reklama
mata-kow
mama do kwadratu :)
Doris ja barszcz pseudoukraiński robię - z mrożonki i doprawiam tak, żeby mi smakowało tak szczerze to niegdy nawet nie przyglądałam się przepisom na ten "oryginalny", więc nie pomogę...
Nulini
Po prostu szczęśliwa!
Ja robię wg. szybkiego i łatwego przepisu:
BARSZCZ UKRAIŃSKI
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na około 12 godzin.
Po tym czasie zagotować ją w tej samej wodzie (osolonej, z dodatkiem listka laurowego i zmiażdżonego czosnku), w której się moczyła.
W bulionie drobiowym ugotować włoszczyznę (starta na tarce lepiej smakuje) razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Gotować kilka minut, następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po kilku minutach starte na tarce o grubych oczkach buraczki.
Doprawić octem lub sokiem z cytryny, który zatrzyma kolor zupy.
Gotować do miękkości ziemniaczków, następnie dodać przecier pomidorowy.
Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Po dodaniu śmietany zupy już nie gotować do momentu wrzenia, żeby nie straciła koloru.
Smacznego
BARSZCZ UKRAIŃSKI
Składniki:
- pół opakowania fasoli Jaś
- 4 nieduże buraczki
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek pora
- 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- dwie kostki rosołu drobiowego (jedna na 0,5l wody)
- 1/2 cebuli
- 3-4 nieduże ziemniaki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka octu lub soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na około 12 godzin.
Po tym czasie zagotować ją w tej samej wodzie (osolonej, z dodatkiem listka laurowego i zmiażdżonego czosnku), w której się moczyła.
W bulionie drobiowym ugotować włoszczyznę (starta na tarce lepiej smakuje) razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Gotować kilka minut, następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po kilku minutach starte na tarce o grubych oczkach buraczki.
Doprawić octem lub sokiem z cytryny, który zatrzyma kolor zupy.
Gotować do miękkości ziemniaczków, następnie dodać przecier pomidorowy.
Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Po dodaniu śmietany zupy już nie gotować do momentu wrzenia, żeby nie straciła koloru.
Smacznego
ivi
uzależniona;) // I.2010
- Dołączył(a)
- 19 Maj 2006
- Postów
- 10 917
gotuje ale zwykle "pod oko" mojej mamy i dokładnych proporcji nie pamiętam.. ale jest genialny
na pewno będziesz potrzebować wywaru na kości z małym liściem laurowym, a z warzyw trochę białej kapusty, białą fasolę (może być z puszki, razem z zalewą), marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki starte na tarce.. Ja buraki gotuję oddzielnie i potem dodaję do reszty, bo do buraków dolewam odrobinę octu żeby kolor zachowały a to by przeszkodziło pozostałym się ugotować Jak wszystko zmięknie, można dodać do całości i jeszcze chwile pogotować.
Co do ścierania/krojenia tamtych warzyw, to zależy jak lubisz - albo zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę
doprawić oczywiście wg gustu (u mnie to kostka rosołowa+vetega), a po ugotowaniu zaprawić śmietaną.
na pewno będziesz potrzebować wywaru na kości z małym liściem laurowym, a z warzyw trochę białej kapusty, białą fasolę (może być z puszki, razem z zalewą), marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki starte na tarce.. Ja buraki gotuję oddzielnie i potem dodaję do reszty, bo do buraków dolewam odrobinę octu żeby kolor zachowały a to by przeszkodziło pozostałym się ugotować Jak wszystko zmięknie, można dodać do całości i jeszcze chwile pogotować.
Co do ścierania/krojenia tamtych warzyw, to zależy jak lubisz - albo zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę
doprawić oczywiście wg gustu (u mnie to kostka rosołowa+vetega), a po ugotowaniu zaprawić śmietaną.
lastpetunia
Fanka BB :)
a ja dzisiaj na obiadek mam/zrobiłam kasze z gulaszem i ogórka kiszonego )
*Doris*
Zadomowiona(y)
- Dołączył(a)
- 17 Październik 2007
- Postów
- 1 096
Nulini, Ivi - dzięki. Właśnie mam dwa przepisy, w których w jednym barszcz gotuje się z buraczkami, a w drugim się je piecze i dopiero upieczone dodaje do zupy. No nic, trzeba będzie którąś wersję wypróbować. Fasolę mam już namoczoną, warzywa zakupione i kawałek wołowiny. Będę cudować wieczorem.
reklama
Podziel się: