reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

no trochę przesada z tymi dokumentami... my wiedzieliśmy wcześniej że brytyjski akt urodzenia zostaje to wzięliśmy dwa... ale tu w każdej chwili możesz wziąć bez problemu... a z tego co wiem to o polski akt urodzenia możesz się starać też w konsulacie...

reklama
Ja wiedzialam tylko, ze ten oryginal sie wysyla po CHB i tak sie zastanawiam czy nigdy nie bedzie potrzebny gdzie indziej.. Zreszta smieszny on zero na nim danych, dopiero te kopie sa z pelnym opisem rodzicow itp.
No ja mam zagadke najwieksza gdzie sie podziewa moj akt slubu ;/

Ten co ma mało danych to skrócony akt a ten 2 to pełny , kiedyś dostawało sie i jeden i 2 za darmo a teraz trzeba płacić. Z chb ci odesla akt jak skopiuja, zcertyfikuja ;)

a nie korzystałyście przy rejestracji z opcji "tell as once " ?? mówisz im że chcesz i oni wysyłają informację o narodzinach do chb i innych których potrzebujesz... później nie trzeba wysyłać aktu urodzenia... to jest nowa opcja działająca od Nowego Roku

No ja tez nie wiedziałam. Szkoda..
Do Chb wyslemy zaraz po przeprowadzcce by juz na nowy adres wszystkie dokumenty były..
Jak m p60 pod koniec maja dostanie to wtedy housing i child tax.. ciekawe czy cos wpadnie..

Wogole wstyd mam zalana czerwona ksiazke :( czytalam, ze do SWOJEJ ? healt v. trzeba zglosic i da nowa, ja mam tylko jakas kartke z adresami do tego drop in ważenia ( swoja droga musze isc w przyszlym tygondniu).. a nie wiem.

Wlasnie zapisalam nas na to BSG szczepienie jutro , ehh mam naprawde nadzieje, ze nic sie nie stanie w zwiazku z tymi jego wezlami chlonnymi.. Nie da sie zyc tak bez zaufania do sluzby zdrowia ;/ Skoro mowia, ze ok mam nadzieje, ze ok..
M. nie ma sama bede musiala jechac pierwszy raz buuuu juz mam nerwa :(

No ja tez nie wiedziałam. Szkoda..
Do Chb wyslemy zaraz po przeprowadzcce by juz na nowy adres wszystkie dokumenty były..
Jak m p60 pod koniec maja dostanie to wtedy housing i child tax.. ciekawe czy cos wpadnie..

Wogole wstyd mam zalana czerwona ksiazke :( czytalam, ze do SWOJEJ ? healt v. trzeba zglosic i da nowa, ja mam tylko jakas kartke z adresami do tego drop in ważenia ( swoja droga musze isc w przyszlym tygondniu).. a nie wiem.

Wlasnie zapisalam nas na to BSG szczepienie jutro , ehh mam naprawde nadzieje, ze nic sie nie stanie w zwiazku z tymi jego wezlami chlonnymi.. Nie da sie zyc tak bez zaufania do sluzby zdrowia ;/ Skoro mowia, ze ok mam nadzieje, ze ok..
M. nie ma sama bede musiala jechac pierwszy raz buuuu juz mam nerwa :(

Angel nie musisz czekać na P60 dochód końcowy za rok podatkowy 2011/2012 ma na ostatnim marcowym payslipie ;-) total for year ;-) jak sie tylko przeprowadzisz to skladaj bo długo sie czeka na chb do 26 tyg ( chyba ze masz już na pierwsze dziecko, ja dostałam po tyg ;-) ) a Child & working tax Credit tez sie sporo czeka ... Housing jak pójdziesz i będziesz siedzieć a pózniej z advisorem rozmawiać i aplikacje w system wprowadzać to od ręki ci powie ile dostaniesz. Nie daj sie Splawic zeby zostawić aplikecje i ze napiszą do ciebie bo wtedy do 2 miesięcy bodajże maja czas ...

jezu aga dzieki jak dobrze miec kogos kto tu w tym siedzi od lat :))
Po przeprowadzcce sie zabieramy wtedy!!

Kamila na gruzlice dodatkowe bo Londyn pod wysokim ryzykiem jest :/ zjezdza sie tu tego przybytku z calego swiata choroby przywoza ehh

reklama
kamilaedi jak będziesz rejstrować dziecko w urzędzie stanu cywilnego jeśli jeszcze tego nie robiłaś, to powiedz że chciałbyś skożystać z tej możliwości, żeby oni zawiodomili chb, czy inne tam, pytają które chcesz zawiadomić... masz listę... to się nazywa tell us once...

Do góry