reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

marcóweczki w kuchni :)

Mój ostatnio sam z siebie kupił 2 kg bananów na chlebek:D oczywiście przesadził z ilością, ale zanim je pochłonęliśmy to niektóre ładnie się zbrązowiły , ja wrzucam kilka bananów do lodówki do dolnej szuflady, zapominam o nich i wyciągam już prawie czarne, smakują karmelowo:D

reklama
aaaaaaaaaaaaa ja właśnie skopałam krem budyniowy!! dziewczyny pomocy - czym przełożyc ciasto??? (leniwego murzynka)
ciacho czeka już przekrojone....

no właśnie w lodówce bieda, chyba nie uniknę wizyty w sklepie.. tylko jak zrobić ten krem budyniowy żeby wyszedł pyszny, odpowiedniej konsystencji i nie tak maślany ze się go zjeść nie da?? (teraz wyszło mi zmiksowane masło dosłownie! chociaz może to kwestia budyniu....? )

a jak robiłas ten krem? czy gotowałas z żółtkami czy gotowy budyn połaczyłaś z masłem?Jesli wersja druga to ja bym dodała jeszcze jeden budyń ( ugotowany z połowy mleka) i masło się rozrzedzi w smaku, rób wszystko na ciepło,

z gotowego budyniu, na połowie mleka. Do tego kostka masła (dwa budynie na pół litra mleka, pół litra mleka i to połączylam z kostką masła). Ale robiłam na zimno. Czyli co, myślisz że spróbować dorobić jeszcze jeden budyń?

możesz zrobić tak - poczekać aż wystygnie i jesli masz śmietanę do ubijania to ubij śmietanę i pomału do śmietany dodawaj wystudzony budyń z masłem , tyle żeby był dobry smak, sama będzie to kontrolowała próbując, masa wyjdzie lekka i przyjemna i zniknie posmak masła
ewentualnie ugotuj osobno jeszcze jeden budyń i do tej ugotowanej masy dodawaj po troszku budyniu, tak by wyszedł Ci dobry smak, wszystko da się uratować jeszcze, a rodzina będzie miała deser gratis:D
edit: aha ten kolejny budyń zrobiłabym z większej ilości mleka , ale nie z całej porcji tak 3/4 żeby rozrzedzić masę, bo za gęsta pewnie wyszła

Ostatnia edycja:
Perelandra, to do dzieła!:)
Ivi, jak zdecydujesz się na wersję z dorobieniem budyniu to ja bym zrobiła tak: przełóż połowę masy maślanej do miski i miksując dodawaj ten zrobiony budyń sama zobaczysz czy smak i konsystencja będą Ci odpowiadały, więc będziesz dodawała w zależności od smaku więcej masy lub więcej budyniu, ja bym to robiła po przestudzeniu i masy i budyniu mikserem, możesz dodać wanilię by smak był bardziej waniliowy.
Wersja z bitą smietaną jest bardzo delikatna ale pyszna:)
aha i tak bym dodała jakis dżem lub konfiturę na spodni placek by ciasto nie było za mdłe:)

będę za godzinkę bo jadę z mężem na shopping:)

Ostatnia edycja:
reklama
wróciłam ze sklepu, dzięki za rady :)
mam i budyń, i śmietanę a na ostateczność gotowy krem do karpatki :-D lecę kombinować;-)

Do góry