dziweczyny!
własnie wstałam z podłogi po której kulałam się ze śmiechu! obśmiałam się jak fretka!
Zabobony dla ciężarnych:
1. Kobieta w ciąży nie może ścinać włosów, bo dziecko będzie miało "krótki" rozum.
2. Nie wolno nosić łańcuszków, pasków, apaszek, w ogóle niczego na guzek, bo dziecko owinie się w brzuchu pępowiną i się udusi.
3.Nie wolno nic kupować dla dziecka przed 6 miesiącem, bo się zapeszy.
4. Nie wolno przechodzić pod drabiną, sznurem do prania ani innymi podobnymi rozwieszonymi (cokolwiek to znaczy), bo to przynosi pecha (i to chyba nie tylko kobietom w ciąży
).
5. Jak się kobieta w ciąży czegoś przestraszy, nie wolno jej pod żadnym pozorem łapać się za twarz, bo dziecko będzie miało znamię w tym miejscu. Inna wersja tego zabobonu brzmi - jak się kobieta w ciąży myszy przestraszy i złapie się za jakąkolwiek część ciała, to dziecko w tym miejscu będzie miało tzw. myszkę, znamię.
6. Kobieta w ciąży nie powinna ubierać się na czarno, bo urodzi martwe dziecko.
7. Jak przyszła mama ma zgagę, to znaczy, że dziecku właśnie włosy rosną. (buahahaha)
8. Nie można w ciąży farbować włosów, bo dziecko będzie rude. (Uhu... to mam jak w banku)
9. Nie wolno się depilować, bo dziecko będzie łyse.
10. Ale jednocześnie, jak się głaszcze psa, to dziecko będzie nadmiernie owłosione, tudzież po prostu "kudłate".
11. Kobieta w ciąży nie może siadać po turecku, bo dziecko będzie miało krzywe nogi.
12. Podczas zmywania naczyń nie wolno zalać wodą brzucha, ponieważ potomkowi grozi alkoholizm.
13. Brzemienna nie powinna patrzeć na ładnych inaczej, bo dziecku się udzieli.
14. Nie wolno patrzeć przez wizjer - dziecko będzie miało zeza.
15. Fotografie też odpadają - niechybnie kobieta zostanie na zawsze w ciąży. (buahahaha)
16. Nie wolno przeskakiwać przez kałuże, bo dziecko będzie miało wodogłowie.
17. Patrzenie na słońce spowoduje, że dziecko będzie się dużo zanosić płaczem.
18. Kobieta w ciąży nie powinna patrzeć na mężczyznę innej rasy, by dziecko nie urodziło się z innym kolorem skóry niż jej czy męża.
19. Kobieta w ciąży nie może patrzeć na ogień, by dziecko nie miało czerwonej plamy na czole.
20. Nie wolno też słuchać zapowiedzi przedślubnych, żeby dziecko nie było głuche.
I tak dalej... już nie mam siły czytać i szukać. Bolą mnie szczęka i brzuch od śmiechu
no i oczywiscie zaraz po urodzeniu nalezy w wozku powiesic czerwona kokardke, zeby nikt na dziecko złego uroku nie rzucił, chrzesta nie moze byc w ciazy bo jedno z dzieci umrze, i chcrzestnymi nie moze byc malzenstwo bo bedzie bedzpłodne a najlepsze co ich czeka to rozwód!
smiech mnie tak zmeczył ze teraz leze i jeszcze sie smieje....może wy znacie jakieś inne tu nie wymienione?