reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

u mnie niestety okazalo sie ze te wygibasy malego to asymetria i od czwartku nastepnego zaczynamy cwiczenia. mam tez nie klasc na brzuszku, bo to mu szkodzi - a wszyscy mowia by tak dzieci klasc. i wez tu badz madry..

mój też ma asymetrię a mimo to kazano nam go kłaść jak najwięcej na brzuszku... no ale tu pewnie chodzi bardziej o dźwiganie główki...

peperka gdzie byłaś u neurologa???:sorry2:

reklama
My się kąpiemy co drugi dzień.

E: pytanie dot. mycia główki. otóż zawsze myjemy ją w dwie osoby, mąż trzyma, ja myję. ale czasem trzeba sobie samemu radzić, a dziecko nie siedzi samo. jak umyć główkę??
Główka spoczywa w zgięciu łokcia, a ja ją myję drugą ręką. Ja mam łatwiej, bo nie uzywam szmponu, tylko myję sama wodą z Emolium i po prostu główkę myję tą samą myjką, co resztę ;)

peperka... to u mojego stwierdzili to samo... głowe tylko w jedną strone miał, wyginał sie - ale nie tak bardzo jak Twój, no i ułożenie ciała w lit C.

a jeśli chodzi o kciuka... to poprostu dzieci w tym wieku powinny już wyprowadzać kciuka na zewnątrz piąstki :tak:... a najlepiej jakby już zapomniały piąstkować - my dlatego mamy w zestawie ćwiczeń m.in. głaskanie rączek po zewnętrznej stronie (aby je otwierał)

co do tych lekarzy... też mieszkam w Wawie i tyle co sie za neurologiem zdzwoniłam to nikomu nie życzę - aż w końcu poszłam prywatnie - choć też o termin nie było łatwo :dry:

no ja wlasnie prywatnie, panstwow nawet nie probowalam. a dzwonilam dzis do babka medica i mialam do wyboru albo profesora w poniedzialek, lekarza ze specjalizacja z neurologi we wtorek i jeszcze kogos w piatek. zawsze dzwonie do babka jak cos mam zalatwic i zawsze szybko bylo

zobaczymy jakie cwiczenia nam zaleca na rehabilitacji.

my znaleźliśmy neurologa za 120zł (10min trwała wizyta...)...ale doktor spoko. Teraz na Dąbrowszczaków mamy wizytę 30czerwca (a zamawiałam ją na początku kwietnia) więc inny lekarz oceni czy ćwiczenia coś dały - choć na moje oko widać że pomogły :tak:

Powiem wam tylko tyle, że byłam sceptycznie nastawiona do karmienia persią w miejscach publicznych i jakoś przy drugim dziecku diametralnie moje zdanie sie zmienilo. Karmiłam już w restauracji i na placach zabaw, a o samochodzie już nie wspomnę. Chodzi o to, że ze starszą córka często gdzieś jeździmy i mile spędzamy czas, nie zawsze uda sie małą nakarmic przed takim wyjsciem i po prostu karmimy wtedy gdzie się da. Moja Pola to już nawet mówi jak gdzieś jesteśmy: "O popatrz mamusiu tu będziesz mogła Lilusię spokojnie nakarmić" no i co ja mam wtedy powiedzieć?
Mam dokładnie tak samo. Przecież nie będę leciała do domu na karmienie jak Karol się w najlepsze bawi z kolegami. Więc karmię na placu zabaw, albo na ławce osiedlowej :sorry2:

mag007 ja znalazłam dobra alternatywe dla oilatum i emolium :-) Z ziajki jest kapiel natłuszczajaca, kosztuje 8-10 zł za 200ml i jest tak samo dobre. Takie własnie tłustawe jak oilatum bo emolium nie jest takie tłuste.
A przy tym się nie używa mydła ani nic innego do mycia?

Peperka moja Zyzia ma identyczne przeciwskazania do leżenia na brzusiu i identyczne niepokojace obiajwy jak twoj synek!! tez glowa na brzuchu wyginala sie w strone kregoslupa i stwierdzill ze miesnie grzbietu ma wycwiczone w 300%:eek: jak kładłam na brzuchu głowe miala tylko w 1 strone skierowana .. do spania ma ulubiona 2 strone-dziwne:eek: ale za groma nie da sie jej odwroicic..no i tez dr zalecil chuste:-D albo atrape hamaku - ale ja jej nie nosze:sorry2: staram s ie tylko pilnowac żeby głowke juz nie ciagnela do tylu przez moje nieumyslene noszenie w zlych pozycjach i jest luzik....lekarz zalecil wizyte u fizjoterapeuty zeby nauczylna jak pielgnowac mala ale chyba sobie darujemy:-)

I tak myslalam ze w Babce Medice wizyta bo tez dzwonilam i u profesora 180 zl a u zwyklego dr to 150 tylko u mie tez bylo czekanie 2 tygodnie:dry:JA polceam dr Mazurczyka przyjmuje w cm Arka i to jest naurolog dzieciecy ktory w IMiD przyjmuje ale tam to dostac sie to dopiero wyzwanie:wściekła/y: na stronce znanylekarz ma same pozytywy:-)

Mcgosia tez mam glaskac zew strone dłoni i za groma nie dawac nic na sile w piąstki chyba ze sama chwyci:cool2: a jakie masz jeszcze ćwiczenia:confused: mi kazal np "strzepywac" nóżki, gilgotac wew strone klatki piersiowej zeby ramiona szly do przodu, glaskac rączki :blink:

Blueberry Twoj Karol to będzie pogromca kobiecych serc-śliczny chlopczyk!! Jak patrze na niego to chcialabym synka...chociaz zawsze marzylam o córci:sorry2:

Ja uzywam od poczatku oliatum i nic innego, zadnych mydel, szamponow etc, ale bede musiala chyba przejsc na cos typowo dla atopowcow, bo niestety maly zaczyna miec typowe zmiany atopowe, szorsta i przesuszona skore:/
odradzam wszystkim johnsona na sen- uczula.

a jak z ulewaniem ? poradziła ci coś? u nas czerwone plamki wysuszenie co wam kiedyś pisałam okazało się uczulenie na płyn do kąpieli nivea, teraz jesteśmy na oliatum i o niebo poprawa
Powiedziała, że póki nie ma chlustających ulewań, to mam się nie przejmować. Ale że we wtorek idę do szczepienia, to zapytam pediatrę o ten zagęszczacz, bo ja muszę go czasem po kilka razy dziennie przebierać, bo przecież nie będzie leżał w mokrym i śmierdzącym bebilonem ubranku:dry:

Oj Fiolkowa przykro mi z powodu Kubiusia :-(
A pomimo tego, ze jest na pepti dalej ma wysypke? Jakie ma objawy? Po czym lekarka stwierdzila AZS?
Bo ja caly czas sie zastanawiam czy Alex tez ma skaze... Nutramigen pomogl na brzuszek i wysypke, ale czy to bylo od mleka to nie wiem, bo zaczelam obstawiac tez infacol...
Chociaz z ta wysypka, to raz ja ma mniejsza, a raz wieksza... Nie wiem co o tym sadzic.
Ja to źle określiłam - to nie wysypka, tylko takie czerwone, szorstkie plamy na ciele. Ma je na brzuszku, udach i łokciach. Buzia właśnie po Bebilonie się trochę poprawiła, ale też gdzieniegdzie jest szorstka i zaczerwieniona. Takie właśnie placki są objawem AZS i przeczytałam, że to synonim skazy białkowej Skaza białkowa - Atopowe Zapalenie Skóry Postaram się jutro zrobić zdjęcia, jak to wygląda.

Aha - i mam 3-4 tygodnie później wprowadzać każdą nowe jedzenie.

I jeszcze taka nowość: jak jest słoneczny dzień i wystawiacie dzieci na słońce, to nie podawajcie wit D. Najnowsze doniesienia mówią, że sztuczna wit D może powodować u dzieci astmę.

reklama
Powiedziała, że póki nie ma chlustających ulewań, to mam się nie przejmować. Ale że we wtorek idę do szczepienia, to zapytam pediatrę o ten zagęszczacz, bo ja muszę go czasem po kilka razy dziennie przebierać, bo przecież nie będzie leżał w mokrym i śmierdzącym bebilonem ubranku:dry:

Ja to źle określiłam - to nie wysypka, tylko takie czerwone, szorstkie plamy na ciele. Ma je na brzuszku, udach i łokciach. Buzia właśnie po Bebilonie się trochę poprawiła, ale też gdzieniegdzie jest szorstka i zaczerwieniona. Takie właśnie placki są objawem AZS i przeczytałam, że to synonim skazy białkowej Skaza białkowa - Atopowe Zapalenie Skóry Postaram się jutro zrobić zdjęcia, jak to wygląda.

fiolkowa u nas tez byly czerwone szorstkie plamy takie wysuszenie na brzuszku i plecach i trochę przy brodzie, skóra ba brzuszku była szorstka i nie przyjemna nie zrobię zdjęcia bo zeszło prawie całkowicie ale zrób zdjęcie to zobaczję jak wygląda u ciebie, u nas okazało się to uczulenie na płyn do kąpieli, a jak kąpiesz małego? my teraz w oliatum i smaruję oliwką rano i wieczorem aby to natłuścić

Do góry