Ogólnie jak ze wszystkim, ja np. nie myślałam, że niby majonezu się nie powinno jeść. Nawet bym na to nie wpadła a niektórzy argumentują to, że w składzie są surowe jajka i można salmonelli się nabawić.Ja rozmawiałam z lekarzem wczoraj, powiedział, ze gdybym jadła w ilości masowej w pierwszym trymestrze to było by to spore ryzyko(choć zawsze istnieje)
Jednak makrela ma dużo białka, raz na jakiś czas można sobie pozwolic
reklama
Justa1988
Początkująca w BB
U mnie 17 marcaDzień dobry Marcóweczki!
Czy jest ktoś jeszcze po teście ciążowym z terminem porodu na marzec 2022? Odważyłam się już założyć wątek, bo jestem po dzisiejszym porannym, pozytywnym teście i także potwierdzonej becie w laboratorium. Termin z om mam na 1 marca Czekam na Was!
Terminy marcowych mamusi
1.03 @Otylia. @julianap @agabaj92 @Alexz89 @Natasza27
2.03 @sylwia210295 @nati/misio @JustLillD
3.03 @Cukierkowa20pare @babydust @PaulaSz02
4.03 @Angiee @Moniś93 @Tralalala25 @Asjunia @blanny
5.03
6.03 @Małasyrenka
7.03 @marcik2808
8.03 @Wiolcia_6
9.03
10.03 @Paula55
11.03
12.03 @stillgrey213
13.03
14.03 @Sisinek
15.03
16.03
17.03 @Lytomka @Iskra87 @Gość1995
18.03 @ilonaz
19.03
20.03 @godzbal
21.03 @Liana93
22.03
23.03
24.03
25.03
26.03
27.03
28.03
29.03
30.03
31.03
Justa1988
Początkująca w BB
Czytałam, że powinno się unikać. Ale zjadłam dwa razy nie mając świadomościDziewczyny a co sądzicie o makreli wędzonej w ciąży? Unikacie kategorycznie czy zdarza się zjeść?
O kurczę a ja zajadam kanapki z majonezem Staram się nie jeść tych „zabronionych” rzeczy ale jakoś ten majonez mi wypadł z głowy.Ogólnie jak ze wszystkim, ja np. nie myślałam, że niby majonezu się nie powinno jeść. Nawet bym na to nie wpadła a niektórzy argumentują to, że w składzie są surowe jajka i można salmonelli się nabawić.
Misiulek__
Fanka BB :)
Ja jem majonez kielecki prawie codziennie, bo jem dużo wiejskich jajek na twardo. Znalazłam w necie sporo artykułów że majonez produkowany przemysłowo jest bezpieczny bo nie zawiera surowych jajek i nadal zamierzam jeść.O kurczę a ja zajadam kanapki z majonezem Staram się nie jeść tych „zabronionych” rzeczy ale jakoś ten majonez mi wypadł z głowy.
Misiulek__
Tak się jeszcze zastanawiam - skoro problemem przy makreli jest fakt że jest wędzona na zimno, to może przed jedzeniem ją zgrillować w piekarniku albo na patelni żeby zabić te potencjalne bakterie? Ryby wędzone czasem się podgrzewa żeby miały więcej aromatu...Ja rozmawiałam z lekarzem wczoraj, powiedział, ze gdybym jadła w ilości masowej w pierwszym trymestrze to było by to spore ryzyko(choć zawsze istnieje)
Jednak makrela ma dużo białka, raz na jakiś czas można sobie pozwolic
Anaanaanaana
Majonezu, które sami zrobimy owszem nie można. Ten w sklepie ma naświetlane specjalnie jajka bo inaczej nie wyszedł by z produkcji tam samo wszystkie restauracje, kawiarnie które serwują jakieś potrawy na zimno z jajkiem lub płynące jajko. to muszą je mieć naświetlane. Wymogi sanepiduOgólnie jak ze wszystkim, ja np. nie myślałam, że niby majonezu się nie powinno jeść. Nawet bym na to nie wpadła a niektórzy argumentują to, że w składzie są surowe jajka i można salmonelli się nabawić.
teczowyrobaczek
Zaangażowana w BB
Też się nad tym zastanawiałam, listera ginie w 60 stopniach więc w zasadzie powinno to rozwiązać problemTak się jeszcze zastanawiam - skoro problemem przy makreli jest fakt że jest wędzona na zimno, to może przed jedzeniem ją zgrillować w piekarniku albo na patelni żeby zabić te potencjalne bakterie? Ryby wędzone czasem się podgrzewa żeby miały więcej aromatu...
Jak u Ciebie sprawy? Coś się nie odzywasz ostatnio. Mam nadzieję że wszystko jest okAz muszę zerknąć na te kartki.
Bo byłam tak przestraszona tą szyjką że o tym później już nie myślałam.
reklama
Ja też nie potraktowałam tego tak, że nie jem. Po prostu obserwuje na insta konto chyba mamy ginekolog czy jakiejś innej położnej i były do nich pytania i odpowiedzi i jakaś dziewczyna spytała czy można jeść majonez a specjalistka odpowiedziała, że nie zaleca się.Ja jem majonez kielecki prawie codziennie, bo jem dużo wiejskich jajek na twardo. Znalazłam w necie sporo artykułów że majonez produkowany przemysłowo jest bezpieczny bo nie zawiera surowych jajek i nadal zamierzam jeść.