reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

2 dni i opanuje obroty z tego lewego 😃 ja czekam cały czas aż zacznie sama z brzucha na plecy się obracać, bo uczę ją a nadal nie trybi.
zacznie sama :) to tak jakbyś chciała nauczyć dziecko chodzić - niemożliwe:D przyjdzie czas to będzie się obracać i każde dziecko we własnym tempie - po prostu taki jest rozwój dziecka

reklama
2 dni i opanuje obroty z tego lewego 😃 ja czekam cały czas aż zacznie sama z brzucha na plecy się obracać, bo uczę ją a nadal nie trybi.

Dziecko podobno czas na 9brotu z plecków na brzuszek do 5 miesiąca, jak w 5 miesiącu tego jie robi to warto sprawdzić z fizjo (tak było z moją starsza córka, fizjo nam pokazała jak ćwiczyć i po tygodniu już robiła). Obroty z brzuszka na plecy podobno po 6 m-cu najwcześniej, bo jeszcze mięśnie nie są na to gotowe, no chyba że dziecko ćwiczy to ma pokazany wzorzec ruchu. Więc no worries, wszystko w swoim czasie 😊

Moja też sama na brzuch się jeszcze nie odwraca, nawet na boki sama nie obraca się. Ćwiczymy codziennie ( bo też chodzimy do fizjo) i jak z nią ćwiczę to chętnie się przewraca na brzuch z moją pomocą. I też na prawym boku idzie jej bez problemu przewracanie na brzuch a jak ją przekręcam na lewy bok to też robi się w literkę c i głowę odchyla do tyłu i się rozgląda 😅 Ale ona od początku ma lewą stronę ciut słabszą. Na ruchu też nie lubi leżeć, teraz już trochę chętniej i po zabawki sięga na szczęście ( to jest nasz cel na fizjo), bo ona ma wzmożone napięcie obręczy barkowej i jak to nasza fizjo mówi, że te dzieci wyglądają jak takie pakerosy hahaha 🤣 no ale idziemy powoli do przodu 😁 Natomiast głowę już bardzo podnosi do siadania.

U nas to samo. Mała ma asymetrie ( już powoli z niej wychodzimy) plus wzmożone napięcie obręczy barkowej no i najważniejsze kręcz szyi ( mała głowę tylko miała odwróconą na prawą stronę albo na prosto a na lewą nie umiała obrócić z powodu guza na mięśniu MOS), ale na szczęście mięsień wyćwiczyłyśmy i guz zniknął a raczej właśnie poprzez ćwiczenia się naciągnął i mała obraca już bez problemu głowę na lewą stronę aczkolwiek nie do samego końca. Więc u nas też była obowiązkowa rehabilitacja i ćwiczenia.
Ile bym dala, żebyśmy nie musiały chodzić do fizjo i wiedzieć, że nie ma takiej potrzeby 🙂
No u mnie też obowiązkowa jest rehabilitacja bo asymetria i wzmożone napięcie....wierzę ,bo ja też bym wszystko dała aby nie musieć tam chodzić....ale trzymam kciuki za to, że szybko będziemy mogły się pochwalić , ze koniec z chodzeniem do fizjo...😀Moja niby się obraca na brzuch ale to chyba tylko jak sobie przypomni i to jak narazie tylko z prawej chociaż zaczyna kombinować z lewej....ogólnie nie lubi na nim leżeć....No ale moja jest starsza:)

No u mnie też obowiązkowa jest rehabilitacja bo asymetria i wzmożone napięcie....wierzę ,bo ja też bym wszystko dała aby nie musieć tam chodzić....ale trzymam kciuki za to, że szybko będziemy mogły się pochwalić , ze koniec z chodzeniem do fizjo...😀Moja niby się obraca na brzuch ale to chyba tylko jak sobie przypomni i to jak narazie tylko z prawej chociaż zaczyna kombinować z lewej....ogólnie nie lubi na nim leżeć....No ale moja jest starsza:)
No właśnie, moja dopiero tydzień temu skończyla 4 msc i jest jedną z najmłodszych tutaj 😉 też już bym chciała wyćwiczyć z nią tą asymetrie i to wzmożone napięcie...

A u nas problem ze skórą coraz większy zaczerwienione suche miejsca zmieniają się w takie ropne z wysypką i nie idzie tego ogarnąć ani emolientami, nawet latopic nie daje rady, zakupilam juz hydrokortyzon taki bez recepty ale smaruje już tydzień i szału nie ma. Wydaje mi się, że to chyba alergia na białko mleka krowiego. Chyba się ponownie wybiorę do pediatry a potem do alergolog a bo widzę ze coś juz ma na buzi. Czy któraś z Was też ma taki problem ? (karmię mm)

A u nas problem ze skórą coraz większy zaczerwienione suche miejsca zmieniają się w takie ropne z wysypką i nie idzie tego ogarnąć ani emolientami, nawet latopic nie daje rady, zakupilam juz hydrokortyzon taki bez recepty ale smaruje już tydzień i szału nie ma. Wydaje mi się, że to chyba alergia na białko mleka krowiego. Chyba się ponownie wybiorę do pediatry a potem do alergolog a bo widzę ze coś juz ma na buzi. Czy któraś z Was też ma taki problem ? (karmię mm)
My miałyśmy...ale nie były ropne....ale wysypka była...u mnie równo jak miała 3 miesiące wyszło....jakoś tydzień później wylądowałam u gastroenterologa ze wzg na słabe przybieranie i dał zlecenie na mleko aminokwasowe"neocate lcp"..bo stwierdził słabe wchłanianie na tle alergicznym...wcześniej byłyśmy niby na nutramigen czyli też hipoalergicznej mieszance ...z resztą u nas co jakiś czas występuje mini nawrót tych suchych swędzących zmian ale zarówno gastroenterolog i alergolog twierdzą ,że to nie od mleka i przyczyny szukać gdzie indziej..więc szukam z marnym skutkiem Na buzi najczęściej ma tą suchą plamę, która jak ładnie zejdzie to za parę dni wraca niestety:(Ja mam jakąś robioną maść też z hydrokortyzonem i ona daje radę ale staram się jej nie używać za bardzo...Używam też od dwóch dni maści "dermaveel" ale nie widzę jakiś spektakularnych efektów ale to może za krótko...ważne , że ona jest bez sterydów....Idź koniecznie jak najszybciej do lakarza..bo jak już ropne to jest to żeby jakieś blizny czy coś nie zostały...

No właśnie, moja dopiero tydzień temu skończyla 4 msc i jest jedną z najmłodszych tutaj 😉 też już bym chciała wyćwiczyć z nią tą asymetrie i to wzmożone napięcie...
No to moja w środę kończy 5 msc...i dzisiaj udał się kilkukrotnie ten obrót na brzuch z lewej strony...a do tego dołożyła próbę "pełzania" czy czegoś podobnego...wyglądała komicznie z tą dupką do góry bo sama nie wiedziała co dalej czynić😂...ona cały miesiąc nie robi nic...a jak przychodzi czas ,że miesiąc nowy się zaczyna to 2-3 rzeczy na raz robi nowe 😂

polecam na wyciszenie / wysuszenie
a jak będą plamy suche już smarujemy tylko te miejsca nie więcej kremem

u nas nawet kaszaki wysuszyłam tym hasco do problemów 😜

a jakim mlekiem karmisz?

reklama
Szwagierka u młodego tak miała, właśnie młody ma alergie na bmk. I tak samo miał jak Twoje dziecko, suche placki a potem ropa. Ona karmi piersią to musiala przejść na dietę. Sprawdź skład mm, w większości znajdziesz białko krowie.

Do góry