reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

marcóweczki w kuchni :)

reklama
zrobiłam duży budyń (na mniejszej ilości mleka), dodałam ok 4 łyżek wielkich tamtej masy i wyszło pysznie :) własnie ciasto się próbuje przegryźć... ale nie wiem czy mu się uda, bo już połowy nie ma;-)a pod krem dałam dżem tak jak radziłaś. Wierzchu nie smarowałam polewą tylko Tymek posypał cukrem pudrem.. ogólnie mówiąc PYSZNE :-)
 
No i mamy narobione na jutro łakocie. Zostało tylko czekać aż będzie mozna pokroić knopersika w kwadraciki:)

Podaje przepis na domowe rafaello (kuleczki) - mniam, mniam.

  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mleka w proszku (niebieskiego)
  • 250 g wiórek kokosowych + 100 g do obtoczenia
  • pół kieliszka spirytusu
  • 2 duże zmielone wafle lub pokruszone dokładnie wafelki do lodów (ok 8-10 sztuk)
  • około 40 sztuk migdałów bez skórki

Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki, oprócz migdałów i wymieszać. Masa będzie dość płynna, więc wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdałek. Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki - przechowywac w lodówce.
- Ja nie dodałam alkoholu - przeciez to bedę jeśc i ja i dziecko :p
z migdałów w środku też mozna zrezygnować jak ktoś nie przepada:)

Nie są to typowe rafaello jak ze sklepu, ale są pyszne i wychodzi ich ze 40 sztuk. - zalezy jaka wielkosc zrobimy.


Mam równiez przepis na ciasto rafaello bez pieczenia, ktorego osobiscie jestem fanką i najchętniej zjadłabym całą blaszkę bez dzielenia się:p - za czasów liceum większosc nauczycielek prosiła o przepis na to ciacho. -wiele z nich nie przepdała za pieczeniem, a uwielbiały łakocie. :)
 
Manta czy to Twoje ciasto rafaello to jest na krakersach? jesli tak to je ubóstwiam! ja dzisiaj odkryłam w sklepie internetowym super wałek do wytłaczania wzorów na ciasteczkach korzennych - speculatius
prod7161_max.jpgi chyba się na niego skuszę:)
 
Manta te kuleczki reafaello już kilka razy robiłam - sa pyszne! Tylko ja robie z podwójnej porcji, bo ta masa jest taka pyszna, że sporo jej znika przed zakuleczkowaniem :-p
 
ja się własnie oduczyłam podjadania różnych mas - hehe - bo też dużo znikało :) i po łapach trzaskam jak widze, że się jakies zbliżają;p
 
reklama
Obiecany dla doris przepis na pierniczki; sorki że dopiero dziś

mąka pszenna 500g
masło lub margaryna 60g
miód 250g
cukier 100g
cukier na karmel 20g
2 jajka
soda oczyszczona 10g
przyprawa do pierników 10g

Miód i cukier zagotować, dodać przyprawę, ostudzić. Cukier przeznaczony na karmel silnie zrumienić, dodać 4-5 łyżek wody, zagotować, przestudzić.
Mąkę przesiać razem z sodą, dodać margarynę, posiekać. Następnie dodać miód, jajka i karmel; zarobić ciasto (konsystencja jak na pierogi). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać pierniczki, układać na blaszce posmarowanej tłuszczem (odstępy 2-3cm) Piec około 20 minut w temp.180-200 st.C.
Lukrować najlepiej jeszcze gorące.

Pierniki po upieczeniu twardnieją i potrzebują sporo czasu w blaszanej puszce, żeby zmiękły.
W tym roku wypróbowuję inne przepisy, ale na razie trudno mi ocenić jakie będą pierniki. Ale przepisy mogę wrzucić za jakiś czas.
 
Do góry