reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe prawilne kreski 🌷☀️

Ja podchodzę do tego trochę inaczej. Byłoby mnie stać i na drożność i histero prywatnie, oba miałam na NFZ. Czemu się użerałam? Bo płacę te piekielne składki więc gdzie mogę - próbuje. Pewnie, jakby mi super zależało na czasie to pójdę prywatnie. Przykład - poszłam w grudniu do poradni chirurgicznej na wycięcie znamienia na twarzy. Termin - styczeń 2025. Poszłam prywatnie - po 2 tygodniach i 700zł wycięty.
Także, to nie chodzi o to czy cię stać, ale skoro mamy tą państwową służbę zdrowia, za która zabierają nam nie małe pieniądze - trzeba próbować. JAk nie drzwiami to oknem :p
A to swoją drogą też prawda. Pobierają nam 1/3 wynagrodzenia na te wszystkie składki zdrowotne emerytalne chorobowe. Jak sobie człowiek policzy ile mu zabierają z wypłaty to dobry pakiet medyczny by z tego wyszedł.

reklama
Ale ja nie piszę tego pod kątem że każdego musi być stać 🙈 po prostu jak nie da się drzwiami to ja wchodzę oknem.

Dodam, że swego czasu została mi polecona tu lekarka która pracuje prywatnie i na nfz i nawet jak się pójdzie do niej prywatnie to potem i tak kładzie do siebie do szpitala na NFZ na diagnostykę (dość szybko). Także szukajcie a znajdziecie 😘
Absolutnie tutaj nie odnosiłam się personalnie do Ciebie. Nawet nie pomyślałam o Tobie jako o osobie polecającej korzystanie ze specjalistów i robienie badań prywatnie. Moje stwierdzenie było ogólnikowe, apropo drożności, że lekarze nie chca dawać skierowania przed stymulacja. Chodzilo mi o to warto korzystać z tego NFZ i nie robić sobie wymówek. Nawet jeśli jeden lekarz nie wystawi to trzeba iść do drugiego, trzeciego piątego. Bo skoro stymulację można robić przez 6 miesięcy to jaki ona ma sens w przypadku kiedy jajowody okaza sie niedrozne. Lepiej chyba poczekać te 2-3 miesiące na drożność nic spierdzielic sobie cała stymulację.

Z tego co mi wiadomo to każdy lekarz może, nawet taki, który przyjmuje tylko prywatnie. Zdaje sie, ze w taki sposób ostatnio do szpitala na NFZ trafiła @LadyCaro.
Pewnie jeśli lekarz pracuje w szpitalu to zwyczajnie jest bardziej chętny, bo sam cię później przyjmie na oddziale i trzyma rękę na pulsie, ale tu nieraz dziewczyny powtarzały, ze KAŻDY ginekolog może wystawić takie skierowanie.
Mnie się wydaje, że to musi być lekarz współpracujący z NFZ. A wizyta może być "prywatnie".
Ja miałam taka sytuację, że dostałam skierowanie w Luxmedzie na tomografię komputerowa głowy, ale był to neurolog, który nie współpracuje z NFZ więc musiałam zapłacić.
Znów kolega z pracy miał wizytę w Luxmedzie u innego lekarza, ale ten znów współpracował z NFZ I wystawił mu skierowanie na NFZ. Mógł je zrobić w dowolnym miejscu, ale zrobił je w Luxmedzie ponieważ ta jednostka akurat miała podpisana umowę z NFZ jako współpracująca. On nie zapłacił nic. Ja zabuliłam 460 zł bo poszłam nie do tego lekarza co trzeba. Oboje mamy te same pakiety medyczne.

Gdzie w Krakowie 50 zł za wizytę biorą? 😯😯😯
Tzn za wizytę z monitoringiem, źle się wyraziłam, bo ktoś wcześniej pytał czy podana jest cena całego monitoringu czy jednej wizyty :)
Sylwia Koryga-Wszołek, za pojedynczy monitoring płacę 50 a za normalną wizytę z USG 250.
Od ponad roku zmagam się z bólami kręgosłupa. Lekarz rodzinny zlecił mi kupę badań. Między innymi właśnie ANA. Powtarzaliśmy kilka razy. Początkowo mialam 1:800. Ostatnie badanie 1:1600. Podejrzewa kolagenozę. O szybką wizytę u reumatologa ciężko w de i termin mam dopiero w styczniu 2024😱
Poszłam z tym bólem poraz kolejny do lekarza ale był na urlopie i przyjął mnie inny. Zanim dostanę sie do reumatologa wysłal mnie do ortopedy. Ortopeda Stwierdził, że mam skoliozę (ja osobiście tej krzywizny nie widziałam a raczej nie przywiązywałam do niej wagi, mąż mówi że widział ale też nie skojarzył, lekarz rodzinny nawet nigdy w taki sposób mnie nie zbadał by zobaczyć czy mam krzywiznę).
Aktualnie chodzę na fizjoterapię, wykonuję ćwiczenia i dzięki temu bóle są mniejsze i rzadsze. Na tyle jest aktualnie dobrze, że zapomniałam o złych wynikach. Dziś wyczytałam tutaj o ANA i zaczęłam się zastanawiać czy mój wysoki ich poziom ma wpływ na niepowodzenie z zajściem w ciążę
Mi immunolog po poronieniach zleciła zbadać ANA więc chyba jest jakieś powiązanie 🤔 tylko pewnie zależy które dokładnie przeciwciała wyjdą w badaniu.

Tzn za wizytę z monitoringiem, źle się wyraziłam, bo ktoś wcześniej pytał czy podana jest cena całego monitoringu czy jednej wizyty :)
Sylwia Koryga-Wszołek, za pojedynczy monitoring płacę 50 a za normalną wizytę z USG 250.

Mi immunolog po poronieniach zleciła zbadać ANA więc chyba jest jakieś powiązanie 🤔 tylko pewnie zależy które dokładnie przeciwciała wyjdą w badaniu.
Właśnie się zdziwiłam ta kwota 50 zł 🤣

czy to mozliwe by pik LH sie utrzymywal dosc krótko? na ile jest mozliwe ze jak robi sie je tylko rano to moga testy nie wychwycic? robie te clearblue ktore od 8 miesiecy zachwalalam i albo cos sie przesunelo w tym cyklu albo pik mi umknal 😭

Załączniki

• 35C75514-4C20-4FE9-819F-56153B7B698E.jpeg
    35C75514-4C20-4FE9-819F-56153B7B698E.jpeg
    2 MB · Wyświetleń: 113
Z tego co mi wiadomo to każdy lekarz może, nawet taki, który przyjmuje tylko prywatnie. Zdaje sie, ze w taki sposób ostatnio do szpitala na NFZ trafiła @LadyCaro.
Pewnie jeśli lekarz pracuje w szpitalu to zwyczajnie jest bardziej chętny, bo sam cię później przyjmie na oddziale i trzyma rękę na pulsie, ale tu nieraz dziewczyny powtarzały, ze KAŻDY ginekolog może wystawić takie skierowanie.
no własnie ja już sama nie wiem, czy mój przypadek był jakiś wyjątkowy. Bo zawsze dziewczyny mówią, ze trzeba znaleźć leakrza, który przyjmuje na NFZ. Mój z NFZ nie ma nic wspólnego. Wypisał skierowanie do szpitala do którego chciałam iść, bo miałam najbliżej. Jedyne co, że badanie robił mi obcy lekarz, a nie mój, który zna moją historię.

Powiem wam dziewczyny ze ja to już tych moich perypetii z cyklami i plamieniami mam dość. Dzisiaj 15 DC a ja mam ból jajnika tego z którego owulacji nie było do tego brązowe intensywne plamienia... Znowu muszę się umawiać do lekarki zobaczyć co się dzieje 😑

reklama
Do góry