reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Byłyśmy dziś u lekarza I to nie katar a to co podejrzewałam refluks. Plus ma zaparcia bidula. Mamy skierowanie pilne do gastroenterologa i musimy jutro zrobić badanie krwi bo cały czas żółtaczkę ma i będziemy patrzeć co i jak.
Nie myślałam ze można katar z refleksem pomylić🤔 nosek ma zapchany czy tylko przy jedzeniu jest niespokojna ? My mamy zapchany nosek wyciągam glutki aspiratorem , ale po mm tez mamy problemy z brzuszkiem . Na teleporadzie usłyszałam ze dzieci do 3 miesięcy tak mają i trzeba przeżyć. Także zobaczymy. Jak tylko będę mogła wyjść z domu to pojadę osobiście bo na pewno można jej jakos pomoc i ulatwic. A czy któraś z was była w poradni neonatologicznej i powie mi jak taka wizyta wyglada

reklama
Nie myślałam ze można katar z refleksem pomylić🤔 nosek ma zapchany czy tylko przy jedzeniu jest niespokojna ? My mamy zapchany nosek wyciągam glutki aspiratorem , ale po mm tez mamy problemy z brzuszkiem . Na teleporadzie usłyszałam ze dzieci do 3 miesięcy tak mają i trzeba przeżyć. Także zobaczymy. Jak tylko będę mogła wyjść z domu to pojadę osobiście bo na pewno można jej jakos pomoc i ulatwic. A czy któraś z was była w poradni neonatologicznej i powie mi jak taka wizyta wyglada

Cos Ty nos czysty i glutki też normalne ma jak jej odciągałam, przezroczysta wydzielina i glutki jasne. Osłuchowo jest Czysta, tylko Pani doktor zobaczyła po niej ze buzia wypuszcza bąbelki i że jej slina leci plus brzuch twardy jak skała i się prężyła przy badaniu. Plus jeszcze młoda charczy gardłowo jakby kłucie miała jakąś w gardle,no i przy jedzeniu są kaprysy.

my jesteśmy pod opieką ze względu na wcześniactwo ale też asymetrię w główce i zmiany w nerkach, generalnie niczym się nie różni od wizyty u pediatry i innej maści specjalistów. oczywiście zależy od 'schorzenia' (pisze w cudzysłowiu bo nie wiem jak to nazwać neontolog zajmuje się zdrowymi dziećmi np jak mój wcześniak i chorymi np. spotkałam mamę z wcześniakiem która była z biegunkami i wymiotami od 2 tyg 😕) z jakim jesteście kierowani. Jak nie ma 'schorzeń' to odsyłają do pediatry bo oni opiekują generalnie tylko do 4 tyg. (okres noworodkowy) albo w szczególnych przypadkach. Jak masz skierowanie to najpierw będzie wywiad a potem zbadają maluszka😁

PS uważam, że w pierwszych 3 ms tylko do neontologa powinno się chodzić nie do Pediatra mają większą wiedzę (sprawdzają wzrok, serce, rozwój ruchowy, narządy płciowe, zmiany skórne - można by wymieniać 😁) i bardziej się znają na takich maluszkach

my jesteśmy pod opieką ze względu na wcześniactwo ale też asymetrię w główce i zmiany w nerkach, generalnie niczym się nie różni od wizyty u pediatry i innej maści specjalistów. oczywiście zależy od 'schorzenia' (pisze w cudzysłowiu bo nie wiem jak to nazwać neontolog zajmuje się zdrowymi dziećmi np jak mój wcześniak i chorymi np. spotkałam mamę z wcześniakiem która była z biegunkami i wymiotami od 2 tyg 😕) z jakim jesteście kierowani. Jak nie ma 'schorzeń' to odsyłają do pediatry bo oni opiekują generalnie tylko do 4 tyg. (okres noworodkowy) albo w szczególnych przypadkach. Jak masz skierowanie to najpierw będzie wywiad a potem zbadają maluszka😁

PS uważam, że w pierwszych 3 ms tylko do neontologa powinno się chodzić nie do Pediatra mają większą wiedzę (sprawdzają wzrok, serce, rozwój ruchowy, narządy płciowe, zmiany skórne - można by wymieniać 😁) i bardziej się znają na takich maluszkach
My zostaliśmy skierowani ze względu na moją niedoczynność tarczycy i cukrzyce

Też tak uważam. Dziś się zdziwiłam właśnie ze przyjął już mnie lekarz rodzinny.

Moja mała dziwnie ostatnio mi je. Mamy skończone 4 tygodnie. Do 15 je po 60 ml mm i jej wystarcza a później jak jest jej pora to się denerwuje i by jadła i jadła . Dzisiaj zrobiłam jej 60 zjadła dostała 30 , 30 i 30 😳i tego ostatniego już nie dojadła. W szoku jestem ale jadła jakby z tydzień nie jadła.

Moja mała dziwnie ostatnio mi je. Mamy skończone 4 tygodnie. Do 15 je po 60 ml mm i jej wystarcza a później jak jest jej pora to się denerwuje i by jadła i jadła . Dzisiaj zrobiłam jej 60 zjadła dostała 30 , 30 i 30 😳i tego ostatniego już nie dojadła. W szoku jestem ale jadła jakby z tydzień nie jadła.

U nas to samo i winą jest ten refluks bo je i ulewa i nie zna umiaru. Dziś nie daje mm tylko odciągam swoje i zobaczymy jak będzie w nocy

My zostaliśmy skierowani ze względu na moją niedoczynność tarczycy i cukrzyce
to jak najbardziej!
cukrzyca niestety to najgorsze dziadostwo i ryzyko powikłań u noworodków wiem bo sama mam i jeszcze przed ciążą odradzano mi ciążę a i z IVIF było ciężko ale się udało i póki co mały zdrowy 🥰
tylko nie daj się zbyć bo tak jak pisałam przynajmniej w Wawie często odsyłają do Pedi.
U mnie nie mogą bo wcześniak więc wykorzystuje tak samo ze szczepionkami należą mu się najlepsze z sanepidu i za free więc też to wykorzystałam 😁
ja dopiero w IMID zostałam potraktowana powiedzmy przyzwoicie ale to też dzięki mojej ginekolog.

PS. generalnie to chore jest bo bez znajomości w NFZ to palcem można pomachać jak Lichocka w sejmie przynajmniej w Wawie albo trzeba trafić łaskawie na normalnego lekarza.

reklama
to jak najbardziej!
cukrzyca niestety to najgorsze dziadostwo i ryzyko powikłań u noworodków wiem bo sama mam i jeszcze przed ciążą odradzano mi ciążę a i z IVIF było ciężko ale się udało i póki co mały zdrowy 🥰
tylko nie daj się zbyć bo tak jak pisałam przynajmniej w Wawie często odsyłają do Pedi.
U mnie nie mogą bo wcześniak więc wykorzystuje tak samo ze szczepionkami należą mu się najlepsze z sanepidu i za free więc też to wykorzystałam 😁
ja dopiero w IMID zostałam potraktowana powiedzmy przyzwoicie ale to też dzięki mojej ginekolog.

PS. generalnie to chore jest bo bez znajomości w NFZ to palcem można pomachać jak Lichocka w sejmie przynajmniej w Wawie albo trzeba trafić łaskawie na normalnego lekarza.
Tzn. Ja miałam cukrzyce ciążową i udało mi się ją kontrolować samą dietą. Ale i tak zobaczymy co i jak. W tygodniu mamy wizyte z bioderkami i u neonatologa i do pediatry także będzie ciekawie 🙂

Do góry