reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

;-) witam mi wyszlo ze moje blizniaki to beda chlpcy a moj ciagle powtarza ze to beda corcie :tak: sie okaze. mam w ogole termin na 9 marca... lekarz mi potwierdzil ciaze blizniacza jednojajowa i powiedzial o wszystkich zagrozeniach jakie z niej moga wynikac :baffled:
np jesli maja wspolne naczynia krwionosne to jeden bedzie podkradal drugiemu krew i jeden moze umrzec :-(, moze w pewnej chwili jeden zaczac wchlaniac drugiego i tez jeden zostanie :zawstydzona/y: alebo np przy narodzinach jedno bedzie przekrwione drugie niedokrwione i trzeba bedzie spuszczac krew z jednego a dawac drugiemu.... no i ciaze takie zdarzaja sie bardzo bardzo bardzo rzadko no i te zagrozenia co pisalam zdarzaja sie u mniej niz polowy pacjentek majacych urodzic blizniaki jednojajowe... lekrz nie widzial zadnej przegrudki miedzy nimi i mi to pokazywal i 17 wybieram sie do szpitala na sam usg bo ma wtedy dyzur i wtedy ogladnie mi lozysko i te ich naczynka i wszystko bedziemy wiedziec czego sie spodziewac mozna a czego nie :no: wiecie co zaczel mne to przerazać :zawstydzona/y::-( no i sie zastanawiam czy jak powiezial ze przyjde do szpitala jak bedzie mial dyzur to mi tylko usg zrobi i badac nie bedzie to jak myslicie wezmie ode mnie kase tak jak prywatniej bral ?? bo mis ie wydaje ze nie powinien:confused:

Nie powinien!!! Jeśli chodzi o samo USG to nie powinien

reklama
Niewiem czemu ale jesli miałabym miec blizniaki to wolałabym mieć 1-jajowe. Wiadomo że wtedy będą identyczne. Mam dużo znajomych z blizniakami 2-jajowymi i często dzieci nie sa wogóle do siebie podobne. A ja uwielbiam keidy są identyczne, może to bowiem w przyszłości bardzo im pomóc. No ale z tego co piszesz ryzyko jakichś nieprawidłowości jest większe chyba przy 1-jajowych. Z nami marcówkami wszystko dobrze się skończy dla was obu, zobaczycie.

Z
Słyszałyście coś o ubezpieczeniu w PZU, że jak się urodzi dziecko to wypłacają 100% wpłaconych składek? Bo ja jestem ubezpieczona na P plus ale ubezpieczenia grupowego na wypadek urodzenia dziecka nie mam.. To mogę iśc teraz i się dodatkowo ubezpieczyc? Nie będzie to podejrzane?;-)

Kochana ja w pierwszej ciąży gdy tylko się dowiedziałam ubezpieczyłam się w PZU w pracy (ubezpieczenie grupowe) składka wynosi 50 zł, i nie było za późno :) dostaliśmy z tego co pamiętam z mężem po 1000 zł. Coś mi świta, że do 6 miesięcy przed porodem można się ubezpieczyć, ale głowy nie dam uciąć, ja chyba się ubezpieczyłam w 3 miesiącu :)

no i sie zastanawiam czy jak powiezial ze przyjde do szpitala jak bedzie mial dyzur to mi tylko usg zrobi i badac nie bedzie to jak myslicie wezmie ode mnie kase tak jak prywatniej bral ?? bo mis ie wydaje ze nie powinien:confused:

Ja miałam podobnie w pierwszej ciąży, chodziłam prywatnie na wizyty, ale na USG byłam umówiona z ginekolog w szpitalu i sama stwierdziła, że w szpitalu się nie płaci za wizytę :) tak więc nie powinien wziąć pieniędzy :) ja spytałam za pierwszym razem ile płacę, ale są różni lekarze.

No mi się wydaje, ze ciąża bliźniacza to podwójne szczęście, ale też większe ryzyko! Mam dwie kolezanki które mają biźniaki i jedna nie miala żadnych problemów, a druga pół ciąży spędziła w szpitalu:baffled:
Trzymam kciuki, zeby wasze ciąże przebiegły bez żadnych problemów i zebyscie urodziły zdrowiutkie dzieci.:tak::tak:

Ile nowych dobrych wiadomości na forum:-).
maborka- gratulacje

Ciąże bliźniacze napewno otoczone są jeszcze lepszą opieką. Myślę że nie macie się czego obawiać. Dobrzy lekarze zrobią wszystko co w ich mocy by bliźniaki przyszły na świat zdrowe. Mnoga ciąża to coś wyjątkowego:tak:. Swoją drogą wcale nie taka rzadka:szok:.

Cześć Dziewczyny:-)
Maborka gratuluję!!!!!!

Ja wczoraj byłam na pierwszym usg i widziałam swoją fasolkę i jak jej biło serduszko:tak: Niesamowite przeżycie, resztę dnia chodziłam cała w skowronkach:-)

A ja uwielbiam keidy są identyczne, może to bowiem w przyszłości bardzo im pomóc.
Czemu tak myślisz?

Coś mi świta, że do 6 miesięcy przed porodem można się ubezpieczyć, ale głowy nie dam uciąć, ja chyba się ubezpieczyłam w 3 miesiącu :)
U mnie jest na 100% 9 miesięcy karencji. Ale za to 2000 "odszkodowania" za urodzenie dziecka. Tak na prawdę, to oni przygotowują indywidualną ofertę dla każdego klienta (czyli pracodawcy), warunki są bardzo różne.

reklama
dziekuje dziewczyny :tak: no zagrozen jest troche ale mam nadzieje ze na tym usg okaze sie ze jednak maja osobne naczynka i bedzie dobrze... martwi mnie jeszcze to ze lekarz mowil ze czesto blizniaki rodza sie wczesniej np w 30-34 tc. bo macica juz si enie moze powiekszyc i osiaga rozmiary najwieksze tak jak w ciazy z jednym dzieckiem no i najczesniej wystepuja skurcze i przedwczesny porod... to tez mnie przeraza... boze urodzic 2 miessiace wczesniej :no::-( ale moze nie wart sie martwic na zapas moze akurat nie beda az takimi wczesniaczkami... :tak:

Do góry