reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

Mi tez nie jest latwo dziewczyny ale co zrobic jak maja tutaj taki system,ciezarne chodza do poloznych zamiast do ginekologow a usg organizuje szpital no chyba ze gdzies prywatnie pojdziesz.Mialam 3 a 4 zrobili tak na szybkiego ze malo co zobaczylam ale syn urodzil sie zdrowy wiec to jest najwazniejsze.

reklama
Charlie "A ja mam pytanko..
jak to jest ze mowia ze ciaza liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki..
bo wtedy sie liczy dni plodne od tego czasu ?
Kazdy mi gada co innego :p"

Z reguły się tak podaje od pierwszego dnia ostatniej miesiączki na BB masz kalendarz ciąży chwila czasu na studiowanie i wiesz wszystko, mały cytat:
"Gdzie ta ciąża ?
Trwająca średnio 40 tygodni ciąża oficjalnie rozpoczyna się... jeszcze przed poczęciem, bo pierwszego dnia ostatniej miesiączki.
W naszym kalendarzu stosujemy dwa sposoby obliczania "wieku ciążowego" - liczonego "tradycyjnie" oraz od zapłodnienia (według tego ostatniego Twoje dziecko jest o dwa tygodnie "młodsze"). Wydaje Ci się to skomplikowane ? Spokojnie, dzięki naszemu kalendarzowi wkrótce będziesz "ciążowym ekspertem".

Tak więc pierwszy tydzień ciąży to w rzeczywistości "rozgrzewka". Jeśli planujesz poczęcie, postępuj tak, jakbyś już zaszła w ciążę."
np. będziesz w 5 tygodniu ciąży licząc od dnia ostatniej miesiączki, ale w 3 gdy liczysz od poczęcia.
Tak sobie wymyślili aby było zabawniej

Hej, chciałam napisać już jakąś chwilę temu, ale... po kolei.

Po pierwsze MisiaMonisia - gratuluję fasolki lub fasolek :-D

Po drugiem witam nowe mamusie ;)

Po trzecie, Elżbietka - zazdroszczę braku objawów, bo u mnie chyba się z dnia na dzień pogłębiają.

Postanowiłam z rana wypić eliksir z mleka i siemienia za radą Kobity... Wymiotów rano nie było, za to cały dzień co chwila mnie muliło i miałam odruchy wymiotne, a kibelek odwiedziłam właśnie w momencie jak zabierałam się do pisania tej odpowiedzi, także zamiast z Wami popisać idę się już położyć i jutro zobaczymy co będzie... Pociesza mnie jedynie myśl, że skoro mnie tak męczy to z dzidzią wszystko ok więc jakoś dam radę!

Dzień dobry :)
I ja się dołączam. Dwa tygodnie temu dowiedziałam się o ciąży (po wielkich problemach, od kilku lat nie miałam nawet miesiączek, potem terapia hormonalna przez parę miesięcy i nagle okazuje się, że ciąża). Zrobiliśmy trzy testy, wszystkie pozytywne, również hcg wyszło. Ale wizytę mam w następny wtorek, aby potwierdzić czy wszystko ok i prawdopodobnie puścić już serduszko :)
teoretycznie termin mam na 23 marca :)
Już się zastanawiam, o co pytać ginekolog i w ogóle, co wolno, czego mi nie wolno itp itd :)

Ale żeście dziewczyny naskrobały...:-D
MisiaMonisia gratuluję wizyty :tak:Ale Ci lekarz dał powody do myślenia na następne dwa tygodnie ;-)
Ja pewnie na wizytę w sobotę też będę szła z takimi myślami :tak:
Witam wszystkie nowe marcowe mamusie

Jednak w pierwszej ciąży jest ten luksus że jak Cię coś boli, jest Ci niedobrze czy po prostu jesteś zmęczona idziesz się położyć i koniec :-D
przy kolejnych już nie ma tego luksusu ;-)
A powiedzcie mi jak to jest z noszeniem ciężarów w ciąży? Bo ja małej staram się nie nosić (nie taka mała, bo jest wysoka i ma już prawie 13 kg ;-)), ale wiadomo że czasem trzeba gdzieś przenieś, wsadzić do łóżeczka czy krzesełka do karmienia. Czy to może jakoś szkodzić dzidzi, czy raczej to się odnosi do bardziej zaawansowanej ciąży?

Gratuluję nowym mamusiom :-) Witajcie na forum. Świetnie ze Nas tu przybywa :tak:

Kradz ja też nie mam objawów ciąży, a z dzidzią wszystko w porządku :-) Nie wiem co to są wymioty. Nie miałam ich w poprzedniej ciąży, nie mam ich też teraz. Gdzieś dzisiaj wyczytałam ze kobiety bez wymiotów to "szczęściary" :-D

agamaja dziękuję :-) Nie na następne dwa tygodnie, tylko na 6 tygodni :-p Kolejne usg dopiero w 12 tc......dokładnie 3 września. Kupa czasu, niestety. Ale jakoś dam rade :tak:

Ja jeszcze nie miałam żadnych objawów - oprócz drzemania po południu, czego nigdy wcześniej nie robiłam ... no i szaleństwie na punkcie parówek, kabanosów, szynek, kiełbasek i innych takich.. mogłabym pochłaniać wszystkie ;)
mdłości? nie wiem, co to takiego ;) ale może to tylko kwestia czasu .

No niestety aż 6 tygodni :-D Chodzę do gina na NFZ, więc niby nalezą mi się tylko 3 usg w czasie trwania ciąży, ale ze jestem po poronieniu to podobno będę miała troszkę więcej.
Zresztą w razie jak nie wytrzymam, to mogę iść prywatnie pstrykąć fotkę brzdacowi/brzdącom :-p:-)

Znowu mnie dzis wzięło na owoce.....mam za sobą 2 nektarynki i 2 jabłka. Miałam dzis ograniczyc cukry bo jutro na badania, w tym glukoza :baffled: Ale jak tu się powstrzymać kiedy tak mi się chce :-p

reklama
Przez to korzystam z tych luksusów póki jeszcze mogę. I pocieszam się też jakkolwiek się da. Może naiwnie, ale jakoś się muszę motywować kiedy sobie tak starczę nad WC.

Do góry