reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2022

Takie porady czasami to są tylko takim obowiązkiem, szczególnie te tzw. kontrolne. U nas znajomi mają syna autystycznego, dzieciak je tylko schabowe i suche bułki a neurolog im kazała korygować objawy dietą, zero mięsa i pieczywa białego 🤦 czyli nie jeść nic w jego przypadku
no z jedzeniem to ciężko dziecko przestawić z jego ulubionych smaków. Nawet zdrowe, dobrze komunikatywne dzieciaki jedza to co lubią i nie da się na siłę 🤷‍♀️
W przypadku naszej córki to jeszcze nie zostały wykonane wszystkie badania. Chodzi o to że mają jakieś tam procedury i przykładowo nie mogą na pierwszej wizycie zrobić jej obszernego badania genetycznego WES. Niestety ale właśnie co pół roku biorą jej krew (ile ona się na płacze przy tym) i robią kolejne testy genetyczne. Też tak jak napisałaś kontrolują jej postępy motoryczne i ewentualnie zalecają coś na dalsze miesiące. Problem jest taki, że ona nie akceptuje żadnych lekarzy, jak np początkowo kiedy była mniejsza chodziłam z nia do osteopaty, a jakiś czas temu nie dała mu się nawet dotknąć więc taka wizyta nie ma sensu 😔 jedyna osoba to jej fizjoterapeutka do której chodzimy już dwa lata. Nie wiem co byśmy zrobili jakby jej zabrakło 😱
Dziś ja zostałam na parkingu w aucie, mąż poszedł z nią na te wizyty. Niestety może być obecny tylko jeden rodzic 😔 mąż ma szczepienia więc łatwiej.

@KaśkaLi95 dobrze, że z malutka okej i ładnie rośnie 😊

@Magda933 ja stosowałam inhalacje z soki fizjologicznej, spray do nosa taki dla dzieci najmniejszych i w sumie dużo herbaty z imbirem, cytryna i miodem. Przeszło już całkiem po ok 2-3 tyg 🤔

@MagdaHR ja jestem ciekawa ułożenia synka. Każe z dzieci szybko ukladlo się głową do dołu i już tak zostawało. Na pewno od połowy ciąży. Kopniaki odczuwam równo na dole brzucha, na środku, jak i na górze. Także nie mam pojęcia gdzie głową teraz jest bo czkawki jeszcze nie wyczułam ani razu 🤔

reklama
Czy któraś miała uczucie takiego mrowiena w podbrzuszu? Jest to lekkie mrowi co kilka sekund po lewej stronie
Ja niestety nie miałam z czymś takim do czynienia. Mi czasami w środku coś babelkuje jak się młody wierci, ale raczej tego pod mrowienie przypisać nie mogę. Może to coś tego typu? Albo więzadła się rozciągają i tak to dziwnie odczuwasz 🤔

Ja niestety nie miałam z czymś takim do czynienia. Mi czasami w środku coś babelkuje jak się młody wierci, ale raczej tego pod mrowienie przypisać nie mogę. Może to coś tego typu? Albo więzadła się rozciągają i tak to dziwnie odczuwasz 🤔

Właśnie to jest dosłownie mrowienie tak jak usta przy znieczuleniu zęba albo jak noga cierpnie z tym że bardzo leciutko to czuje

Dziewczyny a jak u was z cera i włosami? Wyglądają lepiej jak przed ciąża czy gorzej? U mnie cera dużo lepiej wyglada teraz a wcześniej miałam problemy z trądzikiem. W pierwszej ciąży było inaczej bo cera wyglądała gorzej. Włosy tez o wiele wolniej się przetłuszczają.

Dziewczyny a jak u was z cera i włosami? Wyglądają lepiej jak przed ciąża czy gorzej? U mnie cera dużo lepiej wyglada teraz a wcześniej miałam problemy z trądzikiem. W pierwszej ciąży było inaczej bo cera wyglądała gorzej. Włosy tez o wiele wolniej się przetłuszczają.
Ogólnie włosy mam wydaje mi się w lepszej kondycji. Cera moja i tak nie wołała nigdy o pomstę do nieba aktualnie jak to mówią córka zabiera urodę i gdzieniegdzie wyskakuje jakiś pryszcz🤪🤦

Ja nigdy nie miałam trądziku a teraz w ciąży to jakiś horror. Twarz ocalała ale plecy i dekolt w stanie tragicznym 🥴 włosy szybciej rosną ale kondycja bez zmian. Za to paznokcie jak marzenie, długie, mocne i błyszczą jak po polerce 😎

U mnie włosy szybciej zaczęły rosnąć, a w miejscu bikini to masakra jakaś. Strasznie szybko. Z kondycja ciężko powiedzieć bo po myciu i wysuszeniu to sie robi busz na głowie🤦‍♀️
i szybciej mi się tluszczą.
Ogólnie włosy mam wydaje mi się w lepszej kondycji. Cera moja i tak nie wołała nigdy o pomstę do nieba aktualnie jak to mówią córka zabiera urodę i gdzieniegdzie wyskakuje jakiś pryszcz🤪🤦
Tak podobni córki odbierają urodę i U mnie to się sprawdza, co chwilę mam jakieś chrostki na twarzy w dziwnych miejscach 🤦‍♀️. Zazwyczaj mi taki jeden syfek wyskakiwał przed okresem teraz co miesiąc jest jakiś drobny wysyp.
Ogólnie naszczescie buzia mi nie popuchła jeszcze a podobno buzie lubia się bardziej zaokrąglić.

reklama
Ja czuję mrowienie w prawej pachwinie jak leżę na lewym boku , ale to bardziej nachodzi mi na nogę niz podbrzusze ☺️
Ja chyba miałam tak jakos na początku koło 12 tygodnia jak zaczął powoli się zaokrąglać brzusio.
Ostatnio zauważyłam że mnie skóra bardziej boli i plecy kiedy sie rozciąga i powiększa. Ostatnio tak miałam że przez 2 dni mnie lędźwia bolały że myślałam że mi się wygną w drugą stronę i potem przeszło teraz trochę poboli jak dużo chodzę czy więcej stoję. I po tym bólu kilka dni i widzę że brzusio się zwiększył hehe
Tak dziwnie bo na początku to mnie tez swędziała skóra, a teraz nie ino piersi swędzą czasem jak się powiększają.

Do góry