Manta a z jakiego przepisu robisz te pycha pierniczki?
edit: podaje przepis na piernik staropolski, długo dojrzewający ( 4-5 tygodni) mozna z niego piec blaty piernikowe, które następnie przekładamy masami lub powidłami i polewamy czekoladą ( powinien jeszcze przed spożyciem postać przełożony 4-5 dni) oraz pierniczki. Przepis autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry
Piernik staropolski
1/2 kg miodu
2 szkl cukru
250 g smalcu (masła) ja dałam smalec
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl ciemnego piwa/ zamiennie zimne mleko
1/2 łyżeczki soli
przyprawa do piernika /najlepsza Kotanyi/
bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewamy do momentu połączenia składników, masa nie powinna zawrzeć. Gdy jest zaledwie letnia dodajemy stopniowo mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w piwie lub w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto można wzbogacić przez dodanie bakalii. Gdyby ciasto lepiło się do rąk, to należy dodać jeszcze trochę mąki (ok. 1 szklanki). Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulę ( ja pozostawiłam w misce), miska powinna być kamionkowa lub emaliowana,( ja zrobiłam w plastikowej) i umieszczamy w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, chyba, że na samym dole lodówki, przykrytą lnianą ściereczką i zapominamy o nim na 4-5 tygodni.
Na ok.5 dni przed świętami dojrzałe ciasto dzielimy i cienko wałkujemy, pieczemy w temp. 170 stopni , na blaty do przekładania wałkujemy na grubość ok, 0,5 cm (w czasie pieczenia rośnie ok. 100%), cieniej wałkujemy na pierniczki i pieczemy je w temp.; 160 stopni. Pierniki zrobiłabym tydzień , a nawet 10 dni przed jedzeniem, żeby miały czas zmięknąć.
Ochłodzone placki (twarde) przekładami powidłami lub masami ( marcepanowa, orzechowa, budyniowa, powidła) i polewamy czekoladą, pierniczki wkładamy do puszki żeby zmiękły.
tutaj znalazłam instrukcję wykonania piernika, jeśli byście miały problemy, aczkolwiek przepis jest nieco inny niż mój, ja bym nie dodała nigdy margaryny, masła lub smalec tylko, ale obrazkowa instrukcja może się przydać:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/11/dojrzewajacy-piernik-staropolski-wg.html
na moje wypieki też jest ten przepis, ale z mlekiem, ja robiłam z piwem ciemnym, poczytajcie komentarze, bo wiele cennych uwag odnośnie piernika można wyczytać
http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Piernik-staropolski.html
Jeżeli szukacie przepisu na pierniki bardziej ekspresowe, to też coś znajdę