reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Właśnie jak to jest, bo wszędzie czytam że cały pierwszy trymestr to podwyższone ryzyko, a jak rozmawiałam z lekarzem to mówił o 10 tygodniach. Wiecie skąd mógł mieć takie informacje?
Mysle ze ten pierwszy trymestr tak sie przyjął, ale faktycznie te 10 tc jest najwazniejsze. Jak tak czytalam to zazwyczaj bylo podane ze od 6 tc do 9 tc jest poronienie. Zdarza sie tez pozniej ale raczej te 10 tc jak lekarz mówił

reklama
Zbliża mi się termin usg między 11 a 13 tc i zastanawiam się nad testem PAPP-A. Będziecie robić? Droga zabawa, mi powiedzieli 620zl (usg+test) ale od początku chodzę prywatnie (mam pakiet z pracy), ale akurat tego testu nie obejmuje. Lekarze zalecają, że warto. Co sądzicie?

Zbliża mi się termin usg między 11 a 13 tc i zastanawiam się nad testem PAPP-A. Będziecie robić? Droga zabawa, mi powiedzieli 620zl (usg+test) ale od początku chodzę prywatnie (mam pakiet z pracy), ale akurat tego testu nie obejmuje. Lekarze zalecają, że warto. Co sądzicie?

Ja jeszcze nie wiem czy będę robić PAPP-A. Muszę się dopytać lekarza czego możemy się z niego dowiedzieć, bo dla nas najważniejsze są wady, które albo prowadzą na pewno do śmierci dziecka, albo da się leczyć jeszcze przed urodzeniem, ewentualnie zaraz po.

Wady, które nie są bezpośrednio niebezpieczne dla życia nie są dla nas aż tak ważne, bo stwierdziliśmy że to nasze pierwsze i mamy warunki żeby je wychować nawet jesli będzie niepełnosprawne.

Zakupiłam dziewczyny segregator od mamy ginekolog „ jestem w ciąży „ i muszę przyznać , ze jest świetny 😀 zaraz sobie wszystko do niego powkłam 😀

Załączniki

• 548A4A60-728A-4555-A631-265F286194FE.jpeg
    548A4A60-728A-4555-A631-265F286194FE.jpeg
    1,8 MB · Wyświetleń: 72
Ja ogolnie mysle ze limit poronien sie wyczerpal. Troche ich bylo na tym forum 🤷‍♀️🙄.

Oby, bo też jak zaglądam to się boję czy znowu coś się u którejś nie stało. Zastanawiam się czy rzeczywiście zawsze były takie problemy ze szczęśliwą ciąża tylko się o tym nie mówiło czy to jednak jakaś choroba cywilizacyjna tak jak zwiększona niepłodność.

Ja będę robić 17 sieprnia. A prenatalne mam 26 sieprnia.

Oby, bo też jak zaglądam to się boję czy znowu coś się u którejś nie stało. Zastanawiam się czy rzeczywiście zawsze były takie problemy ze szczęśliwą ciąża tylko się o tym nie mówiło czy to jednak jakaś choroba cywilizacyjna tak jak zwiększona niepłodność.
No ja będę robić , w pierwszej ciąży również robiłam te prenatalne. Teraz jakoś koło 15 września będą wypadały mi prenatalne badania

reklama
Przyjął mnie na oddziale niestety spieszy się na nagle cc... wiem tyle że nie ma krwiaka ale nie zdążył zrobić pomiarów zadnych nakazał leżeć nie denerwować się (przyznaje ostatni tydzień ciągły bieg i trochę noszenia) dostałam duphaston i za 2 tyg wizyta...

Do góry