.... I tak jak Martuśka jak piję, czyjem przetwory mleczne czy podaję małej to zdecydowanie pełnotłuste co by coś tam jeszcze w nim zostało... No i mleko to niby świeże a nie UHT choć to też pasteryzowane ale mleko z kilkumiesięcną datą ważności to już nie jest mleko.... Noa jogurty jak daję szczególnie małej to szukam takiego, żeby nie miał w składzie mleka w proszku ale tylko jeden taki znajduję jak na razie;)
Ewelinka super wieści, gratuluję córeczki no i pewnie, że odpoczywaj i ciesz się rodzinką i znajomymi:)

Ewelinka gratuluje udanej wizyty. Ja po twoim jadlospisie podejrzewalam ze bedziesz miala coreczke. Super ze z Laurunia wszystko dobrze i czekamy na zdjecia. Integruj sie z rodzinka i znajomymi bo nie wiadomo kiedy znow tam zawitasz :)
Betina faworki to chyba najlatwiejsze i najszybsze ciasteczka:tak: W dodatku najtansze bo w sumie maka, smietana i zoltka nie za duzo kosztuja, ale za to smak nieoceniony:-p Ostatnia prosta przed Toba:tak:

Ewelinka witam w gronie mam małych córeczek:-):-):-)

Anka jak ty dajesz radę to wszystko robić???:szok: Ja już odpadam w przedbiegach. Czuję się masakrycznie i boli mnie całe ciało... na dzień babci i dziadka postanowiłam zrobić ciasteczka w prezencie od młodego i chyba będę je robić na siedząco:p

Widzę, że każda z nas ma swój system liczenia miesięcy i tygodni;-) Dla mnie mój 9 miesiąc zacznie się wraz ze skończeniem 36 tygodnia...więc póki co cieszę się 8 ciężkim miesiącem:laugh2:

Wróciłam od fryzjera, nawet jestem zadowolona :) Pranie powieszone, owsianka zjedzona (nie wiem, kiedy smakowała mi tak bardzo, jak w ostatnich tygodniach), teraz relaksik i czekanie na męża z obiadkiem.
Anka, zgadzam się z Alą - jestem pod wrażeniem pokładów Twojej energii i wytrzymałości!! Ja bym po takim dniu po prostu padła z nóg, przecież Ty dziewczyno od rana do wieczora na nogach jesteś:szok:.
Betina, i masz rację, w końcu to ostatnie tygodnie, kiedy możemy rozpieszczać siebie, a nie nasze dzieci :-D.
Ty zaczynasz 9 miesiąc, a ja dopiero co weszłam w 8... ale ten czas leci :)
Ewelinka, gratuluję córuni!!! Ciesz się rodziną i znajomymi ile tylko możesz, do nas zdążysz wrócić ;-).

U nas szkoła rodzenia na półmetku, czuję się trochę spokojniejsza, choć najważniejsze zajęcia (poród aktywny, pielęgnacja, karmienie) jeszcze przed nami. Przy okazji okazało się, że uczy się z nami rodzić Rogucki z Comy, razem ze swoją żoną ;)

Ala ja w pierwszej ciazy nic nie robilam, non stop lezalam bo tez mi nie bylo wolno. Skoro teraz nie ma przeciwskazan to ruszam sie ile sie da. Nie czuje sie jakas obolala, ale czesto jest mi ciezko nosic brzuszek:rofl2: Chodze wolniej i bardziej niezdarnie ale teraz juz nam wolno.
Co do stytemu liczen miesiecy to ciaza trwa 10 miesiecy ksiezycowych czyli 40 tygodni.
Ostatnia @ mialam 07.06 wiec kazdego miesiaca 7 dnia zaczynam nowy miesiac ;-)
Makunia ja ogolnie jestem energiczna osoba wiec jak nie musze lezec to zawsze cos robie jak nie w domu to poza domem. Jak jest cieplo to polowe dnia spedzamy na podworku: park, spacer, plac zabaw, zakupki, sale zabaw, kino... zawsze staram sie cos robic. hociaz przyznam ze jak dostaje lenia to nic nie robie :)) leze i wgapiam sie w tv

Ostatnia edycja:
Hej

Obeszlam jeszcze dzis rano galerie handlowa, cos tam dokupilam dla starszaka na wyprzedazach. Wydalam juz majatek na ciuszki, ale mam chyba spokoj na rok:-p Latwiej sie wydaje pieniadze wiedzac, ze mlodszy braciszek wszystko odziedziczy
Szczebiotko, pieknie Wam ze Szczepkiem idzie, to moje male uparte jak koza (po mamusi:laugh2:) i spodziewam sie zdecydowanego oporu przy odpieluchowaniu. Aj, zeby sie udalo...
Ja tez mam wrazenie, ze maly czasem dziwnie sie uklada i wtedy ani chodzic, ani usiasc, nawet lezec nie mozna wygodnie:eek: I z luboscia atakuje moj pecherz, czego Oluszek nie robil na przyklad.

Trytytka, slisko bylo dzisiaj okrutnie... Dobrze, ze niczego nie zlamalas:szok:

Betina, witaj:-) Ja zaczynam Wielkie Pranie w przyszlym tygodniu. Wole byc przygotowana;-)

Anka, mam nadzieje, ze aniolka:-D Choc to moje diablatko dalo niezle popalic, to jest jednak bardzo bystre i strasznie urocze, wiec tak czy tak nie zamienie na inne;-)

Lilikasia, to juz drugi raz w Ujastku, pewnie niewiele sie zmienilo przez 1,5 roku, wiec pytaj smialo.

Basieniak, oby ta Twoja szyjka dala rade! Moja - odpukac - po szybkim zjezdzie w dol (gdy zlamalam noge i chodzilam o kulach) nie zmienila sie w ogole przez ostatnie 15 tygodni. A przeciez nie leze plackiem.

Ewelinka, super! Gratulacje zdrowego dzieciaczka. A wiec Niespodzianka jest dziewczynka:-)

dopiero jak skończe dzisiaj wszystko prac i poprasuje to sie okaże czego, ile mam, co w ogóle nie będzie potrzebne a czego może za mało.. na razie wrzucam siatami, segreguje tylko na kolory ;)

Ewelinka
same dobre wieści, gratuluje! na pewno sie uspokoiłaś. i koniec z niespodzianką - jednak córcia :)
ala z tym liczeniem to ja nie przywiązuje do tego większej wagi. ale czegos musze sie trzymac tym bardziej ze u mnie tak duza jest rozpiętośc pomiędzy terminami OM a usg. Wg pierwszego to połowa lutego, wg drugiego początek marca ;)
makunia a ja myslalam ze on juz jest wielokrotnym doświadczonym tatą ;)
kociatka oj tak, mój synalek też uwielbia uciskac mi pęcherz..

pierwsza tura ubranek w pralce. piorę w mleczku lovela + ich płyn do płukania. od razu będę prasować i tymczasowo w innym pokoju je poukładam dopóki droga do komody się nie uporządkuje ;)
byłam w aptece zakupić m.in lek na drogi moczowe bo niestety znowu mam jakies bakterie. zostawiłam 95 zł :eek:
wyprawka powoli się zamyka, choc musze jeszcze pare rzeczy przez internet kupic a brak komp mi w tym nie pomaga :/

za tyd zaczynam 9 miesciąc :szok:

anka26 podeślij parę faworków.. w ogóle to podziwiam bo dla mnie to już wyższa szkoła jazdy
makunia popieram fryzjera i pedicure. sama staram sie rozpieszczac w ciąży takimi przyjemnościami bo potem przynajmniej na początku moze byc cieżko z organizacją. a do fryzjera i pedicure planuje tez isc zaraz przed terminem :-)
basieniak u mnie gin uporczywie zawsze mówił o 35 tc jako tym decydującym, potem niech sie dzieje co chce

JA też niedługo 9 miesiąc :)

Hej dziewczyny :-)

Wybaczcie, że się wcale nie odzywam, ale nie mam dostępu do internetu w domu. W Polsce wylądowałam w środę i w chwili obecnej integruję się z rodziną i znajomymi :-) byłam dzisiaj na wizycie i z moją pociechą wszystko ok :-) no i wreszcie się dzidziuś ujawnił i słuchajcie będę mieć CÓRCIĘ :-)

Wszystko z nią idealnie....termin z OM mam na 24 marca a z USG na 23 marca....więć nie ma praktycznie żadnej różnicy.
Laureńka waży 1611g i jest piękną i zdrową dziewczynką :-) jak wróce do Norwegii to wrzucę jej zdjęcia z 3/4D na forum.....nareszcie mam się czym chwalić!

Ja dostałam jakieś czopki dopochwowe bo mam za dużo śluzu w pochwie.

Morfologia i mocz wyszły mi bardzo dobrze, teraz jeszcze tylko czekam na wyniki posiewu z pochwy.

Generalnie wszystko u nas super....dzisiaj przyleciał mój mąż, więc rodzinka w komplecie!
Mam nadzieję, że u Was wszystko ok i że żaden bąbelek nie postanowił się wcześniej urodzić.

Odezwę się jak tylko będę miała ponownie dostęp do internetu. :-)

Gratuluje córeczki :) Dobrze w końcu wiedzieć prawda?

Ewelinka witam w gronie mam małych córeczek:-):-):-)

Anka jak ty dajesz radę to wszystko robić???:szok: Ja już odpadam w przedbiegach. Czuję się masakrycznie i boli mnie całe ciało... na dzień babci i dziadka postanowiłam zrobić ciasteczka w prezencie od młodego i chyba będę je robić na siedząco:p

Widzę, że każda z nas ma swój system liczenia miesięcy i tygodni;-) Dla mnie mój 9 miesiąc zacznie się wraz ze skończeniem 36 tygodnia...więc póki co cieszę się 8 ciężkim miesiącem:laugh2:

No własnie na temat prezentów na Dzień Babci i Dziadka poszukuje pomysłu :) Wrzuć zdjęcia jak wyszły ciacha :) Młody ma 5 babć i 1 dziadka... A do tego jego mamusia (ja) ma imieniny w ten dzień :)

Ala ja w pierwszej ciazy nic nie robilam, non stop lezalam bo tez mi nie bylo wolno. Skoro teraz nie ma przeciwskazan to ruszam sie ile sie da. Nie czuje sie jakas obolala, ale czesto jest mi ciezko nosic brzuszek:rofl2: Chodze wolniej i bardziej niezdarnie ale teraz juz nam wolno.
Co do stytemu liczen miesiecy to ciaza trwa 10 miesiecy ksiezycowych czyli 40 tygodni.
Ostatnia @ mialam 07.06 wiec kazdego miesiaca 7 dnia zaczynam nowy miesiac ;-)
Makunia ja ogolnie jestem energiczna osoba wiec jak nie musze lezec to zawsze cos robie jak nie w domu to poza domem. Jak jest cieplo to polowe dnia spedzamy na podworku: park, spacer, plac zabaw, zakupki, sale zabaw, kino... zawsze staram sie cos robic. hociaz przyznam ze jak dostaje lenia to nic nie robie :)) leze i wgapiam sie w tv

O! Ja tak samo właśnie liczę miesiące. Tylko u mnie każdy 22 jest początkiem nowego miesiąca więc do 9 miesiąca zostały mi tylko 4 dni :)

reklama
basieniak - ja jakoś zawsze słyszałam o tym 37 tygodniu i dlatego myślałam, że to już jest ok rodzić w tym czasie... ale rzeczywiście patrząc po Twoim przypadku okazuje sie, że trzeba zaciskac nogi do 38 tc ;)
ja oboje urodziłam po terminie, więc nie za bardzo znałam temat od tej strony...
ale z drugiej strony koleżanka urodziła córkę 5 czerwca, a miała termin na 26go i nikt nie zakwalifikował jej jako wczesniaka - wszystkie szczepienia itp ma normalnie bez konsultacji.... więc może to od szpitala zalezy?? albo od neonatologa??

Deizzi - dalas mi do myślenia z tym monopolem - może i moi by załapali, bo przeciez starsi niż Antoś są ;)
a jak tam twoje twardnienia??

kociatka - dobrze, ze bez antybiotyku sie u małego obejdzie :tak:
fajnie, że tyle juz pokupowałas dla synka ;) na rozmiary moich dzieci to już za dużo na wyprzedazach nie ma..... zwłaszcza w mothercare, a ja te ciuszki lubie najbardziej ;) ale tak do 3 latek jest sporo zawsze ;)

Szczebiotka - super, że Szczepek tak ładnie załapał ;)

makunia - na to żeby nie zwolnili po miesiącu jest sposób - wracając zmniejszasz sobie etat np na 7/8 i przez rok masz ochronę ;) a jak do tego dodasz godzinę na karmienie, to po 6 godz wybywasz z roboty i jest ok ;)

anka - dawaj przepis na faworki na odpowiednim watku - ja mam przepis z piwem - a jakos ostatnio go u nas w domu nie ma ;)
a w końcu zaraz Tłusty Czwartek ;)

Ewelinka - gratuluję zdrowej córeczki ;) i już imię od razu wybrane - super ;) wypoczywaj na łonie rodziny ile możesz ;)

betina - mi tez Lovela najbardziej pasuje ;)

Kania - jak tam Oliwcia dzisiaj??

a u nas ok, dzisiaj na wizycie młody już prawie 2300 ważył!!!! największa to ma głowe ten mój synek - obwód już 31 cm, a starsi rodzili się z obwodem 33 cm :szok: wiec z rozmiaru głowy o ponad tydzień starszy ;) kość udowa i brzuszek termin z OM - 1-2 marca ;)
kolejna wizyta 11go, pessar zdejmujemy 18go.... to wg OM będzie juz 38t2d ;) moja pani dr liczy o tydzien później - z terminu USG, więc wg niej to będzie 37t2d.... mi to na rękę - wolę urodzić jak najbliżej 18 marca na wszelki wypadek ;)
no i najwazniejsze - MM dostał zgodę na powrót 8 lutego!!!!!!! więc teraz czekam az bilet mu zarezerwuja i zaczne sie cieszyć na dobre ;)
miłego wieczorka kochane ;)

Do góry