reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

marcóweczki w kuchni :)

reklama
gotuję w bardzo małej ilości wody, tak żeby buraki były przykryte, i dodaje wszystko (przelewam z jednego garnka do drugiego)
 
Dzięki, właśnie te pieczone buraki wydawały mi się o tyle dziwne, że nie oddają smaku wodzie, tak, jak to jest przy gotowaniu.
 
Naleśniki z pieczarkami
Smażymy naleśniki ale na słono
Pieczarki podsmażamy z cebulką z solą i pieprzem ( ja lubię bardzo pieprzne )
Nakładamy farsz na naleśnika , dodajemy startą lub pokrojoną w plastry mozarellkę ( ser zółty ) można posypać szczypiorkiem
Podsmażamy na małym ogniu aż się ser roztopi . Można jeść polane Ketchupem :-)
 
Moja pomidorówka z pomidorów.

1 kg pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego (dla koloru)
2szt marchewki
1 szt cebuli
1 kostka rosołowa drobiowa
przyprawy do smaku (pieprz, sól)
śmietana
bazylia

Pomidory płuczemy, i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i dusimy 10-15minut. Dodajemy podsmażoną na oliwie z oliwek cebule pokrojoną w kostkę. I dodajemy dwie marchewki pokrojone w kostkę. Po 15 minutach przekładamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczonym bulionem oraz łyżkę przecieru pomidorowego i gotujemy na małym ogniu jeszcze 20min. Jak wszystko zmiękło i jest papka (spr. głównie marchewkę) to przecieramy przez sitko do drugiego garnka. Potem dodajemy sól, pieprz można łyżkę miodu i ząbek czosnku i jeszcze gotujemy 5 min. Gotowe, dodajemy gęstą śmietane i bazylię już na talerzu. Smacznego !
 
Kasiurek- poprosze o przepis na jezyki!!

dziewczyny, a ja mam do Was pytanie odnosnie nalesnikow wlasnie; poradzcie prosze co ja robie nie tak, ze mnie szlak jasny trafia przy smazeniu tych nalesniorow, ze one wychodza mi takie papierowe jakby, wiecie o co caman??
a robie tak; maka+mleko+woda mineralna gazowana+jajca i ciasto takie nie za geste, ale ostatnio stwierdzilam, ze moze za wlasnie za duzo tych plynow i dodalam maki, ciasto gestsze, ale i tak papierowe, a nie takie fajne mieciutkie i puszyste :crazy::crazy:

ps. zjadlabym tych krokietow z farszem pieczarkowo- serkowym :tak:
 
Ajako a dodajesz do ciasta olej? Na jakiej patelni smażysz? Ja często jak robie naleśniki do krokietów to i tak leje ociupinke oleju na patelnie, bo wtedy nie są takie suche.

A jak chcesz miec takie mega puszste, to poszukaj przepisów na amerykańskie z maslanka czy kefirem - ponoc pyszne :tak:
 
mi też zawsze wychodzą papierowe. Ale jak chwile poleżą "na stosie" to miękną, więc przestałam się przejmować ;)
a no i w trakcie smażenia zawsze dodaję olej..
 
a ja nie dodaję prawie w ogóle wody . Tylko mleko . Ewentualnie jak bardzo gęste jest to wtedy odrobinkę .
No i sól do smaku jak na słono a cukier waniliowy jak na słodko
 
reklama
laski dzieki serdeczne, ale mozecie nie wierzyc.....serio dolewam oleju do srodka, a wczoraj nawet dodalam jogurt naturalny:szok:
ale, ale....ivi tak to nie robilam, bo od razu je zawijam, ale moze wlasnie sprobuje tak poukladam je na talerzu jeden na drugim moze zmiekna??

aha mata- patelnie mam kijowa to fakt, zadne tefal czy cos, taka z grubym dnem, a warstwa do smazenia taka jest dziwna jakas chropowata i gruba wlasnie....lepsze patelnie mam schowane w piwnicy na nowym mieszkaniu, musialabym je odkopac, a tradycyjnie nie chce mi sie....
 
Ostatnia edycja:
Do góry