reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Cześć. Mam pytanie do mam szykujących wyprawkę na początek marca. Jakie zestawy ubranek wybieracie do szpitala? W jakie będzie najwygodniej ubrać maluszka?
Ja od następnego tygodnia biore sie za pranie,bo na 4 marca termin a jednak gdzieś się z tyłu głowy boje że mogę rodzić już w Lutym. Na bank jakieś bodziaki wezmę bo w szpitalu pewnie ciepło, czapeczki, na okres szpitalny niedrapki (ściągnę je w domu), no i na wyjście kocyk, jakiś cieply komplet,i myślę czy kupić kombinezon czy jakas kurteczkę a przy wyjściu tylko dobrze nakryc kocykiem.

reklama
Cześć wszystkim w Nowym Roku 😊 A ja mam takie luźne pytanie, jak u Was wyglądał I trymestr jeśli chodzi o samopoczucie ( mdłości, wymioty itp), ile schudłyście, kiedy zaczęłyście tyć i ile macie już kg na plusie i w jakim tc jesteście 😉 Ja aktualnie jestem w 29 tc, w I trymestrze miałam mdłości i nudności, wymioty, brak apetytu ( mogłam nic nie jeść cały dzień, bo nie czułam głodu), żołądek mi się mocno skurczył i ogólnie przez cały I i połowa II trymestru schudłam 6 kg. W połowie II trymestru już się super czułam, miałam więcej energii, troszkę więcej jadłam, natomiast nadal jem mniej niż przed ciąża. I na wadze bardzo powoli przybierałam, i aktualnie mam na plusie tylko 3,5 kg, z czego mała waży pewnie już ponad 1 kg, plus wody płodowe itp. Więc ja jako tako nie przytyłam wcale. 3.12 byłam na wizycie, był to 25 tc ciszy to mała ważyła 738 g, ginekolog powiedział, że nie za dużo waży, bo o 3 dni za mało, ale generalnie jest w normie. Nie ukrywam, że zaczęłam się trochę martwić, że może jem za mało, że mało wartościowych dań itp, bo miałam przed wizytą i po takie dni, że nie miałam apetytu i nie jadłam kolacji bo nie potrafiłam wcisnąć.
Jak to u Was wyglądało? 😀

Cześć. Mam pytanie do mam szykujących wyprawkę na początek marca. Jakie zestawy ubranek wybieracie do szpitala? W jakie będzie najwygodniej ubrać maluszka?
Ja do szpitala wezmę jakieś body i pajacyki (najwygodniej ubrać), czapeczkę bawełnianą i niedrapki, a na wyjście body+kaftanik+ półśpiochy+kombinezon wiosenny +otulacz do fotelika.

Planuje rodzić w Lubartowie a mam termin na 12 marca i tylko ubranka na wyjście biorę dla siebie i dziecka body krótki rękaw pajacyk kombinezon czapka szalik i kocyk a i kosmetyki...tam po urodzeniu szpital ubiera dzieci w swoje ubranka więc nie muszę brać nic więcej 😊

Cześć wszystkim w Nowym Roku 😊 A ja mam takie luźne pytanie, jak u Was wyglądał I trymestr jeśli chodzi o samopoczucie ( mdłości, wymioty itp), ile schudłyście, kiedy zaczęłyście tyć i ile macie już kg na plusie i w jakim tc jesteście 😉 Ja aktualnie jestem w 29 tc, w I trymestrze miałam mdłości i nudności, wymioty, brak apetytu ( mogłam nic nie jeść cały dzień, bo nie czułam głodu), żołądek mi się mocno skurczył i ogólnie przez cały I i połowa II trymestru schudłam 6 kg. W połowie II trymestru już się super czułam, miałam więcej energii, troszkę więcej jadłam, natomiast nadal jem mniej niż przed ciąża. I na wadze bardzo powoli przybierałam, i aktualnie mam na plusie tylko 3,5 kg, z czego mała waży pewnie już ponad 1 kg, plus wody płodowe itp. Więc ja jako tako nie przytyłam wcale. 3.12 byłam na wizycie, był to 25 tc ciszy to mała ważyła 738 g, ginekolog powiedział, że nie za dużo waży, bo o 3 dni za mało, ale generalnie jest w normie. Nie ukrywam, że zaczęłam się trochę martwić, że może jem za mało, że mało wartościowych dań itp, bo miałam przed wizytą i po takie dni, że nie miałam apetytu i nie jadłam kolacji bo nie potrafiłam wcisnąć.
Cześć, ja obecnie jestem w 30 TC, nie miałam wymiotów, obecnie na wadze +11 kg (w poprzedniej ciąży w sumie przytyłam 15 kg, dziecko urodziło się z wagą 3720), teraz podobnie z wagą. Ja podobnie jak ty w połowie drugiego trymestru miałam przypływ energii, czułam się super, teraz niestety nic mi się nie chce i jest mi już ciężko, brzuch b. duży 🙈. Ja czasami też nie mam ochoty na kolację, myślę, że przybieranie na wadze to też trochę sprawa indywidualna, najważniejsze, że dziecko rozwija się prawidłowo 😊

U mnie 30t2d waga 5kg plus jak narazie.... apetyt od początku dopisuje 3 miesiące walczyłam z zaparciami aż w końcu unormowało mi się dietą zero mdłości za to bóle krocza mam od początku ciąży żylak sromu i nisko brzuch szczerze tylko marzę aby donosić do ukończenia 38 tygodnia i szczęśliwie urodzić 😊 dwie wcześniejsze ciąże nie dały mi czadu jak ta ciąża 😊 13 stycznia mam usg więc dowiem się ile młody waży i w ogóle zobaczę w końcu bąka 😊

Obecnie jestem w 31tc+2dni , 1 trymestr i 2 był dla mnie ciężki , na początku odklejanie się kosmówki, dwa krwiaki,plamienia,podtrzymywanie ciąży, grzybice,wymioty do ok 18 tygodnia, i wszystko mi śmierdziało, od 13 tygodnia ciągłe twardnienie brzucha i pobyty w szpitalu, rwa kulszowa i bóle mocne podbrzusza. Obecnie wiem że to dziwnie ale 3 trymestr to moment gdzie najlepiej się czuje. Zaczęłam sprzątać, i ogarniać wszystko bo jest lepiej, i o dziwo się od tygodnia budzę dwa razy do toalety i długo sobie śpię. Przez wymioty schudłam 4kg a do teraz przytyłam 6kg,a młoda mam już 1680g :-)

U mnie 30t2d waga 5kg plus jak narazie.... apetyt od początku dopisuje 3 miesiące walczyłam z zaparciami aż w końcu unormowało mi się dietą zero mdłości za to bóle krocza mam od początku ciąży żylak sromu i nisko brzuch szczerze tylko marzę aby donosić do ukończenia 38 tygodnia i szczęśliwie urodzić 😊 dwie wcześniejsze ciąże nie dały mi czadu jak ta ciąża 😊 13 stycznia mam usg więc dowiem się ile młody waży i w ogóle zobaczę w końcu bąka 😊
Ja mam podobnie dwie poprzednie ciąże jakoś przeszłam bez większych dolegliwości i miałam mnóstwo energii do samego porodu, a przy tej ciąży ciągle o coś się martwię, boli mnie bardzo lędźwiowy, do tego od czasu do czasu rwa kulszowa, zmęczenie+ wielki brzuch, mały daje się we znaki kopie, wierci się hak szalony, spać nie daje. Często też mam ja to nazywam niespokojne nogi, wrażenie to nie pomaga mi w spaniu 😁 i też marzę o ukończeniu 38 tygodnia. Szczęśliwym rozwiązaniu 😊
Byłam na USG 3d 22.12 (28 TC) mały ważył ok 1189g
Wizytę mam 14 stycznia zobaczę ile nabrał, myślę, że sporo. Moje dzieci do małych nie należą córka 3670, a syn 3720 - tendencja wzrostowa, aż boję się pomyśleć ile teraz syn będzie ważył 🙈

Cześć, jam mam jeszcze trochę inne pytanie,. Będąc na USG 3/4D w 28 tyg. ciąży wyszło u mnie, że z łożyska wychodzi zmiana torbieliwą o średnicy 53,6 mam. Czy któraś z was spotkała się z czymś takim? Mam zalecaną kontrolę w 32 TC. Nie wiem co o tym sądzić. Wiem tylko tyle, że nie wpływa to na dziecko

reklama
Ja mam podobnie dwie poprzednie ciąże jakoś przeszłam bez większych dolegliwości i miałam mnóstwo energii do samego porodu, a przy tej ciąży ciągle o coś się martwię, boli mnie bardzo lędźwiowy, do tego od czasu do czasu rwa kulszowa, zmęczenie+ wielki brzuch, mały daje się we znaki kopie, wierci się hak szalony, spać nie daje. Często też mam ja to nazywam niespokojne nogi, wrażenie to nie pomaga mi w spaniu 😁 i też marzę o ukończeniu 38 tygodnia. Szczęśliwym rozwiązaniu 😊
Byłam na USG 3d 22.12 (28 TC) mały ważył ok 1189g
Wizytę mam 14 stycznia zobaczę ile nabrał, myślę, że sporo. Moje dzieci do małych nie należą córka 3670, a syn 3720 - tendencja wzrostowa, aż boję się pomyśleć ile teraz syn będzie ważył 🙈
O to dzień różnicy wizyty mamy koniecznie się odezwij jak po wizycie 😊 mój syn urodził się z wagą 3060g a córka 3450g więc obstawiam że trzeci bączek aż tak duży nie będzie 😊

Do góry