reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

marcóweczki w kuchni :)

Na prośbę Mini i _Liny przepis na czeskie ciasteczka winne:

25dkg masła
28dkg mąki tortowej
6 łyżek białego wina ( ja dałam tokaj)

małe foremki do wykrajania wzorów

Ugnieść ciasto i włożyć do lodówki, ja trzymałam ok. 45 minut, ale mozna krócej lub dłużej, minimum 20 minut ciasto wywałkować dosyć cienko ( wałkowałam prawie na przezroczysto, ale można nieco grubiej) i foremką wykrajamy ciasteczka, które kładziemy na blaszki ( ja piekłam na papierze do pieczenia) Pieczemy w temp. ok 180 C ciasteczka mają jasny kolorek i są bardzo kruche, jak faworki.
Piecze się ok 15 minut, można nieco dłużej, wyjmujemy jak będą złote, obficie posypujemy cukrem pudrem, bo w cieście nie ma cukru:)
Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 3 blaszki ciastek, ciastka się nieco kurczą w piekarniku, więc można dośc gęsto układać je na blaszce. Jak najbardziej nadają się dla nas, bo w trakcie pieczenia cały alkohol wyparowuje:D

a to moje wczorajsze wypieki
DSC_6872.jpgDSC_6862.jpg
 
Ostatnia edycja:
reklama
a ja dzisiaj zrobiłam pyszną szarlotkę :))) podaje przepis jakby któraś chciała:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- większe pół margaryny kasi (kroimy sobie na kostki)
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- łyżka proszku do pieczenia
- 1 kisiel cytrynowy
mieszamy wszystkie produkty, po wyrobieniu ciasta większe pół zostawiamy a mniejszą częśc chłodzimy w lodówce, w między czasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce, kładziemy na brytwance, posypujemy cynamonem, zalewamy kisielem i kładziemy na wierzch mniejszą część ciasta z lodówki albo jak jest bardzo schłodzone scieramy na tarce i dużych oczkach :))
wkładamy do piekarnika 180 stopni i pieczemy ok godzinki :))) jak przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
 
Lastpetunia tak patrzę co tu dziś zrobić bo mnie na słodkie naszło ale ta Twoja szarlotka to wyższa szkoła jazdy :-D
 
W sumie to mam wszystko :-):-) już na święta na ciasta kupowałam rzeczy także nawet i mleczko do toffi się znajdzie :-D:-D:-D:-D nie wiem czy muffinek nie zrobię z czekoladą ;-) tylko się podnieść sprzed forum muszę ;-)
 
haha to telepatia, bo niezależnie od posiadanych przez Ciebie składników, miałam Ci zaproponować muffinki właśnie:D
albo cantucci zrób, łatwe lekkie i przyjemne:)
 
Lina tak się tylko wydaje że dużo czasu ci zajmie jej robie a tu raz dwa :) ciasto szybko sie robi, nałożyc je na blache, jabłka zetrzeć, kisiel szybko zrobić, wylać na jabłka, drugą część ciasta położyć i do piekarnika :)
 
reklama
Do góry