reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe prawilne kreski 🌷☀️

reklama
Ale w jakim celu pobudzać owulacje, która naturalnie masz i tak dosyć szybko?
Na swojej drodze (niestety) spotkasz jeszcze wielu bardzo zlych lekarzy. Ale pamiętaj, porządny lekarz zanim wdroży leczenie powie "sprawdzam". Nie odprawi Cię z workiem leków bez żadnej kontroli. Owszem może się zdarzyć cud i akurat zajdziesz w ciążę, ale jeski6e okresie owulacyjnym partner będzie w domu to i tak masz szansę w nią zajść więc po co rozwalać gospodarkę hormonalna. Nie wiem jak długo się starasz i jaką pracę ma mąż, ale czasem lepiej zainwestować w bilety lotnicze 😉
Hmm powiem tak.
Starmy się od lipca czas ucieka. Mam niskie amh. Wysoką prolaktyne która zbiłam ale cały czas zarzywam lek.
Sugerując się kalendarzykiem to 3 razy udało nam się być wtedy razem co były przewidywane dni płodne ale ciąży z tego nie było (może wtedy była wina wysokiej prolaktyny) No nie wiem...
W ostatnim czasie nie mieliśmy tej styczności w te dni. Dlatego chcieliśmy poprzestawiać cykl żeby ta styczność była.
Teraz nie mam pojęcia co robić...

a gdy zaczelas zbijac kontrolowas wczesniej jak szybko spada? bo ja zeszlam z TSH ponad 5 na 3 przy 25mg wiec moze Twoj organizm potrzebuje mniejszej dawki
W ciągu miesiąca z 5 za 1 zeszłam i lekarze nie podyfikowali dawki. Umówiłam się na teleporade dziś z ginekologiem zobaczymy co powie

a ma
Hmm powiem tak.
Starmy się od lipca czas ucieka. Mam niskie amh. Wysoką prolaktyne która zbiłam ale cały czas zarzywam lek.
Sugerując się kalendarzykiem to 3 razy udało nam się być wtedy razem co były przewidywane dni płodne ale ciąży z tego nie było (może wtedy była wina wysokiej prolaktyny) No nie wiem...
W ostatnim czasie nie mieliśmy tej styczności w te dni. Dlatego chcieliśmy poprzestawiać cykl żeby ta styczność była.
a masz potwierdzone to, że owulacje wgl występują?
Bo ja z mężem niby też "trafiam" i nic z tego i myślę że owulacji nie ma i idę na monitoring

Hmm powiem tak.

Kalendarzyk to akurat słaby sposób zwłaszcza jak rzadko się widzicie.
Na jaki dzieć cyklu kalendarzyk wyznacza Ci owulacje?

W ogóle byłam wczoraj u nowej endokrynolog i brzmiała całkiem sensownie. Powiedziała że mam zwiększyć dawkę metmorfiny do 1500 (biorę 1000) żeby wspomóc regulację cykli. Mówiła że IO podwyższa jakiś hormon, tylko zabijcie mnie bo nie pamiętam jaki, androgeny? Estrogen? W każdym razie przez to mogą być zaburzone cykle, np wydłużone, jak jest u mnie. I tak sobie myślę że może o to tu chodzi... Przed pierwszą ciążą nie miałam IO, teraz w listopadzie wyszło że mam, może stąd te długie cykle po prawie 50 dni i owulacja po 30dc?
Lekarka do tego sympatyczna, powiedziała że w ciąży mam od razu przyjść i życzy mi żebym szybko musiała do niej wrócić :D
A wiesz może jak w tych długich cyklach rósł pęcherzyk, kiedy zaczynał, jaki był potem postęp? To było na naturalnym cyklu, czy podczas stymulacji?
Tylko raz miałam monitoring takiego długiego cyklu po stymulacji (dwa długie miałam naturalnie, a dwa na stymulacji, ale pierwszy miałam jednak się nie starać więc nie było monitoringu).
Na USG cały czas nie było pęcherzyka dominującego, robiłam co tydzień. Dopiero w 30dc pojawił się pęcherzyk 16mm, dwa dni później miał 19mm, 4 dni później już było ciałko żółte.
Powiem Wam, że od czasu dyskusji na temat późnych owulacji cały czas gromadzę informacje na ten temat. Książki do endykrynologii po angielsku wychodzą mi już uszami. Potrzebuję jeszcze trochę konkretów i jak uznam temat za wyczerpany to przedstawię Wam streszczenie :D
Ojej kochana jesteś! Ciekawa jestem czego się dowiedziałaś :)
Cześć. Miłego dnia! :)
Ile płacicie za monitoring owulacji? :D
Kraków - 50 zł za wizytę. Sama byłam w szoku że tak mało, i chyba nawet jakbym zmieniła lekarza to bym monitoringi chciała robić tu gdzie obecnie :d
U mnie to jest pierwszy raz branie tabletek antykoncepcyjnych. Lekarz tak mi zalecił żeby poprzestawiać cykl ( żeby te dni były wtedy co partner będzie). Także mam brać tabletki przez kilka dni ( hmm może się uzbiera 2 tygodnie) poniżej w danym dniu odstawić i jak się pojawi krwawienie to od któregoś dnia brać clo przez 5 dni. I mówił że owulacja bedzie wtedy i wtedy . Wszystko mi powyliczał.
Także ja już nie wiem co myśleć...😒
A co do monitoringu to nic nie mówił na ten temat. Powiedział ino że do zobaczenia w ciąży...🤔
Ja kojarzę że już dawno pisałaś o tym planie, ale nie komentowałam bo się nie znam czy to ma ręce czy nogi. W każdym razie jakbyś jednak brała clo to zwykle 10-11dc trzeba robić monitoring, więc na Twoim miejscu bym się wybrała.

Kalendarzyk to akurat słaby sposób zwłaszcza jak rzadko się widzicie.
Na jaki dzieć cyklu kalendarzyk wyznacza Ci owulacje?
No jak typowy kalendarzyk na 14 dc. Ale już od 9 dc mam większą szansę zajścia.
Ale w tych okolicach musi być skoro na ostatnim usg w 14 dc było już ciałko.

reklama
No jak typowy kalendarzyk na 14 dc. Ale już od 9 dc mam większą szansę zajścia.
Ale w tych okolicach musi być skoro na ostatnim usg w 14 dc było już ciałko.
no to jak widzisz kalendarzyk guzik wie.
Jeśli nie masz możliwości monitoringu (w Twoim wypadku powinnaś się jednak nad nim pochylić z 3 msc żeby mieć pewność, że trafiliście z seksen w owu) to podeprzyj się pomiarami temperatury i testami owu.
No i pomyślcie jak mogłabyś jednak zorganizować numerek z partnerem 😎

Do góry