reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Wiem ze nie jest opóżniony,ładnie sobie radzi,tak powiedziała ordynator niewiem czemu nawet nie widziała co Bartuś potrafi,ale bedzie dobrze musi byc nie ma innej opcji.To dla jego dobra.

reklama
fiolkowa u nas tez byly czerwone szorstkie plamy takie wysuszenie na brzuszku i plecach i trochę przy brodzie, skóra ba brzuszku była szorstka i nie przyjemna nie zrobię zdjęcia bo zeszło prawie całkowicie ale zrób zdjęcie to zobaczję jak wygląda u ciebie, u nas okazało się to uczulenie na płyn do kąpieli, a jak kąpiesz małego? my teraz w oliatum i smaruję oliwką rano i wieczorem aby to natłuścić
Myjemy go mydełkiem Bambino, ale to na pewno nie uczulenie, bo myjemy go od urodzenia, a plamy są od 8 tygodnia.

My się kąpiemy co drugi dzień.

Główka spoczywa w zgięciu łokcia, a ja ją myję drugą ręką. Ja mam łatwiej, bo nie uzywam szmponu, tylko myję sama wodą z Emolium i po prostu główkę myję tą samą myjką, co resztę ;)

kiedys tak myłam, jak Olcia była mała, ale teraz fika mi na wszystkie strony, więc nie mam szans, że ją utrzymam :( wczoraj ją sama kąpałam, ale bez główki. na razie zostaje mi asystowanie taty ;)

kiedys tak myłam, jak Olcia była mała, ale teraz fika mi na wszystkie strony, więc nie mam szans, że ją utrzymam :( wczoraj ją sama kąpałam, ale bez główki. na razie zostaje mi asystowanie taty ;)
Kuba też fika, aż woda się leje z wanienki na wszystkie strony:szok::-D
Ale tata też asystuje i myje mu główkę;-)

moj brzdąc tez uwielbia wpatrywac sie w zyrandole i juz sie smialam ze elektryk z niego bedzie :)
ja mojego kapie codziennie ale on uwilebia sie kąpac :) , wczesniej kąpałam tak ze trzymalam go jedną ręką a drugą go mylam, a moja mama kupila taką gąbkę i klade go na tej gąbce i na tym sobie spokojnie lezy a ja go wtedy myje i mam wolne obie ręce, dlatego teraz zabieram ze sobą tą gąbke bo on juz troche cięzki a najczęsciej sama go kąpie i bedzie mi tak po prostu lzej

Powiedziała, że póki nie ma chlustających ulewań, to mam się nie przejmować. Ale że we wtorek idę do szczepienia, to zapytam pediatrę o ten zagęszczacz, bo ja muszę go czasem po kilka razy dziennie przebierać, bo przecież nie będzie leżał w mokrym i śmierdzącym bebilonem ubranku:dry:

Ja to źle określiłam - to nie wysypka, tylko takie czerwone, szorstkie plamy na ciele. Ma je na brzuszku, udach i łokciach. Buzia właśnie po Bebilonie się trochę poprawiła, ale też gdzieniegdzie jest szorstka i zaczerwieniona. Takie właśnie placki są objawem AZS i przeczytałam, że to synonim skazy białkowej Skaza białkowa - Atopowe Zapalenie Skóry Postaram się jutro zrobić zdjęcia, jak to wygląda.

Aha - i mam 3-4 tygodnie później wprowadzać każdą nowe jedzenie.

I jeszcze taka nowość: jak jest słoneczny dzień i wystawiacie dzieci na słońce, to nie podawajcie wit D. Najnowsze doniesienia mówią, że sztuczna wit D może powodować u dzieci astmę.
Jesli chodzi o AZS to naprawde nie ma co odrazu stawiać takiej diagnozy - kurczę to przewlekła i bardzo ciężka dla malucha choroba skóry - przeszkadza wszystko , łącznie z ubrankiem i spoconą skórą. Ale poprawdzie to nie zawsze AZS łączy się ze skazą białkową. AZS zostaję do końca życia a z tzw skazy z reguły się wyrasta. Czy masz wrażenie że maluszek jest bardziej niespokojny? Czy skóra ma same krostki czy są to takie suche , czerwone , szorstkie placki? W czym kąpiesz ? Spróbuj wykąpać go w Emolium ( u nas przy AZS u starszej pomaga ) .

Czarnuszka widzę że nic się nie zmieniło i dalej jedziesz sama? Ale na pazurki masz czas by porobić;-)?! Kochana nie daj się i zagoń swojego w wolnej chwili do pomocy i za nic mu nie usługuj , niech poczuję że nie masz siły i czasu.
Ja małą najczęściej kąpie sama bo mój pracuję zmianowo i po pierwsze kąpię w płynie Ziajka , co zastępuje mydełko i szampon a jak myję łepek to trzymam swoją rękę pod jej plecami i paszką i jest git. Myję codziennie bo inaczej ma problemy z zasypianiem!

My kąpiemy córcie co 2 dzień, tak jak napisała blueberry77 myjemy główkę :) Natalka na razie nie wierci się za mocno, a kąpiele bardzo lubi.

Współczuję braku pomocy, mój mąż kąpie małą, ja dosłownie kąpałam ją 3 razy, gdy go nie było, tylko tyle, że u nas przy dwójce, zawsze trzeba którymś dzieckiem się zająć :) Synka właśnie uśpiłam i sobie śpi, a córeczkę tatuś usypia :) Także ciesze się, że mąż mi tak dużo pomaga, mam chwilkę dla siebie :)

reklama
Do góry