Witamy z cukrzycą ciążową zmagam się od 8 tygodnia. Damy radeWitam jestem w 15 tygodniu ciąży- termin na 15 marca Cukrzyca ciążowa od 9 tygodnia
reklama
Jak sobie radzisz? Ja mam insulinę na noc bo cukry na czczo miałam wysokie .Witamy z cukrzycą ciążową zmagam się od 8 tygodnia. Damy rade
Margolcia92
Fanka BB :)
Oj tak poza domem jest już trudniej, ja już się nie wstydzę wchodzić do restauracji i pytać tylko o toaletęA ja dopiero się przyzwyczajam. Jeszcze w domu spokojnie gorzej jak trzeba wyjść. Wtedy już pewne że WC muszę szukać by blisko było.
Jak na razie mierze glikemie 4 razy dziennie. Jem co dwie godziny. Pilnuje tego co jem. Jak będzie dalej się okaże. Jestem pod opieką diabetologa od początku. Cukry w normie. Zobaczymy jak zejdę całkiem z metforminy. Bo powoli się wycofuje.Jak sobie radzisz? Ja mam insulinę na noc bo cukry na czczo miałam wysokie .
W pierwszej ciąży problem zaczął się później z tego co kojarzę. To wiedziałam w którym sklepie są toalety a gdzie omijaćOj tak poza domem jest już trudniej, ja już się nie wstydzę wchodzić do restauracji i pytać tylko o toaletę
Vingag
Czesc mamusie, wpadłam sie przywitać i podzielić dobra nowina. W lipcu opuściłam niestety Wasza grupę, chociaż zaglądałam. Cieszę się, że Wasze brzuszki rosną i do mnie uśmiechnął sie znów los - jeśli wszystko pójdzie dobrze, dołączę do grona majowych mamuś trzymam kciuki za siebie i za Was
Nadja_n
Cześć dziewczyny, mogę się przyłączyć?
Jestem w 15tc,termin mam na marzec 2021.
Mam córkę 14lat,jestem po wczesnych stratach ciąż, dlatego tak nieśmialo to się pojawiam tu, ale fajnie poczytać i często zapytać o coś i poradzić
@Maybelle przeczytalam że bierzesz czy brałaś metformine, mogę zapytać jaki masz cukier na czczo?
Pytam bo sama właśnie odstawiam metformine, ja bralam ją bo wskaźnik HOMA - IR miałam trochę powyżej 2,bralam tylko 500mg glucohage na noc, obecnie właśnie jestem w trakcie odstawiania.
Cukier mam 77 na czczo.
Nie jestem po opieka diabetologa.
Metformine brałam, żeby zapobiec poronieniu.
Mam córkę 14lat,jestem po wczesnych stratach ciąż, dlatego tak nieśmialo to się pojawiam tu, ale fajnie poczytać i często zapytać o coś i poradzić
@Maybelle przeczytalam że bierzesz czy brałaś metformine, mogę zapytać jaki masz cukier na czczo?
Pytam bo sama właśnie odstawiam metformine, ja bralam ją bo wskaźnik HOMA - IR miałam trochę powyżej 2,bralam tylko 500mg glucohage na noc, obecnie właśnie jestem w trakcie odstawiania.
Cukier mam 77 na czczo.
Ostatnia edycja:
Moje odstawianie trwa trochę dłużej, bo schodzę z dawki 2000 Glucophage. Do 30.09 biorę 1000. A od 1.10bede brała 500 przez 2 tygodnie. Żeby na krzywa cukrową ponownie niestety być już bez metforminy zupełnie. Od początku kiedy robię pomiary było właśnie tak jak u Ciebie w granicach 72-80. A teraz wacha się w granicach 80-90. Nadal to norma, ale jest już więcej niż przy pełnej dawce. Mam obawy, że będzie trzeba jeszcze bardziej rygorystycznie podchodzić do diety.Cześć dziewczyny, mogę się przyłączyć?
Cukier mam 77 na czczo.
Nadja_n
Dziękuję za odpowiedź, widzę że już nie śpisz jak jaja w tej ciąży codziennie 5-6pobudka.Moje odstawianie trwa trochę dłużej, bo schodzę z dawki 2000 Glucophage. Do 30.09 biorę 1000. A od 1.10bede brała 500 przez 2 tygodnie. Żeby na krzywa cukrową ponownie niestety być już bez metforminy zupełnie. Od początku kiedy robię pomiary było właśnie tak jak u Ciebie w granicach 72-80. A teraz wacha się w granicach 80-90. Nadal to norma, ale jest już więcej niż przy pełnej dawce. Mam obawy, że będzie trzeba jeszcze bardziej rygorystycznie podchodzić do diety.
A mogę wiedzieć przed ciąża już brałaś metformine?
I jakie miałaś cukry?
Ja to metformine biorę trochę na własną rękę, po wcześniejszej historii z poronieniami.
Kiedyś lekarz mi ja, zalecił w czasie staran ale i tak w końcu w obecną ciążę zaszłam bez leków i już po odpuszczeniu starań, zupełna niespodzianka.
W którym jesteś tygodniu jak można, zapytać?
Pozdrawiam Angelika
reklama
Pollyanna1
Ja tez ppbudka 5-6 rano. Ale i psina mi w tym pomaga tylko czeka sz otworze oko inod razu merdanie ogonem sie zaczyna
Dziewczyny a czemu w ogole badalyscie cukier? Mialyscie jakies wczesniejsze problemy z cukrzycą? Ja badam tylko glukoze na czczo juz kilka razy... ale tam norma jest do ok 5, to wy badacie cos innego ze macie ok 80-90?
Dziewczyny a czemu w ogole badalyscie cukier? Mialyscie jakies wczesniejsze problemy z cukrzycą? Ja badam tylko glukoze na czczo juz kilka razy... ale tam norma jest do ok 5, to wy badacie cos innego ze macie ok 80-90?