reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

my sie coprawda nie spieszymy bardzo... mamy myslach narazie poroz we wrzesniu... (choc u nas ciezko sie ruszyc bo sierciuchy, a ja nie lubie ich zostawiac...) a w pl niezabardzo che meldowac bo nie mamy zamiaru tam wracac...

reklama
ja zapytam znajomej jak to z nimi jest, oni mają ponad roczne dziecko i tu zostają, to ci napiszę... ale z tego co kiedyś mówili to że nie meldowali w Polsce... jedyni minus że co roku muszą o paszport składać... zapytam i Ci napiszę...

Ja nie wiem co życie pokaże.
A tutaj bedziemy pewnie przez lata X razy zmieniac mieszkanie..
Nie wiem jakos mam potrzebe by moje dziecko bylo zameldowane w Polsce..
A jesli sie nie melduje, nie wyrabia PESELu to...no wlasnie co? Przeciez nie dostaje tu obywatelstwa, jest polskim obywatelem , a by nim byc musi miec pesel i zameldowanie polskie. :sorry:

no ja mysalam ze to kwestia miesiaca a tu taki czas oczekiwania -w czerwcu mielismy jechac na wesele nie podielismy jeszcze decyzji ale jak widac sytuacja podjela za nas

Żeby mieć polski paszport nie musi być zameldowane w Polsce. Obywatelem jest się z samego faktu posiadania rodziców Polaków. Pesel też bez meldunku normalnie mieć można. Ja mam podobną sytuację i meldować nie będę (zresztą chyba za rok wchodzi w końcu zniesienie obowiązku meldunkowego).

Zresztą nie jestem pewna, ale chyba taki paszport tymczasowy dla dziecka może być też wydany bez numeru pesel.
Generalnie porypane jest to, że dokument jest ważny tylko rok. Wiadomo, że ludzie jeżdżą do Polski i co chwilę trzeba się bujać z paszportami:no:. Amerykański dziecko dostaje na 5 lat.

Noo w ameryce to tak jest ;-) W tv jak sa te programy Border force, to bywaly babki co w zaawansowanej ciazy niby chcialy leciec kogos odwiedzic i wrocic dwa tyg przed porodem :sorry2: OCzywiscie je nie przepuszczano..

Najlepsze, ze 100% osob w PL uwaza, ze tak samo jest w UK! Kazdy kogo w ciąży bedac w PL spotkalam i pytal gdzie rodze odrazu bylo "o to super bedzie mial obywatelstwo".. i tlumaczyc, ze tak juz tu nie jest od dawien dawna ehhh..

A jeszcze lepiej jak moja ciocia mi opowiadala ( ta ginekolożka ) , że przyszla prywatnie pacjentka w 36 tygodniu o zgode na lot samolotem do UK , bo ona chce by dziecko mialo obywatelstwo :shocked2: Ciocia oczywiscie sie nie zgodzila, a ta walneła tekstem, ze jak bedzie trzeba to i autem pojedzie.. :szok::no: Coza buractwo..zeby sie nie zorientowac nawet i narazac jeszcze ciaze na taka podroz pod koniec..

No to ja juz nie wiem o co kaman z tymi paszportami.
Czyli bez peselu i zameldowania moze dostac paszport tu na rok w konsulacie? I sobie co rok odnawiac bez tych formalnosci?
A gdybym kiedys chciala zameldowac i pesel w pl wyrobic to moge od tak w 5 roku zycia dziecka?

A w UK nie jest tak, że jak któreś z rodziców chyba 5 lat czy ileś mieszka, to dziecko się łapie na obywatelstwo?

Dziecko zameldować w Polsce możesz w każdej chwili. Z tym peselem to moim zdaniem lepiej to chyba załatwić od razu, żeby potem się nie szarpać, jak się okaże kiedyś, że jest potrzebny. Wniosek o nadanie pesel składa się razem z wnioskiem o paszport, więc jakichś dodatkowych utrudnień to nie powoduje.

reklama
przepraszam że się wtrące ale jest szansa na wyrobienie angielskiego paszportu i to na 5 lat i dużo taniej z tego co wiem. Warunkiem jest zamieszkanie właśnie na wyspach 5 lat i poświadczenie przez np lekarza czy nauczyciela że zna Was przez dwa lata lub dziecko.Tylko jak nowo narodzone dziecko znać dwa lata więc pewnie to pierwsze...

Do góry