reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2022

Ja jestem zapisana na 24.08 i będzie wtedy u mnie 13+0;) Chyba bym coś bardziej celowała w termin taki od 12 tyg na usg prenatalne. Wiem, że biochemie i pappa to już od 11 tyg można.
Tez mam wizytę u swojej gin na 24.08
A prenatalne mam zrobić między 13.08 a 23.08 ale jeszcze nie dzwoniłam się umówić.

reklama
Hej ja 4+2 😁🖐🏻 i termin według aplikacji 26.03 😁 jak się czujesz kochana? Jakieś obiawy już masz?
Czuje się ogolnie dobrze, ale tydzień przed spodziewana @ strasznie mnie piersi bolały, to było nie do wytrzymania, były strasznie pełne, tkliwe ale nie wariowałam z początku, później bóle jak przed @….
zrobilam test i wyszły 2 kreseczki 🥰
Później beta to potwierdziła…
Czuje się ogolnie dobrze, ale kłuje mnie podbrzusze okropnie 😬😬 i piersi bolą tak jakby miały zaraz wybuchnąć 😩
A ty jak się czujesz? 🥰

Na ulotkach szczepionki AstraZeneca i Pfizer pisze kilka rzeczy, które moim zdaniem przemawiają za tym, żeby się jednak w ciąży, lub przed próbami zajścia w ciążę wstrzymać z zaszczepieniem. Po pierwsze: szczepionki nie są jeszcze przebadane pod kontem wpływu na prokreację. Po drugie: w ulotce AstraZeneki znajdziemy zapis: "Podanie produktu leczniczego Vaxzevria w okresie ciąży można rozważyć jedynie, jeśli potencjalne korzyści przewyższają jakiekolwiek potencjalne ryzyko dla matki i płodu."; podobny zapis widziałam w ulotce szczepionki Pfizer. No i po trzecie: sporo osób zgłasza wystąpienie małopłytkowości, często połączoną z zakrzepica, po tych szczepionkach (w ulotkach jest o tym mowa), a jak wiadomo małopłytkowość w ciąży to nie jest dobry znak. Do bardzo częstych skutków ubocznych przyjęcia szczepionki na covid'19 należy też goraczka, w tym wysoka, powyżej 39 stopni, kołatanie serca itp - to wszystko stwarza zagrożenie dla ciąży. Ale wybór należy do każdego z nas z osobna. :-)
To o czym piszesz to tak zwane dupochrony, które znajdziesz w ulotkach większości leków.

To o czym piszesz to tak zwane dupochrony, które znajdziesz w ulotkach większości leków.
No nie wiem... Nie mam porównanie z ulotkami innych szczepionek, ale na wielu lekarstwach, którychulotki czytałam, pisze konkretnie, żeby unikać w ciąży, lub, ze są bezpieczne, na innych pisze, żeby unikać np tylko w I trymestrze... A tutaj wyraźnie pisze, że nie były prowadzone jeszcze badania kliniczne, więc w sumie nic nie wiadomo. Ja wolę nie ryzykować. Ponadto małopłytkowość i zakrzepica są wymienione w działaniach nieporządanych, a w ciąży to wyjątkowo niebezpieczne.

a jaki masz wynik TSH?

kurde, ja mam 2,21 i lekarka nie kazała mi zwiększać dawki...
2,2 to dobry wynik, ja mam 4.

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, wydzieliny... Moja jest rozciągliwa 🤔 tak jak na przykład przy owulacji... Dziwi mnie to. Nie powinna być raczej taka gęstawa? Taką miałam w pierwszej ciąży. A teraz taka rozciągliwa, białawo-żółta...

Mam pytanie do dziewczyn, którym wzrosła tarczyca po zobaczeniu dwóch kresek. Czy Wasz ginekolog przepisuje Wam Euthyrox, czy chodzicie dodatkowo do endokrynologa?

reklama
Do góry