reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

marcóweczki w kuchni :)

Manta a propos ostatnio wspominanych tortów angielskich nie wiem czy znasz ten blog
Tortowe Kreacje "szyte na miarę"
kobieta robi niesamowite rzeczy z lukru cukrowego:)

ja mam tyle stron, blogów itp zapisanych, ze nawet polozy nie przejrzałam jeszcze. Tego nie widziałam też:) niebawem kukne co za cuda tam się wyrabiają:)))

niebawem trzeba robic pierniczki. Moze uda mi sie troszke schowac - ze 3 moze 4 lata temu troche przetrwało az do kwietnia - i nadal były pyszne:)
 
reklama
to ja tak zeszłoroczne cantucci i cranberry noel ciastka zakamuflowałam w puszkach i włożyłam do pufy:D jak mąż znalazł w okolicach marca był radość niesłychana;D czy poza piernikami robicie też ciasteczka na święta bo ja zawsze robię kilka rodzajów, za każdym razem testuje nowe, ale zawsze muszą być cantucci lub biscotti, które znikają w tempie turbo:)
 
u nas nie licząc pierniczków robimy zwykłe kruche,maślane wyciskane ciasteczka. Do tego albo polewa czekoladowa, do niektorych marmoladka, itp... i tak juz od lat. Z innymi ciastkami i łakociami cudujemy raczej tak bez okazji :) a to na weekend, albo po prostu jak jest chęć:)

Jak pierniczki mięknac zaczynają to moglabym zjesc wszystkie - a nie lubię ogólnie smaku piernika... jednak te, ktore robimy na święta...oj, aj... no nie mogę przejsc obojętnie. :))) robimy ze 2, 3 spore pudła i pozniej rodzina kradnie ( a mamy sporą)
 
Manta a z jakiego przepisu robisz te pycha pierniczki?


edit: podaje przepis na piernik staropolski, długo dojrzewający ( 4-5 tygodni) mozna z niego piec blaty piernikowe, które następnie przekładamy masami lub powidłami i polewamy czekoladą ( powinien jeszcze przed spożyciem postać przełożony 4-5 dni) oraz pierniczki. Przepis autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry


Piernik staropolski
1/2 kg miodu
2 szkl cukru
250 g smalcu (masła) ja dałam smalec
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl ciemnego piwa/ zamiennie zimne mleko
1/2 łyżeczki soli
przyprawa do piernika /najlepsza Kotanyi/
bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)


Miód, cukier i tłuszcz podgrzewamy do momentu połączenia składników, masa nie powinna zawrzeć. Gdy jest zaledwie letnia dodajemy stopniowo mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w piwie lub w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto można wzbogacić przez dodanie bakalii. Gdyby ciasto lepiło się do rąk, to należy dodać jeszcze trochę mąki (ok. 1 szklanki). Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulę ( ja pozostawiłam w misce), miska powinna być kamionkowa lub emaliowana,( ja zrobiłam w plastikowej) i umieszczamy w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, chyba, że na samym dole lodówki, przykrytą lnianą ściereczką i zapominamy o nim na 4-5 tygodni.
Na ok.5 dni przed świętami dojrzałe ciasto dzielimy i cienko wałkujemy, pieczemy w temp. 170 stopni , na blaty do przekładania wałkujemy na grubość ok, 0,5 cm (w czasie pieczenia rośnie ok. 100%), cieniej wałkujemy na pierniczki i pieczemy je w temp.; 160 stopni. Pierniki zrobiłabym tydzień , a nawet 10 dni przed jedzeniem, żeby miały czas zmięknąć.

Ochłodzone placki (twarde) przekładami powidłami lub masami ( marcepanowa, orzechowa, budyniowa, powidła) i polewamy czekoladą, pierniczki wkładamy do puszki żeby zmiękły.

tutaj znalazłam instrukcję wykonania piernika, jeśli byście miały problemy, aczkolwiek przepis jest nieco inny niż mój, ja bym nie dodała nigdy margaryny, masła lub smalec tylko, ale obrazkowa instrukcja może się przydać:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/11/dojrzewajacy-piernik-staropolski-wg.html

na moje wypieki też jest ten przepis, ale z mlekiem, ja robiłam z piwem ciemnym, poczytajcie komentarze, bo wiele cennych uwag odnośnie piernika można wyczytać:)
http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Piernik-staropolski.html

Jeżeli szukacie przepisu na pierniki bardziej ekspresowe, to też coś znajdę:)
 
Ostatnia edycja:
Pytanie mam do marcóweczek od tych cudnych tortów :tak:
Ile potrzeba takiej masy na torcik? I jak to sie przechowuje jak np, zostanie cos?
A te kolorowe psrzedawane po 250 g ile tego wychodzi? Na kilka figurek , kwiatkow doslownie ?
 
Manta - ja poprosze tem przepis na Rafaello bez pieczenia :)

Villandra - obiecane pierniki, które po upieczeniu są mięciutkie. Potem twardnieją i trzeba je włożyć do pojemniczka ze skórkami pomarańczy - skórki wymieniać co kilka dni.

ŚWIĄTECZNE PIERNIKI


1 kg mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka płynnego miodu (może być sztuczny),
4 jaja (roztrzepać z cukrem),
1 opakowanie przyprawy do piernika,
5 dag margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej),
1 szklanka mleka,
1 łyżka sody oczyszczonej (rozpuścić w mleku),
3 łyżki kakao.

Wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce. Ciasto wychodzi trochę rzadkie, więc należy przykryć je ściereczką i włożyć na 3-4 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki. Następnie "urywamy" po kawałku ciasta (może być rzadkie, ale wtedy trzeba więcej podsypać mąką), ugniatamy lekko na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy foremką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 7-10 minut (spód pierniczków powinien być złotobrązowy). Gorące pierniczki polukrować.
 
a ja wczoraj popełniłam sernik piernikowy, dzisiaj po całej nocy w lodówce do porannej kawki smakował jak chmurka o smaku Świat Bożego Narodzenia;)
DSC_6814.jpgDSC_6820.jpg

przepis jest banalny, nie wymaga wprawy, doświadczenia i czasu
przepis jak zwykle zaczerpnęłam z Moje Wypieki, cytuję za autorką z moimi zmianami w nawiasie:
Składniki na spód:

  • 180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych ( dałam pierniki w czekoladzie i korzenne ciasteczka, dzięki czemu spód był też piernikowy)
  • 50 g masła, roztopionego
  • 50 g posiekanych drobno orzechów włoskich ( nie dodałam w ogóle)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Wszystkie składniki na spód wymieszać. Wcisnąć je w dno i boki tortownicy o średnicy 20 - 21 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do czasu przygotowania masy serowej.


Składniki na masę:
  • 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( dałam twarożek delikatny)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem) ( dałam miód)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • aromat rumowy ( nie dodałam zamiast tego dałam łyżeczkę przyprawy do piernika)
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

 
Angel - za jakiś tydzień (najpóźniej) powinnam Ci móc dokładniej odpowiedzieć na Twoje pytanie - będę robić marcepanowe figurki, to policzę ile mi wyjdzie z jednego opakowania marcepanu (tyle, że to będę głównie owieczki ;-))

Amandla - trafiłaś w mój czuły punkt: seeeeeeeeeeeeeeeeeernik!
Mhmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...
 
reklama
Angel. mi opakowanie 500g wystarczyło na pokrycie tortu o średnicy 21-23 cm, zostały jeszcze resztki na jakies ozdoby, po rozpakowaniu zawiń szczelnie w folię, gdyż przy dostępie powietrza wysycha na kamień:)
odnośnie samych figurek i ozdób, 250 g wystarczy na tyle figurek ile 250g plasteliny:D więc trochę polepisz;D lepiej od razu kup kilka kolorów, bo jak się rozpędzisz ....:)

Villandra, smacznego;D nie wiem czy gustujesz w tego typu sernikach, sa bardzo kremowe i delikatne dzięki śmietanie i mascarpone i symbolicznej ilości mąki, powinno się je piec w kąpieli wodnej, ale tego akurat tak nie piekłam, nieco różni się konsystencją od tradycyjnie pieczonego sernika , ale warto sprobować;)
 
Ostatnia edycja:
Do góry