reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

marcóweczki w kuchni :)

pokryte torty są masą cukrową, ozdoby też z masy cukrowej. - są rozne przepisy... ja metodą prób i błędów...kombinowaniem znalazłam swoję ukochaną... do kwiatów, do pokrywania, do figurek... wychodzi super plastelinka jak się doda CMC (guma celulozowa).
na tortowni wlasnie zakupy często robię:)
Na początku masę kupowałam cukrową (lukier plastyczny) ale teraz juz robię sama i jest mi wygodniej i taniej jak mam wprawe:)

Angel - jak będziesz chciala to moge dac Ci przepis na ta mase co ja robie, ale ostrzegam, ze cierpliwosc sie przyda... mi troszke zajeło zanim nabrałam wprawy... na pierwszy tort warto wlasnie kupic mase i próbować coś polepić:)

Amandla- śliczny torciak :)))) ja nie mogę sie przekonac do piankowej masy coś..nie jest dla mnie wystarczajaco dobra juz... ale fajna jest fajna:)))) ile to przebojow na początku było..ojoooj...hehe

----
torciak na babcine urodziny... się przy kwiatkach nasiedzialyśmy z mateńką...
pod kwiatkami jest koszyk (tort ma dwa poziomy) ozdobiony szprycą:) - szprycą bawila się mama :)
 

Załączniki

  • czorciak.jpg
    czorciak.jpg
    28 KB · Wyświetleń: 165
Ostatnia edycja:
reklama
Manta rewelacyjne te torty robisz!!!!:) cudo! pamiętam jak chyba ze 3 lata temu Tortownia raczkowała i było tam tyyyyyyyyle fajnych produktów do ozdabiania ciast:D

Manta ja bardzo proszę o przepis na Twoją masę cukrową:)

ja z namiętnością oglądam na TLC Słodki Biznes - Cake Boss, tylko mnie właściciel Buddy doprowadza do szału, mogłoby go nie być:) aczkolwiek wątpię by ich torty były smaczne. Czytałam opinie o jego cukierni i produktach i nikt nie wypowiada się pochlebnie o smaku, a kolejki podobno kilkugodzinne do zakupów.

Ja w najbliższym czasie mam zamiar zrobić red velvet cake, z biała masą, te kolory w torcie wyglądają obłędnie!
 
Ostatnia edycja:
pokryte torty są masą cukrową, ozdoby też z masy cukrowej. - są rozne przepisy... ja metodą prób i błędów...kombinowaniem znalazłam swoję ukochaną... do kwiatów, do pokrywania, do figurek... wychodzi super plastelinka jak się doda CMC (guma celulozowa).
na tortowni wlasnie zakupy często robię:)
Na początku masę kupowałam cukrową (lukier plastyczny) ale teraz juz robię sama i jest mi wygodniej i taniej jak mam wprawe:)

Angel - jak będziesz chciala to moge dac Ci przepis na ta mase co ja robie, ale ostrzegam, ze cierpliwosc sie przyda... mi troszke zajeło zanim nabrałam wprawy... na pierwszy tort warto wlasnie kupic mase i próbować coś polepić:)

Amandla- śliczny torciak :)))) ja nie mogę sie przekonac do piankowej masy coś..nie jest dla mnie wystarczajaco dobra juz... ale fajna jest fajna:)))) ile to przebojow na początku było..ojoooj...hehe

----
torciak na babcine urodziny... się przy kwiatkach nasiedzialyśmy z mateńką...
pod kwiatkami jest koszyk (tort ma dwa poziomy) ozdobiony szprycą:) - szprycą bawila się mama :)
Niesamowite takiego ślicznego tortu to jeszcze nigdzie nie widziałam.Masz talent naprawdę:-)Ja jestem beztalencie plastyczne wiec upiec potrafię dobre ale dekoracja :no: ciężko
 
Amandla - tu przepis na masę cukrową (do pokrywania i ozdób), którą robię. Jak coś napisałam niezrozumiale to pisz, bo troszke tego jest:)

*70-80 g cukru pudru (zależy jaki, czasem nawet kilogram zejdzie) - tylko nie cukier puder firmy Diament -czesto nie wychodzilo mi z tym wlasnie. (przesiany przez sitko ten cukier puder)
*100 g glukozy w proszku (ja używam Delecty -cała paczka)
*4 łyżeczki żelatyny
*70 ml wody
*2-3 łyżeczki Planty (tłuszcz roślinny)
*mąka kukurydziana (do podsypywania jak się wałkuje, albo lepi do rąk jak się nagrzeje masa)
*CMC (guma celulozowa w proszku - tortownia.pl - tam kupilam) - sprawia, ze masa robi się plastelinkowa, rozciągliwa, nie pęka, nie kruszy się:)

do miseczki wlać wodę, rozpuścić w niej żelatynę. Po rozpuszczeniu się zelatyny miseczkę z rozpuszczoną zelatyną wstawiamy do kąpieli wodnej zeby się podgrzała - czyli miseczka na garnek z parującą wodą (UWAGA! nie moze się zagotować! jezeli sie zagotuje trzeba od nowa zaczynac). Żelatyna w kąpieli wodnej ładnie się rozpuści. Dodajemy glukozę, mieszamy wszystko. Dorzucamy plantę i mieszamy aż się rozpuści. Kiedy skladniki ladnie się połączą odkladamy miseczke zeby papka ostygła.
Jak masa ostygnie (nie do konca!) zaczynamy łączenie z cukrem pudrem. cukier puder trzeba dodawać stopniowo i zajmuje to troszeczke czasu. Na początku pomagam sobie łyżeczką zeby powstała zwarta masa a pozniej juz trzeba ugniatać rączkami jak ciasto... ugniatac i ugniadac dodając po troszke przesiany cukier puder.

Niestety trzeba wyczuć kiedy przestac dodawac cukier puder.
Za dużo - masa będzie bardzo twarda
za mało - masa będzie zbyt lepka.

Pod koniec dodaję ok łyżeczkę CMC i dalej zagniatam.
dla koloru - barwniki spozywcze się dodaje - tylko nie w płynie - najlepiej w żelu.
dla smaku mozna dodac kilka kropelek aromatu. - my nie dajemy w sumie, bo nauczylismy sie nie jesć masy - za slodka. odkladamy na bok i skubią ją dzieci;p

jeżeli chcemy wałkowac masę do obłozenia tortu to zawsze trzeba ją pougniatac przed walkowaniem zeby sie rozgrzała, a blat i amse co jakis czas podsypywac mąką kukurydzianą (nie cukrem pudrem bo bedzie twardsza).
czasami mozna sobie tez rączki Plantą natłuścic - też kwestia wyczucia.

żeby pokryć tort masą cukrową to najpierw tort musi byc pokryty masą maślaną zeby nie mial stycznosci z zadnym kremem czy bitą smietaną (!!!).

Masa maślana to nic innego jak masło albo margaryna(w temp. pokojowej) zmiksowana z cukrem pudrem na gładką masę.- tylko na ta masę mozemy kłasc mase cukrową zeby ladnie przywarla i sie nie rozpuscila:)
Ja zawsze tort pokryty masa maślaną wkladam do lodowki zeby stwardniala przed nalozeniem masy cukrowej.

niewykorzystana masa musi byc szczelnie zamknięta, najlepiej w woreczki...zeby nie miala stycznosci z powietrzem - inaczej wyschnie.
Nie wiem ile taka masa wytrzymuje, bo my zuzywamy w sumie od razy całą... robimy ozdoby, ktore sobie wyschną (jak cukierki) i są na inny tort na zaś...czekaja sobie w pudełku gdzieś.

Dużo czytania, ale staralam sie jak najdokladniej opisac jak ja to robie.
Dużo cierpliwosci, prób... moze znajdziecie inne masy, ktore podpasują wam bardziej.
Ja lubię się bawić z masami itp takze mnie i mojej mamy poczatkowe porazki nie zraziły.

 
Amandla - red velvet jest pyszny:D u nas już gościł na stole:)))) też na TLC oglądam to - hehe. w sumie juz nie tak bardzo. mama namiętnie oglądała ten program, zaczęła sie bawic tortami, wciągneła mnie...i teraz na kazda impreze My tort robimy :dry: ahaha. Tylko te wszystkie gadżety,przybory takie drogie są do tego.. chociaz jak sie pokombinuje to mozna się rozejrzeć i zastapic te gadżety czymś innym jak sie głową ruszy:D


---
za komplementy dziękuję. :)
 
No Dziewczynki pieknie :)
Napatrzec sie nie mozna...
Ja ostanio na urodziny dla Miski chcialam sama zrobic, ale jak sie naczytalam ile z tym roboty to sie poddalam zanim zaczelam :) moze na 3 latka sie zdecyduje widzac Wasze piekne dziela :)
 
reklama
Manta serdeczne dzięki za przepis:D ja pamietam jak owego czasu kupiłam na tortowni lukier plastyczny i zostało mi połowę, która niezbyt szczelnie owinęłam i po kilku tygodniach zastałam w szafce kamień;D więc mam nauczkę:)
ja mam barwniki w żelu ( paście ) wiltona więc mam nadzieję, ze do red velvet będą akurat pasowały:)

Mini ja robię tylko na potrzeby domu i najbliższych:) u mnie szczęśliwie i mama i siostra to miłośniczki pieczenia i gotowania, więc na wszelkie okazje robimy zestaw pyszności:D mam nadzieję, że córeczka odziedziczy po nas zamiłowanie do kuchni:)
 
Do góry