Ann_
Fanka BB :)
wlasnie tez slyszalam o tej teorii odnosnie wit d3. I jakby wydaje mi sie, ze to czesto ma miejsce. U nas sa do wyboru krople lub tabletki i ja mojemu miesiąc podawalam tabletki bo dostalam w szpitalu. A po miesiacu podalam krople i jakby od tego czasu zaczal sie taki dramat z prężeniem dziecka i dzicko stako sie nieodkladalne praktycznie. Chyba wroce do tabletek i zobacze jaki bedzie efekt.Moja mała była długo na oddziale i miałam kontakt z neonatologami i poruszałam temat kup to kazały się nie przejmować kupami, jedyne co ma nas martwić to krew i duża ilość śluzu. Że to, że kupa jest zielona to przy kp norma. Ale warto zawsze się dla spokoju jak nas coś niepokoi skonsultować. Ale właśnie położna mi mówiła, że odstawianie nabiału ma sens jak dziecko ma wypryski a alergiczne ponoć pojawiają się również w zgięciach rąk pod pachami itd. sama kupa o niczym nie świadczy.
Mnie zastanawia bo wiele mam zauważa problemy z kupą po podawaniu witaminy D. Może dzieciaki jakoś źle tolerują oleje, w których jest ona rozpuszczana?
my póki co idziemy w srode do osteopaty. To maz naszej fizjo od corki. Bylam u niego kilka razy z córka i myślę, ze jak cos to pomoże. Potem zobaczyny co dalej.U nas biogaia zalecona przez problemy z kolkami. Niestety po kilku dniach problem się nasilił, mały robił po 20 kup dziennie, przy każdej wielka męczarnia i płacz. Kupy takie specyficzne - strzelające i jaskrawo żółte. Po odstawieniu probiotyku ilość kup się zmniejszyła, kolor poprawił. Meczy się dalej ale już wiemy po fizjoterapii że ma zbyt duże napięcie brzucha. Stosujemy różne techniki masażu i rozluźniania żeby mu pomóc i powiem szczerze że póki co działa. Od czwartkowej wizyty na fizjo nie było kolki którą miał zawsze po 18
ciekawe, mzoe sie przydaAkurat tego nie mamy w "zestawie" ćwiczeń mamy robić mu "z" na brzuszku, masaż kolisty zgodnie z ruchem wskazówek i dwa rodzaje takiego masażu z wibracjami np jedną ręką pod tyłkiem żeby go podnieść do góry - ta ręka delikatnie wibruje a w tym czasie druga ręka delikatnie uciska brzuszek w kierunku do dołu żeby pomóc wyjść gazom i kupce