reklama
ivi
uzależniona;) // I.2010
- Dołączył(a)
- 19 Maj 2006
- Postów
- 10 917
zrobiłam duży budyń (na mniejszej ilości mleka), dodałam ok 4 łyżek wielkich tamtej masy i wyszło pysznie własnie ciasto się próbuje przegryźć... ale nie wiem czy mu się uda, bo już połowy nie ma;-)a pod krem dałam dżem tak jak radziłaś. Wierzchu nie smarowałam polewą tylko Tymek posypał cukrem pudrem.. ogólnie mówiąc PYSZNE :-)
MantaZG
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 30 Sierpień 2011
- Postów
- 1 427
No i mamy narobione na jutro łakocie. Zostało tylko czekać aż będzie mozna pokroić knopersika w kwadraciki
Podaje przepis na domowe rafaello (kuleczki) - mniam, mniam.
Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki, oprócz migdałów i wymieszać. Masa będzie dość płynna, więc wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdałek. Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki - przechowywac w lodówce.
- Ja nie dodałam alkoholu - przeciez to bedę jeśc i ja i dziecko
z migdałów w środku też mozna zrezygnować jak ktoś nie przepada
Nie są to typowe rafaello jak ze sklepu, ale są pyszne i wychodzi ich ze 40 sztuk. - zalezy jaka wielkosc zrobimy.
Mam równiez przepis na ciasto rafaello bez pieczenia, ktorego osobiscie jestem fanką i najchętniej zjadłabym całą blaszkę bez dzielenia się - za czasów liceum większosc nauczycielek prosiła o przepis na to ciacho. -wiele z nich nie przepdała za pieczeniem, a uwielbiały łakocie.
Podaje przepis na domowe rafaello (kuleczki) - mniam, mniam.
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
- 250 g mleka w proszku (niebieskiego)
- 250 g wiórek kokosowych + 100 g do obtoczenia
- pół kieliszka spirytusu
- 2 duże zmielone wafle lub pokruszone dokładnie wafelki do lodów (ok 8-10 sztuk)
- około 40 sztuk migdałów bez skórki
- Ja nie dodałam alkoholu - przeciez to bedę jeśc i ja i dziecko
z migdałów w środku też mozna zrezygnować jak ktoś nie przepada
Nie są to typowe rafaello jak ze sklepu, ale są pyszne i wychodzi ich ze 40 sztuk. - zalezy jaka wielkosc zrobimy.
Mam równiez przepis na ciasto rafaello bez pieczenia, ktorego osobiscie jestem fanką i najchętniej zjadłabym całą blaszkę bez dzielenia się - za czasów liceum większosc nauczycielek prosiła o przepis na to ciacho. -wiele z nich nie przepdała za pieczeniem, a uwielbiały łakocie.
kamilaedi
Fanka BB :)
manta- super ten przepis myslalam ze wiecej kombinowania, chyba jutro zrobie :-)
mata-kow
mama do kwadratu :)
Manta te kuleczki reafaello już kilka razy robiłam - sa pyszne! Tylko ja robie z podwójnej porcji, bo ta masa jest taka pyszna, że sporo jej znika przed zakuleczkowaniem
Amandla
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Lipiec 2011
- Postów
- 1 009
Manta a propos ostatnio wspominanych tortów angielskich nie wiem czy znasz ten blog
Tortowe Kreacje "szyte na miarę"
kobieta robi niesamowite rzeczy z lukru cukrowego
Tortowe Kreacje "szyte na miarę"
kobieta robi niesamowite rzeczy z lukru cukrowego
reklama
V
villandra8
Gość
Obiecany dla doris przepis na pierniczki; sorki że dopiero dziś
mąka pszenna 500g
masło lub margaryna 60g
miód 250g
cukier 100g
cukier na karmel 20g
2 jajka
soda oczyszczona 10g
przyprawa do pierników 10g
Miód i cukier zagotować, dodać przyprawę, ostudzić. Cukier przeznaczony na karmel silnie zrumienić, dodać 4-5 łyżek wody, zagotować, przestudzić.
Mąkę przesiać razem z sodą, dodać margarynę, posiekać. Następnie dodać miód, jajka i karmel; zarobić ciasto (konsystencja jak na pierogi). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać pierniczki, układać na blaszce posmarowanej tłuszczem (odstępy 2-3cm) Piec około 20 minut w temp.180-200 st.C.
Lukrować najlepiej jeszcze gorące.
Pierniki po upieczeniu twardnieją i potrzebują sporo czasu w blaszanej puszce, żeby zmiękły.
W tym roku wypróbowuję inne przepisy, ale na razie trudno mi ocenić jakie będą pierniki. Ale przepisy mogę wrzucić za jakiś czas.
mąka pszenna 500g
masło lub margaryna 60g
miód 250g
cukier 100g
cukier na karmel 20g
2 jajka
soda oczyszczona 10g
przyprawa do pierników 10g
Miód i cukier zagotować, dodać przyprawę, ostudzić. Cukier przeznaczony na karmel silnie zrumienić, dodać 4-5 łyżek wody, zagotować, przestudzić.
Mąkę przesiać razem z sodą, dodać margarynę, posiekać. Następnie dodać miód, jajka i karmel; zarobić ciasto (konsystencja jak na pierogi). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać pierniczki, układać na blaszce posmarowanej tłuszczem (odstępy 2-3cm) Piec około 20 minut w temp.180-200 st.C.
Lukrować najlepiej jeszcze gorące.
Pierniki po upieczeniu twardnieją i potrzebują sporo czasu w blaszanej puszce, żeby zmiękły.
W tym roku wypróbowuję inne przepisy, ale na razie trudno mi ocenić jakie będą pierniki. Ale przepisy mogę wrzucić za jakiś czas.
Podziel się: