reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

marcóweczki w kuchni :)

reklama
zrobiłam duży budyń (na mniejszej ilości mleka), dodałam ok 4 łyżek wielkich tamtej masy i wyszło pysznie :) własnie ciasto się próbuje przegryźć... ale nie wiem czy mu się uda, bo już połowy nie ma;-)a pod krem dałam dżem tak jak radziłaś. Wierzchu nie smarowałam polewą tylko Tymek posypał cukrem pudrem.. ogólnie mówiąc PYSZNE :-)
 
No i mamy narobione na jutro łakocie. Zostało tylko czekać aż będzie mozna pokroić knopersika w kwadraciki:)

Podaje przepis na domowe rafaello (kuleczki) - mniam, mniam.

  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mleka w proszku (niebieskiego)
  • 250 g wiórek kokosowych + 100 g do obtoczenia
  • pół kieliszka spirytusu
  • 2 duże zmielone wafle lub pokruszone dokładnie wafelki do lodów (ok 8-10 sztuk)
  • około 40 sztuk migdałów bez skórki

Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki, oprócz migdałów i wymieszać. Masa będzie dość płynna, więc wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdałek. Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki - przechowywac w lodówce.
- Ja nie dodałam alkoholu - przeciez to bedę jeśc i ja i dziecko :p
z migdałów w środku też mozna zrezygnować jak ktoś nie przepada:)

Nie są to typowe rafaello jak ze sklepu, ale są pyszne i wychodzi ich ze 40 sztuk. - zalezy jaka wielkosc zrobimy.


Mam równiez przepis na ciasto rafaello bez pieczenia, ktorego osobiscie jestem fanką i najchętniej zjadłabym całą blaszkę bez dzielenia się:p - za czasów liceum większosc nauczycielek prosiła o przepis na to ciacho. -wiele z nich nie przepdała za pieczeniem, a uwielbiały łakocie. :)
 
Manta czy to Twoje ciasto rafaello to jest na krakersach? jesli tak to je ubóstwiam! ja dzisiaj odkryłam w sklepie internetowym super wałek do wytłaczania wzorów na ciasteczkach korzennych - speculatius
prod7161_max.jpgi chyba się na niego skuszę:)
 
Manta te kuleczki reafaello już kilka razy robiłam - sa pyszne! Tylko ja robie z podwójnej porcji, bo ta masa jest taka pyszna, że sporo jej znika przed zakuleczkowaniem :-p
 
ja się własnie oduczyłam podjadania różnych mas - hehe - bo też dużo znikało :) i po łapach trzaskam jak widze, że się jakies zbliżają;p
 
reklama
Obiecany dla doris przepis na pierniczki; sorki że dopiero dziś

mąka pszenna 500g
masło lub margaryna 60g
miód 250g
cukier 100g
cukier na karmel 20g
2 jajka
soda oczyszczona 10g
przyprawa do pierników 10g

Miód i cukier zagotować, dodać przyprawę, ostudzić. Cukier przeznaczony na karmel silnie zrumienić, dodać 4-5 łyżek wody, zagotować, przestudzić.
Mąkę przesiać razem z sodą, dodać margarynę, posiekać. Następnie dodać miód, jajka i karmel; zarobić ciasto (konsystencja jak na pierogi). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać pierniczki, układać na blaszce posmarowanej tłuszczem (odstępy 2-3cm) Piec około 20 minut w temp.180-200 st.C.
Lukrować najlepiej jeszcze gorące.

Pierniki po upieczeniu twardnieją i potrzebują sporo czasu w blaszanej puszce, żeby zmiękły.
W tym roku wypróbowuję inne przepisy, ale na razie trudno mi ocenić jakie będą pierniki. Ale przepisy mogę wrzucić za jakiś czas.
 
Do góry