reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

ja karmie butla częścij niż co 3 godz. , przeważnie co 2 godzininki , bo maly głodny..
a na dworzu karmiłam i tak wyszło że na przystanku autobusowym i cyc na wierzchu bo musialam się wytrzeć :// ale ludzi nie bylo na szczęście:sorry:

..a i mój ciemienuchę dostał jutro posmaruję mu olejem ze słodkich migdałów lub oliwką z oliwek zobaczymu czy mu pomoże , jak cos mam jeszcze specjalny krem musteli w razie czego

reklama
Tabasia - nie wydaje mi się, żeby to była skaza, bo krostki są na buzi i szyi tylko. No, ale może i na to Bebilon pomoże...

A to lekarka po samych krostkach stwierdzila, ze to skaza? Bo my mielismy o wiele wiecej objawow...
Nutramigen smierdzi o wiele bardziej niz pepti, ale pomaga i to najwazniejsze :)

candy wiesz, z tego co czytałam na opakowaniu mleka, to modyfikowanym nie karmi się na żądanie, tak jak cycem, bo to może do otyłości u dzieci później prowadzić. Ale lepiej niech się wypowiedzą butelkowe mamy, bo oczywiście mogę się mylić. A jesteś pewna, że mały głodny? Może się po prostu czułości domaga, albo mu niewygodnie? :eek:

A na ciemieniuszkę polecam olejuszkę Skarbu Matki:tak:

W sumie, to ona nie powiedziała, że to skaza, tylko że może być spowodowane mlekiem. Na razie mamy 2 opakowania Bebilonu do przetestowania.

potwierdzam - na ciemieniuche dobry jest ten Skarb Matki - "Olejuszka" :-)

Mlekiem modyfikowanym powinno sie karmic raczej tyle razy ile jest napisane na puszce - ja sie tego od samego poczatku trzymam i to bardzo rygorystycznie :-D 3 godziny przerwy w dzien miedzy karmieniami mialam, chyba ze spal to czasem i 5. W nocy roznie - nie budzi sie czesciej niz co 3 godziny, ale i 6 potrafi przespac :-) Nie wiem jak to jest z karmieniem mieszanym:confused2:
Jak Adas krzyczy miedyz karmienami i domyslam sie ze to z glodu (w koncu ma facet apetyt) to oszukuje go woda - na spacerze skutkuje i potem zasypia :-D a w domu roznie - czasem jak za wczesnie krzyczy to go jakos zabawiam, nosze itp.

tak czy naczej trzymamy sie tabeli - jesli chodzi o czestotliwosc karmien - zwykle wypada nam 6 na dobe. jesli chodzi o wielkosc porcji to roznie - czasem wypije tylko 120ml, ale czasem jak robie 150 (tyle robei zawsze) to jest to za malo i 30 jeszcze musze dorobic :-D Tak wiec to sa normy juz dla 3-miesieczniaka...

z jednej strony m itroszke przykro ze nie kamrie piersia (Adas ma jeszcze nawyk "szukania cyca" jak jest na rekach u mnie) ale z drugiej to jednak butelka to dla mnei naprawde wygoda - zwlaszcza na spacerach - nie wyobrazam sobie karmienia piersia przy kimkolwiek. Jasne ze mozna sie jakos pozaslaniac, ale balabym sie ze mi sie i tak odsloni itp - taka wstydliwa jestem :-D A tak to jak szlam dzis z chlopakami sama na plac zabaw to wzielam mleko do butelki ,w odpowiedniej chwili wzielam Adasia na rece , szybko wypil i po sprawie :-)

No - Nutramigen smierzi potwornie i smakuje tez strasznie... Ale dzieci sa dzielne, ze to pija, co??? :-)
Moj starszy synek z powodu uczulen byl na Nutramigenie rpzez rok, ale potem jzu przeszlismy an zwykly Nestle junior i bylo ok. A jeszcze wczesniej jakoes Danonki i jogurty mu wprowadzilam i tez bylo oki, wiec skaza to na pewno nei byla. W sumie to nie wiaodmo co..
Adas na policzkach tez ma takei krostki - mial potowki, a teraz ma takei szorstkei policzki troche - zobaczymy co lekarka powie.

zgadza sié, mieszanką karmi się co 3 godziny, bo inaczej mleko w brzuszku nie jest przetrawione (jest bardziej kaloryczne niż z cyca i dlatego dzieci dłużej po nim spią), więc jak damy częściej, to mogą wystąpić bóle brzuszka itp, a tego nie chcemy :)
ja czasem daję częściej, np. co 2,5godziny, ale tylko kiedy wiem, że poprzednio Olcia zjadła bardzo mało. pomiedzy karmieniami daję jej herbatkę, a zresztą już widzę, kedy marudzi z głodu, a kiedy z nudów ;)
tutaj macie schematy żywienia dzieci, podane orientacyjnie ile ml mleka i kiedy jakie produkty stałe.
uważam, że dla początkujących mam bardzo przydatne :)
NUTRICIA - Odżywki dla dzieci i niemowląt oraz żywienie kliniczne

reklama
Do góry