reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2016

dzięki natka za pocieszenie ;-)

a jak u Was dziewczyny z zębami? bo ja już chyba przez to wymiotowanie się dorobiłam paru ubytków:baffled: w drugim trymestrze dopiero można? trzeba mieć zaświadczenie czy coś? bo słyszałam, że w ciąży jest bezpłatna opieka stomatologiczna?

reklama
hej
Długo mnie nie było... najpierw urlop, potem przeprowadzka potem jeszcze wylądowałam na patologii ciązy z krwawieniem i nie miałam czasu nawet laptopa otworzyc a na tel cięzko sie pisze. no a niedługo rozpoczecie roku i znów maraton z młodszym synem, badania wizyty itd itd.....

U mnie ogólnie w porządku, dzidziuś rośnie zdrowo, prenatalne badanie wyszło prawidłowo.
Ja też już rosne brzuszek jest wyraźnie widoczny...

Teraz już bede na bierząco:tak:

Mnie dentystka zawsze od razu przyjmowała, mówiłam na wstępie, że jestem w ciąży i tyle. Na szczęście nie mam żadnego problemu z zębami, przynajmniej na razie. Po pierwszej ciąży nic nie ubyło, ani nic się nie zepsuło.

Znów tyle naskrobałyście:)

U mnie powoli mija stres związany z pójściem starszaka do szkoły:) biedak przeżywa to bardzo, a ja razem z nim. w dodatku full pracy ostatnio...no ale trzeba pracować, pói jest możliwość:)

asieńka, ja do dentysty od początku chodzę, przed ciążą chodziłam do innej i niby wszystko wyleczyła, a teraz przeniosłam się do nowej i coraz coś znajduje. Oczywiście powiedziałam że jestem w ciąży.

ja dołączam do grona dinozaurów (79'):)

na pokazanie się maluszka muszę czekać następnej wizyty bo wstydliwy jakiś:)

zrobiłam jednak ten test Pappa dla świętego spokoju, teraz czekam na wynik, powinien być pod koniec przyszłego tygodnia. mam nadzieję, że wszystko będzie ok, skoro USG było dobre.

Bar Bra gratuluję chłopaka, ja z pierwszym też się dowiedziałam na prenatalnym, a teraz mam cichą nadzieję, że skoro się nie pokazało, to może dziewczynka?;) Wiem że M też po cichu o tym marzy a syn z kolei chce brata. Ale i tak najważniejsze jest dla mnie zdrowie.

Ja dziś w nocy się trochę przestraszyłam, bo strasznie mnie zakłuło po prawej stronie brzucha przy obracaniu, ale to tylko takie jednorazowe, tyle że mocne. może to zrosty dają o sobie znać.

Jesli chodzi o stomatologa na NFZ, to dla kobiet w ciąży jest refundowane leczenie kanałowe WSZYSTKICH zębów w trakcie ciąży (trzeba mieć ze sobą książeczkę ciąży) oraz przez 6tygodni połogu (trzeba mieć akt narodzin dziecka). Dodatkowo przysługuje bezpłatnie na NFZ usuwanie złogów nazębnych (kamienia) co 6 miesięcy a nie co 12 jak u innych ubezpieczonych. No i oczywiście przysługuje zawsze znieczulenie, chociaż panują rożne opinie na temat znieczulania podczas ciąży..

A wyobraźcie sobie ze byłam dziś u dermatologa. Jakiś dinozaur mnie przyjmował z poprzedniej ery. Na wstępnie powiedziałam, ze jestem w I trymestrze ciąży i mam trądzik na twarzy i chce uzyskać poradę jakie środki zewnętrzne mogę bezpiecznie stosować na twarz. Przepisał mi.. Acnatac, żel o działaniu teratogennym, który moze wywołać poronienie lub wady u dziecka! A pytałam sie go dwa razy czy oby na pewno mogę stosować ten żel.. Dodatkowo pytałam się jakie żele do mycia twarzy, kremy mogę bezpiecznie stosować podczas ciąży. Usłyszałam, ze to wszystko jedno, bo one nie mogą zaszkodzić.. Obłęd!!

Mi usg jak na chwilkę włączyła teraz żeby mnie uspokoić to tez przez brzuszek juz.

Sylvi te kłucia ,to normalne . Przy gwałtownym ruchu jak i przy kichaniu -to wiązadla :)

Kustronka -no dermatolog pierwsza klasa ... przesada

serduszko dobrze że już jest ok witamy z powrotem :-) trochę masz do nadrobienia :-p

sylvi ja byłam u dentystki na początku ciąży i mam 1 zęba do zrobienia niewielki ubytek ale mówiła że nie chce mnie na początku ciąży męczyć żebym tak w 4 lub 4,5 tyg przyszła więc już niedługo a ja się boję :-(

kustronka ja bym poszła do niego i pokazała mu co mi przepisał i że dziecko chciał mi zabić konował jeden :wściekła/y:

reklama
Do góry