reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Hej dziewczyny,
własnie odebrałam wypis ze szpitala i tak sobie przegladam i patrze na moje usg. Zastanawiam sie co to znaczy: położenie płodu podłużne główkowe (to wiem co oznacza), postawa IB (a to mnie zastanawia) moze ktoras z was wie o co chodzi z ta postawa?
:eek:Może zadzwon do szpitala i zabytaj sie co to oznacza IB.

reklama
Hej dziewczyny,
własnie odebrałam wypis ze szpitala i tak sobie przegladam i patrze na moje usg. Zastanawiam sie co to znaczy: położenie płodu podłużne główkowe (to wiem co oznacza), postawa IB (a to mnie zastanawia) moze ktoras z was wie o co chodzi z ta postawa?

Rozpoznanie
Wczesne rozpoznanie dysplazji jest najważniejsze dla dalszego leczenia oraz rokowania. Każdy noworodek (dziecko do 1 miesiąca życia) powinien zostać zbadany przez doświadczonego ortopedę, który badając może wcześnie wykryć objawy wskazujące na niedorozwój stawów. W badaniu klinicznym oceniamy stopień odwiedzenia stawów biodrowych oraz ich stabilność (objaw Barlowa i Ortolani'ego).Sprawdza się czy dziecko symetrycznie i równomiernie odwodzi na boki obie nóżki i czy przy ruchach głowa kości udowej nie wyskakuje ze stawu. Jeśli słychać wtedy wyraźny "klik", oznacza to, że staw jest niestabilny. Bada się też, czy fałdy pod pośladkami są symetryczne i czy oba uda mają jednakową długość. Niesymetryczność fałdów nie świadczy jeszcze o dysplazji, natomiast nierówna długość ud to już objaw niepokojący, który może wskazywać na jej występowanie.
Obecnie podstawą profilaktyki są badania ultrasonograficzne stawów biodrowych, które pomagają wykryć zmiany nieuchwytne w badaniu ortopedycznym. Zdjęcie RTG jest coraz rzadziej wykorzystywane w rozpoznawaniu dysplazji, z przyczyny powszechnego wprowadzenie USG do diagnostyki , oraz szkodliwości promieniowania rentgenowskiego.
W badaniu USG obrazy stawów biodrowych zostały podzielone według Grafa na kilka typów rozwojowych począwszy od bioder prawidłowych do zwichniętych:

• Typy Ia i Ib to odmiany prawidłowo rozwiniętego stawu biodrowego
  • Typ IIa to biodro niedojrzałe, lecz jeszcze nie w stopniu wymagającym leczenia. Typ ten musi być kontrolowany gdyż u części dzieci z tym typem dochodzi do samoistnej poprawy (IIa+), a część nie rozwija się prawidłowo i staje się biodrami dysplastycznymi (IIa- przed końcem 3 miesiąca życia i IIb po ukończeniu 3 m.ż.)
  • Typ IIc to nieprawidłowe stawy biodrowe czyli dysplazji zagrożonej przemieszczeniem
  • Typy IIIa i IIIb to biodra podwichnięte
  • Typ IV to biodro zwichnięte
  • Typ D jest biodrem dysplastycznym z decentracją głowy kości udowej
Zaznaczyłam na grubo;-) Widać wszystko dobrze:tak:

Cześć mamuśki:-)

Ja od wtorku w szpitalu z Igorkiem, dopadło go zapalenie stawu bidrowego no i go zatrzymali na oddziale.
Jestem z nim cały czas w nocy też, więc nie nadążyłam nadrobić jeszcze co wyście tu nawywijały.

Teraz jest u niego moja mama a ja wpadłam do domu wykąpać się, przebrać i pozabierać parę rzeczy.

Może jutro wyjdzie, oby bo już zwariować można:no::no:
Najważniejsze że już nie cierpi, bo bolało go to biodro okropnie :-:)-(

Ale widzę,że tu nuda żadna się nie rozpakowała :-D:-D:-D:-D

Ja od wtorku w szpitalu z Igorkiem, dopadło go zapalenie stawu bidrowego no i go zatrzymali na oddziale.
Jestem z nim cały czas w nocy też, więc nie nadążyłam nadrobić jeszcze co wyście tu nawywijały.

Teraz jest u niego moja mama a ja wpadłam do domu wykąpać się, przebrać i pozabierać parę rzeczy.

o kurcze..wiem co to znaczy dziecko w szpitalu..meczarnia dla dziecka i dla rodziców:no: duzo zdrówka dla IGORKA!!!

Oj Kochana Zdrówka dla synka!!!!!!!

wróciłam cała i z suchymi spodniami :-D...nie ma to jak spacer w taką pogodę,...szkoda tylko że coraz ciężej :sorry:

właśnie zjadłam śledzie po giżycku i....Mikołaj dostał czkawki...:-D już go nie będę tak katować ....zaraz biorę się za zmywanie naczyń i poleżę troche bo się zmęczyłam tym wyjściem (2,5h na nogach:eek:) :sorry::sorry::sorry:

a jednak oboje a to troche chore bo jak kobieta miała np.nie ma z kim dziecka zostawić albo by miała cesarke to tydzień po będzie musiała się telepać tramwajami z raną , bo na to jest 14 dni z tego co wiem

reklama
Do góry