reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Zazdroszczę podwyżek, u nas to nierealne.
Póki co to i tak tylko na papierze. Myślę, że teraz wszędzie powinny pójść, bo pieniądz nie ma żadnej wartości. Ja co miesiąc wydaje kosmiczne sumy, a serio nie jestem rozrzutna. Od porodu nic sobie nie kupiłam, za to teraz będę musiała uzupełnić garderobę, bo w wypierdzianych dresach nie pójdę do pracy. Teraz dojdzie żłobek 1300, dojazdy do roboty, boję się trochę.

reklama
Póki co to i tak tylko na papierze. Myślę, że teraz wszędzie powinny pójść, bo pieniądz nie ma żadnej wartości. Ja co miesiąc wydaje kosmiczne sumy, a serio nie jestem rozrzutna. Od porodu nic sobie nie kupiłam, za to teraz będę musiała uzupełnić garderobę, bo w wypierdzianych dresach nie pójdę do pracy. Teraz dojdzie żłobek 1300, dojazdy do roboty, boję się trtrochę.
Ale będziesz miała dochód z pracy a do żłobka, mają być jakieś dopłaty 😉 Ja zostaję w domu na wychowawczym jak widzę jak to wszystko drożeje to też jestem ciekawa jak nam to wyjdzie🙈

A i wróciłam właśnie od alergologa.
Igi skóra nawet całkiem dobrze odczuła przejście na bebilon pepti...:)
Mamy robić próbę prowokacji na nabiał i taki mamy schemat:
-najpierw podać coś co było zrobione z mlekiem i zapieczone przez min 30 min w temp 180 st np.jakieś muffiny i przez pierwsze 2 dni podawać 1/4, później 1/2 a później całą jak zje...w razie pogorszenia skóry odstawić...
-jeśli się uda to następnym produktem ma być zapieczony ser..
-następnie jakieś naleśniki itp..
-próba z serem białym najlepiej poddanym też temp...
-próba z jogurtem na sam koniec zaczynając od łyżeczki przez dwa dni...
Ogólnie jeśli nic nowego się nie dzieje to nowy produkt wprowadzać po dwa dni zwiększając ilość.
Jeśli się coś zadzieje to przerwa 2 msc.
Prać tylko w płynie bez żadnych płynów do płukania, zmiękczaczy- tak już robię od 2 msc jej życia:)
Kąpiele w max 35 st przez 5 do max 10 min bo mówiłam , że lubi i Pani doktor przymknęła oko:)
No i smarować ciało 2x dziennie tym xeracalm avent co do tej pory smarowałam i za to miałam pochwałę:)
Odstawić fenistil ...i obserwować:)
Chyba nic nie pominęłam:)
Może którejś się przydadzą takie inf:)
To kompletnie inaczej niż u nas.
Mleka w czystej postaci w jakimś daniu bardzo się boję jeszcze.
Sobie zaczęłam robić cappuccino i plasterek sera żółtego czasem.
Melania lubi kefir więc zostanę jeszcze na kefirze.
Zdecydowanie jogurtu nie może, Całą jest po nim w krosteczkach.
A placuszki bananowe zrobię sobie na podwieczorek 😁

A i wróciłam właśnie od alergologa.
Igi skóra nawet całkiem dobrze odczuła przejście na bebilon pepti...:)
Mamy robić próbę prowokacji na nabiał i taki mamy schemat:
-najpierw podać coś co było zrobione z mlekiem i zapieczone przez min 30 min w temp 180 st np.jakieś muffiny i przez pierwsze 2 dni podawać 1/4, później 1/2 a później całą jak zje...w razie pogorszenia skóry odstawić...
-jeśli się uda to następnym produktem ma być zapieczony ser..
-następnie jakieś naleśniki itp..
-próba z serem białym najlepiej poddanym też temp...
-próba z jogurtem na sam koniec zaczynając od łyżeczki przez dwa dni...
Ogólnie jeśli nic nowego się nie dzieje to nowy produkt wprowadzać po dwa dni zwiększając ilość.
Jeśli się coś zadzieje to przerwa 2 msc.
Prać tylko w płynie bez żadnych płynów do płukania, zmiękczaczy- tak już robię od 2 msc jej życia:)
Kąpiele w max 35 st przez 5 do max 10 min bo mówiłam , że lubi i Pani doktor przymknęła oko:)
No i smarować ciało 2x dziennie tym xeracalm avent co do tej pory smarowałam i za to miałam pochwałę:)
Odstawić fenistil ...i obserwować:)
Chyba nic nie pominęłam:)
Może którejś się przydadzą takie inf:)
Aaa i kupimy ten Wasz balsam Nic do tej pory nie używałam u Melanii, ale teraz już muszę, sucha jest bardzo.

No u nas mleko w czystej postaci dopiero na samym końcu...pierwsze to ma być danie z mlekiem które będzie pieczone min 30 minut w 180st.. jak to nazwała "mleko upieczone":)
Jogurt też na końcu schematu...muszę poszukać przepisu na muffiny jajeczne z mlekiem pieczone i do roboty..pewnie tydz mi zejdzie🤣
A balsam polecam:)

No u nas mleko w czystej postaci dopiero na samym końcu...pierwsze to ma być danie z mlekiem które będzie pieczone min 30 minut w 180st.. jak to nazwała "mleko upieczone":)
Jogurt też na końcu schematu...muszę poszukać przepisu na muffiny jajeczne z mlekiem pieczone i do roboty..pewnie tydz mi zejdzie🤣
Mleko w czystej postaci to na samym, samym końcu...i sama jej powiedziała , że jak to słyszę to aż sie boję...
A balsam polecam:)
Super, że możecie próbować dalej 😉
Zastanawiają mnie tylko Ci alergolodzy u nas na początku miało być masło u was całkiem inaczej 🤔 a wydawałoby się ze przypadek Igi I Bastka bardzo podobny🤔 a w zaleceniach całkiem inna koncepcja😉 my po świętach mamy wizytę to ciekawe co dalej nam zaleci.

Ja mam wózek tutis uno+, żelowe kólka, dobra amortyzacja, lekko chodzi przy skrecaniu nawet przy zblokowanych kolkach do jazdy prosto, porownywalam do wozka kolezanki vulkano i nasz jest lżejszy, ale i tak cięższy niż klasyczny pojedynczy wózek. Jest dosc niepodeczny do chowania do auta, ale mo,liweze wszystkue 2w1 takie sa.
na jednym z ostatnich zdjęć wypatrzyłam, że macie ten wózek, w kolorze Menta, prawda? też mieliśmy tutis uno+, w kolorze Canella, i potwierdzam, bardzo lekki (rama 8.6kg, gondola 2,5kg, styropianowa, moskitiera w budce), bardzo ładny design, duże koła - to naprawdę ważne na wiejskie tereny, u mnie tylko betonka, drogi polne, wyboiste z kamieniami i koleinami i las - bardzo dobrze się prowadził. ale też zależy czy potrzebuje jakiś wąski, np do windy

Ja robiłam z marchewki, ziemniaka, buraka,batata...najbardziej jej spasowały te z ziemniaków:)
Wychodzą mięciutkie jak się je nie przeciągnie za bardzo:)Trzeba próbować w trakcie bo ziemniak ziemniakowi np nie równy i dlatego podczas przygotowania trzeba uwzględnić porcję do próbowania:)
Skrapiam oliwą lub olejem rzepakowym, ja osobiście posypuję ziołami prowansalskimi i czasami papryką słodką i na papier do pieczenia...i piekę tak jak @Mama Mia! ok 30 min w 180 st lub w 200 st ok 15-20 min jak nie mam czasu:)I też czasami tak jak @Mama Mia! więcej ląduje w mojej buzi niż Igi...(dlatego uwzględniam podczas przygotowania swoje potrzeby też:))I szczerze w szoku jestem , że są tak pyszne bez soli:)

Kurczę nie wiem kiedy Domi ma dokładnie urodzinki ale Wszystkiego Najlepszego z Okazji Pierwszych Urodzinek🎂😘
Rośnij zdrowo gwiazdeczko i pokaż rodzeństwu kto w domu rządzi:)
Tost wygląda mega smacznie...śliczny:)Oj zjadłoby się kawałeczek:)
🍰🍭🍾🥂
My muszę kiedyś takie frytki zrobić, brzmi pysznie 😍

Domi, spóźnione wszystkiego najlepszego, rośnij zdrowo ❤️
Nie ma sprawy, ciężko spamiętać wszystkie daty😊 ale szacun czajo za tak poprawny kalendarz, naprawdę dużo dat znałaś 👍👍👍 Domi 15go kończyła rok. To ja zawsze pytałam Lipyyyy, który mamy tydzień 🤣🤣🤣 a właśnie Lipaaa, który teraz???🤪🤪
Prócz rzygu rzygu mamy jeszcze jedną historię do zapamiętania roczku- przy odśpiewaniu 100lat, na koniec pada pytanie "a kto?"...moja mama...."Hania"( córka mojej siostry)😄😄😄wszyscy w śmiech, bo Hania stoi przy stole, 5 latek ma i zdziwiona co się dzieje, czy to właśnie ona ma urodziny😄😄😄 na szczęście mamy dystans do tego, ale filmik nagrany i Domi może się przyda kiedyś 🤣🤣🤣będzie szantażować babcię 🤪🤪🤪
Ahahahaha, ale jaja 🤣 Musiało to kozacko wyglądać 🤣 Aż chętnie bym zobaczyła ten filmik hahahaha 🤣
Prezentów dużo nie było, bo Gości też niewiele. Ale zebrana kasa będzie wydana na dużą
hustawkę, taką na 2 stanowiska (starsza już nie może się doczekać). Poza tym mamy bujak Hipcio+na kółkach i to na razie preferuje młoda i basen- będzie przydatny w lato, na tarasie
Zobacz załącznik 1384183
Zobacz załącznik 1384184
To ja też pokaże co Nelcia dostała, bo goście pytali co by jej się przydało, więc dostała basen z kulkami, tablice manipulacyjna dokładnie tą z linku:
Link do: Duża tablica manipulacyjna - podwójne drzwi - szary
Oraz taki samochód jeździk, uwielbia w nim jeździć i któryś chłopak z forum też go dostał na roczek, tylko nie pamiętam kto to był 🙈
Coś Ty, blokada. Na tych kilku krokach był koniec. Nie wiem czy coś się nie stało bo byłam w pracy ze się zblokowała.
Nela też na 5 dni przed roczkiem chodziła, robiła po 10 kroków na raz i od tamtego momentu przestała, dzisiaj w sumie robiła po 2 kroczki a tak to czworaki.

Ostatnia edycja:
reklama
Ciągle Was nadrabiam, ale zajmie mi to także odpowiem tylko co u nas. Nelka od wczoraj wieczór już gorączki nie miała, w nicy też nie, także bardzo się cieszę. U lekarza nie byłyśmy, ponieważ dzwoniłam tam cały dzień i ciągle było zajęte... I chyba miałyście rację, że to taka 3 dniówka, bo równo 3 dni i 3 noce miała tą gorączkę. Żadnych innych objawów, wysypki też nie dostała. Ważne, że już zdrowa 🙂 Natomiast dzisiejsza nocka była kiepska... Wczoraj od 22:30 do 1:30 nie spała wgl... Nie wiem co w nią wstąpiło, ale ciągle płakała, przy cycku niby zasnela na chwilę ale od razu się obudziła z płaczem i siadała i nie umiała zasnąć. O 1 tata zaczął ją nosić, leżała mu na ramieniu, ale nie zasnęła. Uspokoiła się, wzięłam ją na cycka i zasnęła, ale często się budziła 🤷‍♀️

Ostatnia edycja:
Do góry