reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe prawilne kreski 🌷☀️

Odezwą się specjalistki, dla mnie prolaktyna za wysoka, TSH takie też podwyższone lekko jak na starania, źle wygląda stosunek LH do FSH, ale AMH ok, pytanie jak wygląda widok na USG samych jajeczek i czy owulacje masz normalne, bo to jest zasadnicze pytanie czemu to LH tak wybiło mocno w górę. Na reszcie się nie znam to przemilczę :)
Prolaktyna jest w widełkach. Jest po prostu w innych jednostkach badana.

reklama
Cześć, podczytuje Was od jakiegoś czasu, ale dopiero mając jakieś wyniki postanowiłam się odezwać.
Staramy się z mężem o pierwsze dziecko od sierpnia z przerwami (covid itd). Ja 29 lat, mąż 33. Przed rozpoczęciem starań byłam u ginekologa, wszystko było w porządku, mieliśmy się nie stresować🤷‍♀️, tylko działać. Natomiast w związku z brakiem efektów postanowiłam zrobić badania hormonalne - 4dc. Czy takie wyniki mogą "blokować" zajście w ciąże? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Wstępnie mogę zapisać się na testowanie 31 marca:)
Witaj, rozgość się ale nie na długo mamy nadzieję.
Co do badań.... TSH mogłoby być mniejsze, najlepiej ok 2 (możesz to zbić dietą bo w każdym dniu tsh może się wahać), lub lekami. Zdecydowanie za wysokie LH. Czy ma stwierdzone pcos, albo miałaś monitoring? Czy masz pewność, że dochodzi do owu?

Odezwą się specjalistki, dla mnie prolaktyna za wysoka, TSH takie też podwyższone lekko jak na starania, źle wygląda stosunek LH do FSH, ale AMH ok, pytanie jak wygląda widok na USG samych jajeczek i czy owulacje masz normalne, bo to jest zasadnicze pytanie czemu to LH tak wybiło mocno w górę. Na reszcie się nie znam to przemilczę :)
Prolaktyna jest ok

Witaj, rozgość się ale nie na długo mamy nadzieję.
Co do badań.... TSH mogłoby być mniejsze, najlepiej ok 2 (możesz to zbić dietą bo w każdym dniu tsh może się wahać), lub lekami. Zdecydowanie za wysokie LH. Czy ma stwierdzone pcos, albo miałaś monitoring? Czy masz pewność, że dochodzi do owu?
Niestety nie mam takiej pewności, nie miałam monitoringu, nie mam stwierdzonego pcos

Dziewczyny, które bolą piersi w cyklach jak sobie z tym radzicie?

Matko bosko, ja mam wrażenie że zaraz se utnę te cycki. W staniku jest ciut lepiej, ale ja nie noszę stanika od lat więc raz że mam jeden gówniany, dwa że też mi dziwnie. Ale jak go zdejmuję to mam wrażenie że padnę z bólu. Pamiętam, że w 1 ciąży bolały mnie mocno piersi ale tylko jak leżałam na brzuchu więc po prostu przestawiłam się na spanie na boku, a tu bolą cały czas. Nie chcę tak ☹️

Tak regularne, między 28 a 30 dni
Najlepiej jakbyś zrobiła monitoring dwa razy w jednym miesiącu (przed i po owu), żebyś mogła mniej wiecej wyznaczyć sobie kiedy masz owulacje.
Możesz również zbadać progesteron ok 7 dnia po domniewanej owu, żeby sprawdzić czy pęcherzyk pekł ;)
Polecam tez mierzenie temperatury codziennie o tej samej porze, termometrem do owu z dwoma miejscami po przecinku i zaznaczać w apce. Na tej podstawie równnież można wywnioskować kiedy owu mniej wiecej była, ale to po paru cyklach regularnego mierzenia. jesli nie będziesz wiedziaął o co chodzi w wykresie z temeraturą to my chętnie omorzemy. kochamy wykresy ;)
Testy owu też jak najbardziej polecam spróbować ale nie u każdej się sprawdzają ;)

Dziewczyny, które bolą piersi w cyklach jak sobie z tym radzicie?

Matko bosko, ja mam wrażenie że zaraz se utnę te cycki. W staniku jest ciut lepiej, ale ja nie noszę stanika od lat więc raz że mam jeden gówniany, dwa że też mi dziwnie. Ale jak go zdejmuję to mam wrażenie że padnę z bólu. Pamiętam, że w 1 ciąży bolały mnie mocno piersi ale tylko jak leżałam na brzuchu więc po prostu przestawiłam się na spanie na boku, a tu bolą cały czas. Nie chcę tak ☹️
Miałam tak w styczniu, że z bólu spac nie mogłam. ani masować, ani dotknąc. Ale bez stanika u mnie było lepiej. Albo przejdzie... albo nie bo cionsz :D

reklama
Miałam tak w styczniu, że z bólu spac nie mogłam. ani masować, ani dotknąc. Ale bez stanika u mnie było lepiej. Albo przejdzie... albo nie bo cionsz :D

Na ciąż mała szansa bo zaczęło mnie boleć w sobotę, a w sobotę to ja obstawiałam owu. Tyle że seksu nie było od tygodnia więc opcji nie ma na bobasa. No zwariuję zaraz. Jutro mam gina ale luxmedowego to nie wiem czy mi usg zrobi :/ bo owulaki mam cały czas mega mocne

Do góry