reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

u mnie dzis była połozna , mały z nia pogadal posmiał sie i caly czas za nia wodzil oczami, kobieta byla w szoku, ze maly jest juz taki kumaty :)a co do wysypki, to raczej to nie jest nietoleranja bialka, bo ja juz prawie dwa tygodnie ani nabialu ani ryb ani jaj nie jem, a szorstka buzi jest nadal- kolejny jej pomysl to problemy trawienne malego zamiast kolek wysypka i zalecila probiotyk- biogaie:dry:

reklama
Ja po porodzie sn krwawiłam przez 4 tyg. potem luzik i teraz jestem 7tyg po porodzie i znów się zaczęło, zaznaczę, że mała jest tylko na cycusiu. Strasznie mnie to wkurza ile można?:(

Słuchajcie, ja się nie wymądrzam, ale gdy mala miała problemy z brzuszkiem, wnikliwie przestudiowałam temat w internecie i konsultowalam się z pediatrą. I moje zdobyte wiadomości, to:

z internetu:
1. Witamina K nie ma udowodnionej skuteczności.
2. Zalecenie jej podawania wprowadzono dopiero 3 lata temu.
3. Może powodować wzdęcia i kolki.
4. Dziecko może byc niespokojne.
5. Witamina D w większych ilościach przy regularnym podawaniu może powodować zbyt szybki zrost ciemiączka i zaparcia u niemowląt.
6. W USA podaje się witaminę D do 18 roku życia.

od lekarki:
1. potwierdzenie wszystkiego co wyżej.
2. Na rynku jest wiele preparatów z tymi witaminami i na niektóre dzieci mogą źle reagować (kwestia indywidualna)

Tak więc nie przesadzajmy z tą awitaminozą, poza tym same wiecie, że jak dziecku coś dolega, to matka staje na glowę, by wykryć przyczynę i odstawienie witamin na kilka dni z pewnością dziecięciu nie zaszkodzi, a jeśli to one okażą się winowajca, proponuję porozmawiać o tym z pediatrą, bo jak już pisałam to kwestia indywidualna jak dzieć reaguje na te syntetyczne witaminy. Nie ukrywajmy kochane, przeciez to sama chemia.

moja znowu spi. godzinkę pogadała, nawet się śmiała, więc może nie jest ta źle ;) czy Wasze dzieci też tak super spały po szczepieniu?
pogoda nawet nawet, tylko wieje okropnie. pójdziemy potem na spacer, wczoraj nie byłyśmy... góra prasowania na mnie czeka, echhh, a ja mam lenia...

co do pszczól, to dziś w kominie cisza. może im się nie spodobało?

Zalecenia co do podawania wit K wprowadzono rzeczywiście 3 lata temu, ale nie dlatego, ze naciskały na to koncerny farmaceutyczne, ale dlatego, ze zbyt często pojawiały się przypadki wczesnej choroby krwotocznej u dzieci po tym jak zmniejszono dawkę witaminy K podawanej domięśniowo bezpośrednio po porodzie (kiedyś sama sprzedawałam witaminę K i jestem przekonana o słuszności jej podawania)Tak jak któraś z dziewczyn pisała - medycyna idzie do przodu, kiedyś w aptece była tylko penicylina - dziś jest szereg innych leków. Ja tam wolę działać profilaktycznie i witaminy dziecku podawać. Co do wit.D to mojej znajomej synek ma 7miesięcy i dalej ma podawaną wit.D,a K podaje się do końca 3miesiąca.

Hej :) Dawno zaglądałam, miałam gości i brak czasu na cokolwiek :)

U nas szpital, Dawid kaszla, Natalka ma katar i musieliśmy przełożyć szczepienie na następny tydzień, do tego musimy przełożyć badanie słuchu. Mała przybiera bardzo ładnie, waży prawie 5 kg :)

Postaram się być na bieżąco, bo kompletnie nie wiem co u was i u waszych maleństw słychać :)

Ja również jeszcze plamię :( ostatnio nawet krwawiłam przez jeden dzień, zabolała mi macica, a później pociekło, eh zastanawiam się czy wszystko w porządku, muszę chyba się już wybrać na wizytę do ginekologa.

reklama
ja juz po wizycie połoznej mały jej sie b podobał mowiła, ze fajny zywy chłopak :))
kupki spr i powiedziała, ze sa ok ale zapytam pediatre o ten probiotyk i nie zalecała herbatki koperkowej jemu pic tylko mi

Do góry