reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

anulka_marcowa, mi dołożyli ten test pappa mimo, że nie było wskazań, aby je zrobić (wiek mój i usg wskazywały, że wszystko jest ok). Ten lekarz u którego byłam od razu powiedział, że robi przezierność i razem z nią test pappa i bhcg. Nie wiem czemu tak, nie znam się na tym, więc robiłam co lekarz mówi. A co do badania na NFZ to jedni mówią mi, że trzeba mieć min 35lat żeby zrobili to badanie za darmo, a inni mówią, że należy się ono każdej ciężarnej. Już sama nie wiem... w takim momencie w sumie nie zastanawiałam się nad pieniędzmi tylko chciałam, żeby badanie odbyło się w terminie, było wiarygodne i żeby oczywiście wyszło pozytywnie. My nie zbiedniejemy, a będziemy spać spokojnie :)
Sunajka, nie wiedziałam, że jesteś z Gniezna :) a chcesz rodzić w Poznaniu, czy u siebie?
Roni, absolutnie nie musisz być na czczo. Ja byłam przedwczoraj na 17:00 i nie wyobrażam sobie nie jeść do tej godziny. To badanie robią z surowicy i obliczają hormony we krwi, czy jesteś po obiedzie, czy przed nie ma żadnego znaczenia. Chyba, że masz coś oprócz tego badania (np. morfologię zwykłą) to wtedy musisz być na czczo, ale w takich przypadkach nie robi się tych badań po południu tylko z samego rana... dopytaj się! I zjedz coś ;)

reklama
Na nfz badanie gentyczne tylko po 35 roku zycia i przy innych wskazaniach - ja sie zakwalifikowalam po ostatnim poronieniu plus strata w 26 tc. Poprzednio placilam 250 zl za samo usg papa plus 300 kosztuje
Papa nie trzeba na czczo.
U mnie ciaza 4 ;)

Tak, teraz trzecie w drodze :) ciaza czwarta :) tez juz "fajnie" na mnie patrza ;) mam cukrzyce drugiego typu. Insuliny jeszcze nie biore, ale lekow w ciazy brac tych co przed tez nie moge wiec poki co dieta. Dlugo tak nie pociage. Cukrzyce mam stwierdzona od października (odsterydowa)

Ja co prawda jeszcze nawet 30 nie mam, ale mam wskazania.
Mam miec pappa i usg. O morfologii nikt nic nie mowil.

Ostatnia edycja:
kartagina, ja mam wizyty w cenie abonamentu w lux medzie, wszystkie badania też mam w pakiecie (krew, mocz i inne), ale przezierność nie mogli mi zrobić w tej mojej klinice bo nie ma tam lekarza mającego uprawnienia do wykonywania tego badania. Jest jeden doktor, który tam przyjmuje, a oprócz tego ma swoją prywatną praktykę i tam wykonuje te badania. Dlatego na zwykłym usg ciąży u niego nic nie płaciłam (w lux medzie), a na przezierność byłam z nim umówiona w prywatnym gabinecie, no i tam za wszystko płaciłam... Jestem już 'po' i czasu nie cofnę, ale gdybym miała świadomość kosztów tego badania (wszędzie pisali, że koło 200zł) to pewnie wcześniej bym się zainteresowała i umówiła do szpitala na Polnej (tam jest jakiś profesor, który robi te badania na nfz). Ale nie ma co gdybać :)
Dziewczyny, jak mnie ten katar męczy... nic nie pomaga, może to jakaś alergia kurdeeee. Mam tylko na pyłki lipy i rzepaku, a tego już nie ma więc nie wiem co mnie uczula. Tylko katar, już kolejny tydzień... nie mam pomysłu na ten kłopot, a kicham jak głupia ;)

kasikz ja mam wcześniaka z 26 tyg, przeszliśmy BAAARDZO DUżO i do dziś to trwa, mały nie słyszy i jest na implancie ale z zewnątrz nic już po nim nie widać że było jak było... teraz widzę jakie miałam szczęście. tobie się nie udało- przykro mi...

Ana a inhalacje z amolu albo olejki eteryczne na noc w poduszkę?

Roni a który masz tydzień? kiedy zamierzasz powiadomić rodziców?? ja niestety i teraz i wcześniej przy marcie musiałam szybko bo leżałam i leżę od początku więc pomoc była potrzebna... mama to jakoś juz przełknęła ale tata... masakra...dla niego jesteśmy nienormalni a mąż to mnie chyba gwałci że tak nieodpowiedizlani jesteśmy. nie chce przyjeżdżać a już coś pomóc to graniczy z cudem, a wiecie, przy 3 w domu i ja leżąca jest co robić. Ale łaski nie potrzebuję. płacę dziewczynie, która przyjeżdża 2x i pomaga.

kasikz dzięki za rozwianie wątpliwości, właśnie tak mi się wydawało, że dopiero po 35 roku życia, albo jeśli są konkretne wskazania to zrobią mi takie badania za darmo :)

kartagina, z amolem próbowałam, ale pomaga na parę godzin przeczyścić nos i potem znowu wszystko wraca. Najgorzej jest właśnie rano, więc może spróbuję olejki w poduchę :) dzięki

Jestem dokladnie w 13 tyg i 5 dniu. Z czym sie nie zgadzam za bardzo ;) a rodzicow mam daleko bo 520 km odemnie wiec i tak pomocni nie sa. Z reszta od zawsze jeztsm samowystarczalna. Czasem tylko poprosze meza zeby wczesniej sie zwolnil bo sie slabiej czuje.
Nie wiem co bym zrobila jak musialabym lezec, albo bede musiala lezec.

reklama
Jejku tak czytam i czytam i wnioskuję ze chyba większość prywatnie chodzi do gin. To jest straszne ze lekarze z umową na NFZ nie są osiągalni i nie dbają wystarczająco o pacjentki:-/
Mylę się?
Płacicie pewno też za badania krwi i moczu jak prywatne wizyty, widzę że ciąża w Pl dodatkowo kosztuje:-/...
Trzymajcie się Kobietki, kto da rade jak nie my..;-):-):-D

Do góry