reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Wiesz co u mnie było obojętnie z czym jem te kanapki ale u Ciebie może być czasem trochę inaczej. A może pij herbatkę bez cukru, wiem że to łatwo mówić 😉
To już chyba wolę wodę niż gorzką herbatę 😅 No ale cóż, mus to mus, od jutra zaczynam działać z tą dietą. I niestety trzeba będzie odpuścić sobie słodkie 🤷‍♀️😞😝

reklama
Ja mam książeczkę taka od diabetologa i wypełniam cukry codziennie, i tam jest ta siatka centylowa w której ginekolog wypełniła dla diabetolog. (mieszkam w niemczech).
Ale dokładnie zapytaj jak dziecko w tej siatce się kształtuje.
Mnie od razu diabetolog powiedziała że to jest najważniejsze, jak ma wage czy nie jest za duża albo np. Brzuszek nie rośnie za szybko.
Co do picia to ja pije herbatę z cytryna, rumianek, czasem doleje do herbaty sok malinowy
Genaralnie niestety soki Odpadają i tylko herbaty różne i woda🙄
Co do jedzenia do południa owoce można, najwięcej cukru mają banany, winogrona, jabłka,mandarynki już mniej, melon też mniej.
Musisz zauważyć po czym ten cukier Ci wywala, mnie np. Jeżeli chodzi o owoce to banany i jabłka odpadają, a po melon ok.
Majonez, ketchup odpada,
Białe pieczywo też, jogurty owocowe mają b. Dużo cukru.
W Niemczech mam na czczo normę do 95 a po posiłku 140.
Wiec jakbym patrzyła na normę polska poniżej 90 na czczo to byłoby kiepsko bo mam najczęściej 93😬po posiłku z 3 razy mi wywaliło, a tak to od już z miesiąc mierze.
I to też nie wiem czemu bo jadłam chleb i naturalnym serkiem i pomidorem ale po przedniego dnia banana późno.
Pojedynczymi złymi pomiarami moja, się nie przejmowała, ale cały czas jestem pod kontrolą, i mierze cukry, chociaż już nie muszę 4 razy tylko 2 razy dziennie.
Kolejna wizyta po wizycie u ginekologa zeny było wiadomo ja mała rośnie. Generalnie co 2-3tyg wizyty.
Oki, zwrócę uwagę po czym ten cukier mi tak skacze. Bardzo możliwe, że po herbacie słodkiej, więc jutro będę piła wodę, ewentualnie z odrobiną soku malinowego.
A jak z miodem naturalnym? Też będzie podwyższał cukier no nie? Bo wtedy bym wodę mogła pić z cytryną i ewentualnie odrobiną miodu 🙂

Oki, zwrócę uwagę po czym ten cukier mi tak skacze. Bardzo możliwe, że po herbacie słodkiej, więc jutro będę piła wodę, ewentualnie z odrobiną soku malinowego.
A jak z miodem naturalnym? Też będzie podwyższał cukier no nie? Bo wtedy bym wodę mogła pić z cytryną i ewentualnie odrobiną miodu 🙂
Według mojej rozpiski od diabetolog miodu można jeszcze mniej niż cukru😅

Załączniki

• 1610048229577-779746638.jpg
    1610048229577-779746638.jpg
    1 019 KB · Wyświetleń: 39
Miód też podwyzasza cukier, chociaż jak nieraz dodam pół łyżeczki bo też nie wytrzymuje z sama, woda i herbata. Ja, jeszcze z imbirem pije herbatę.
Słodycze raczej nie ale raz czy dwa nie wytrzymałam i zjadłam jakieś czekoladki np. Dwie.
Do południa na więcej można sobie podobno pozwalic z owocami np.
Po 17stej już raczej lepiej nie jeść owoców.
Mnie męczą też cholerne zgagi więc jeszcze to dochodzi🤷‍♀️😩muszę uważać co jem.
Zostało 2 miesiące z hakiem trzeba wytrzymać 🤷‍♀️

Miód też podwyzasza cukier, chociaż jak nieraz dodam pół łyżeczki bo też nie wytrzymuje z sama, woda i herbata. Ja, jeszcze z imbirem pije herbatę.
Słodycze raczej nie ale raz czy dwa nie wytrzymałam i zjadłam jakieś czekoladki np. Dwie.
Do południa na więcej można sobie podobno pozwalic z owocami np.
Po 17stej już raczej lepiej nie jeść owoców.
Mnie męczą też cholerne zgagi więc jeszcze to dochodzi🤷‍♀️😩muszę uważać co jem.
Zostało 2 miesiące z hakiem trzeba wytrzymać 🤷‍♀️
Ojj, o zgagach mi nie mów. Ja od 2017 roku, po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego mam refluks żołądka, wyobraź sobie do tego zgagę ciążową... 😵 Wystarczy, że wypije słodka herbatę, zjem coś słodkiego, cytrusowego ( mandarynki, sok z pomarańczy), coś smażonego i mam takie piekło z żołądku, że nie raz nie umiem oddechu złapać. Na ratunek mleko idzie w ruch i tylko ono pomaga, bez tego to bym zwariowała 😫 Nooo, wytrwać tylko dwa miesiące i potem już nie będzie trzeba tak uważać.

Hahaha, inne pokolenie 😅 A ja właśnie posłuchałam porad mojej mamy, bo ona też z tym na świeżo mniej więcej ( mam siostrzyczkę 6,5 letnią, ale też młodą mamę 😁), więc mówiła, żebym nie prała w 60 st bo ponieszcze sobie wszystkie ubranka, że 40 st spokojnie starczy i do tego prasować do minimum roku 😊
Moja mama jest że starego pokolenia i też wszystko by prasowała, nawet pieluchy 😁

reklama
Do góry