reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

marcóweczki w kuchni :)

Ajako - ja zawsze stosuję przepis: 1 szkl. mleka, 1 szkl. wody (zwykłej), łyżeczka soli, dwa jajka - mąkę dosypuję "na oko". Zawsze stosuję te same proporcje mleka, wody, soli i jajek. Moja mama dodaje mniej jajek i soli, ale moje są smaczniejsze.
 
reklama
Ja robie jeszcze tak, że jak układam na płaskim talerzu stos, kończe smażyć, przykładam dnem głębokiego talerza i przewrcam - na wierzchu mam miękkie i chłodniejsze naleśniki gotowe do zawijania :tak:
 
o dzieki, dzieki dziewczyny!!
no wiec zrobie tak wlasnie z tym przykryciem!
a i na nastepny raz sprobuje ze zwykla woda, zamiast gazowanej.
 
Nalesniki :

Mleko
mąka przesiana
jajco
troche proszku do pieczenia (ładnie robia sie puszyste)
sol i cukier po szczypcie wtedy smakuja dobrze


smaze albo na samym teflonie, albo na teflonie posmarowanym słonina (skore biore z zamrazarki i smaruje patelnie)



Jeżyki :


okolo
1/2 kostki mała
40 dg krówek (maslanych)
40 dg cukierkow toffi (maslane,karmleowe)
i pol duzej paczki ryzu preferowanego


rozpuszczam na MAŁYM ogniu maslo i dodaje kroki i cukierki tofikowe do rozpuszczenia az bedzie taka jednolita masa , taki gesty tofik rozpuszcozny dodaje potem ten ryz i mocno mieszam, i nakaldam na taleryzki lyzka male porcje tego "lepiku" Nie gacie ognia bo ta masa osc szybko zastyga i potem problem ;]


zeby domyc garnek to robie tak ze do niego wlewam wode i daje na maly ogien rozpusci sie reszta tego lepiku i wymiesza z woda ,łyzke ktora mieszalam ten lepik tez tam wrzucam zeby nie bylo problemu z domyciuem ;]


acha jak ktos lubi to moze sobie dodac orzechy,rodzynki i inne bakalie ;]
 
nooo doczekalam sie na ten przepis!!
dzieki Kasiurek!!:-):-)
tylko powiedz mi w tajemnicy ile to jest 40 dg? tzn. tak mniej wiecej po ile to sztuk tych cuksow?
a nalesniki z proszkiem do pieczenia...hm...tego jeszcze nie probowalam, ale nie omieszkam a co mi tam:-D dzieki!

a ja wlasnie sie najadlam jak bak uuu, zaraz pekne!
wracam do zdrowia, bo juz dawno mi tak obiad nie smakowal:-D
aaa i chyba podobno nie wolno w ciazy, ale mi tak smakowala watrobka wieprzowa mniammmm
 
Kasiurek - ja też dziękuję za przepis i za instrukcję zmywania - przypuszczam, ze jest bardzo istotna:)
Ajako - a ja zjadłam właśnie chińską zupę z torebki, bo nie mam nic innego... Chyba jednak wątróbka zdrowsza.
 
reklama
Oj chyba tylko ja cos tu wrzucam ;-)
a więc przepis na MURZYNKA:

W garnku rozpuszczamy:
1 kostkę maragaryny (np. Kasia)
1 1/2 szkalnki cukru
1/3 szkalnki wody
4 -5 łyżek kakao

A osobno w misce ucieramy:
3 żółlta jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat (najepiej rumowy, ale może być waniliowy)
1 1/2 szklanki mąki tortowej (przesianej przez sitko)

I do miski dodajemy białka z jajek ubite na sztywną pianę, a następnie ostudzoną masę z garnka.
Ucieramy całość na gładką masę i przelewamy do formy (ja użyłam nie zadużej okrągłej, jak ktoś chce na dużą blachę to wszystko razy 2).

Pieczemy 45min (spr. ciasto po 30min) w 200 stopniach.
Jak ostygnie polewamy polewą czekoladową (ja kupuję gotową w sklepie).
SMACZNEGO.
 
Do góry