reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

Charlie tak jak pisza dziewczyny poki co pecherzyk ja mialam 5 tyc bez jesnwgo dnia pecherzyk 7,5
Rila. Wlasnie mi lekarka powiedzila ze od accardu i clexanu moge miec plamienia

reklama
Moj P to juz dodal zdjecie tego pecherzyka z ta mala kropka tam na Facebooka :p szalony :) miejmy nadzieje ze pecherzyk nie jest pusty ani nic z tych rzeczy!
Troche sie martwie! Ale mowil ze cos malego tam widac ale slabiutko bo jest jeszcze tyci ledwo ledwo :)

na tej stonce znalazłam też taki tekst o badaniach fragmencik
"Badanie USG jest dziś jednym z najczęściej wykonywanych badań diagnostycznych w czasie ciąży. Często dziecko w brzuchu mamy jest "podglądane" na każdej wizycie u lekarza. W naszej internetowej sondzie na Fundacja Rodzić po Ludzku - Home - Fundacja Rodzić po Ludzku, 80% internautek miało w czasie ciąży więcej niż 3 badania USG, w tym ponad 20% przynajmniej 10. Dla wielu mam badanie USG daje poczucie bezpieczeństwa i nalegają na częste go wykonywanie, aby upewnić się, że dziecko prawidłowo się rozwija. Wiele kobiet zadaje sobie pytanie - czy tak częste badanie nie zaszkodzi dziecku? Warto dowiedzieć się, co badania naukowe mówią na temat wykonywania badania USG w czasie ciąży, w jakich sytuacjach warto je zrobić, a w jakich nie jest ono konieczne.
Wprowadzenie ultrasonografii do położnictwa niesłychanie poprawiło możliwości diagnostyczne. Wpłynęło na zaprzestanie wykonywania bardzo inwazyjnych i szkodliwych badań, takich jak RTG w ciąży. Dzięki profilaktycznym badaniom USG możemy dziś wykryć wiele nieprawidłowości w przebiegu ciąży i w porę zapobiec powikłaniom.
Dotychczasowe doświadczenia związane z zastosowaniem USG w położnictwie dowodzą, że badanie ultrasonograficzne w ciąży powinno być wykonywane jedynie ze wskazań medycznych. Powinno zajmować ono najkrótszy, niezbędny czas do uzyskania potrzebnych informacji.

W niektórych krajach z powodu nadużywania ultrasonografii, czyli wykonywania przez kobiety kilku, a czasem nawet kilkunastu badań bez wskazań medycznych w czasie ciąży, podjęto odpowiednie działania służące ochronie zdrowia dziecka nienarodzonego (edukacja rodziców, restrykcje wobec osób wykonujących badania bez zlecenia, restrykcje wobec osób "wypożyczających" rodzicom aparaturę). Wykonywanie USG w celu tworzenia "pamiątkowych" filmów czy zdjęć zostało w USA uznane przez Agencję ds. Żywności i Leków za nieuprawnione wykorzystywanie aparatury medycznej. Postępowanie takie jest naruszeniem amerykańskiego prawa."

kurcze ja z Mają miałam co miesiąc, a na końcu nie wiem czy nie częściej :szok:. Jak bym ich nie miała to bym nie widziała na własne oczy że jest ok.

mój grubasek 7t2d :-)
20140724_194632.jpg

Załączniki

• 20140724_194632.jpg
    20140724_194632.jpg
    23 KB · Wyświetleń: 46
reklama
Ja też miałam szybkie podglądanko na każdej wizycie czyli na początku co miesiąc a potem częściej. Dzięki czemu byłam spokojniejsza. Z tego co słyszałam takie krótkie usg nie szkodzi.
Nie byłam na żadnych dodatkowych usg typu 3d czy 4d

Do góry