reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

Hello :-)
pamieta mnie tu ktos jeszcze?
na wstepie wspolczuje cierpiacym...
Xenian niezbyt Ci sie udal ten poczatek urlopu.

u mnie ostatnio duzy ruch. najpierw tesc byl prawie tydzien a teraz Babcia mojego M tez na tydzien. potem dwa tyg przerwy i moja mama na 2tyg. a w dzien kidy bedzie wyjezdzac przyleca rodzice mojego M. ale na szczesxie nie bda spac u nas. bo sam tesx to co innego, ale tesxiowej bym przez 2 tyg nie dzwignela.
Teos zdrowy i na ogol mega grzeczny, ale dzis dal popis. miedzy 8.30 a 14.30 spal jakies 10min. myslalam, ze na leb dostane. nie nestem przyzwyczajona, bo on i noce cale przesypia i w dzien tez ladnie spi. no, ale potem poszlismy na spacer to 3 h ciurkiem przespal.

no i od tyg wypadaja mi wlosy. mam wrazenie, ze wszedzie je zostawiam. koszmar. no, ale taka kolej rzeczy.

dobrze, ze ktoras napisala o tych pieluchach do plywania. bo zapisalam Teosia na kurs dla niemowlakow od 26 sierpnia i wlasnie planowalam kupic pieluchy. a Teos moze nie jest dlugi, ale okragly na pewno wiec moglby miec ciasno.

reklama
Witaj Kropelkaa :)

Xenian, tak, nacieki za uszami też mieliśmy.
Życzę Ci z całego serca żeby to jednak nie była skaza. Bo ja już jestem tym uważaniem na wszytko zmęczona. I żal mi Małego że tak długo mu się niektóre zmiany goją.

Krropelka - no ja tu codziennie liczę, że się pojawisz i powiesz co tam u Ciebie :)

U nas fantastyczna noc- Franek budził się tylko na jedzenie. Rano zastałam go w poprzek łóżeczka pierwszy raz :) pięknie się zajął się tupaniem po szczebelkach:)

Franek się przewraca głównie na lewy bok. a ile radości przy tym. Fantastycznie się go obserwuje jego zadowolenie z samego siebie przy ćwiczeniu nowych umiejętności. No i pojawiły się piski i wrzaski:)

Ja cały czas uważam Franka za zdrowe dziecko. Poradziliśmy sobie z tą suchą skórą a brzuszek niestety wciąż doskwiera. Być może po prostu odziedziczył moją zmorę- zespół jelita drażliwego. Bardzo się bałam, że moje dzieci będą na to cierpiały i nie wykluczone, że Franek ma po prostu bardzo wrażliwy brzuszek jak mama:) ale na pewno zrobię wszystko, żeby mu ulżyć. I nie mogę się doczekać wizyty u pediatry.

Xenian, jak wygądały Franka poszczepienne reakcje? i czym szczepiłaś? Bo pamiętam, ze miał problemy brzuszkowe i u nas też się chyba pojawiają. Chciałabym się poradzić co dawałaś i ile to trwało?

Elzbietka cudna sesja a Michas jest mega silnym chłopcem jak juz pięknie dupkę do raczkowania podnosi !!! Moja jest jeszcze na etapie prób :-D
Kropelka helloł :-D

Bachuta - nie wiem czy w Polsce są te same szczepionki ale podejrzewam, że tak. Pierwsze szczepienie to były : Rotarix, DTaP / IPV / Hib i PCV a drugie : Rotarix, DTaP / IPV / i Men C. Po pierwszym cały dzień był ok a na wieczór w porze zasypiania zaczął być marudny i nagle zaczął histerycznie płakać. Nie dało się go uspokoić- dopiero mąż go ukołysał ale patrzył tak pusto w przestrzeń-straszne!!! Nie dał się pocałować ani dotknąć. Wtedy miał 38 C więc podałam mu paracetamol. Wtedy robił jeszcze kupę po każdym karmieniu a wtedy nie robił pół dnia więc daliśmy mu też 5 kropelek Espumisanu. Noc była spokojna. Rano mu jeszcze podałam paracetamol i Espumisan. Było lepiej ale cały czas chciał być na rękach. Przeżyliśmy w chuście:)

Po drugim szczepieniu nie miał niby gorączki ale może dlatego że daliśmy mu paracetamol jak tylko zaczął tak " cierpiąco" popłakiwać. Tym razem ewidentnie go bolał brzuszek bo się spinał i unosił nogi. Dałam mu Espumisan i było w miarę ok. Noc też - trochę stękał ale spał. Tym razem go trzymało dłużej bo trzy dni ale dzięki lekom łagodniej to przeszedł i nie płakał tak przeraźliwie. Myślę, że dalibyśmy radę bez nich ale po co miał cierpieć? I ewidentnie potrzebował bliskości bo cały czas chciał być przy mnie.

A to pierwsza dawka na rotawirus?

Właśnie teraz miał mieć trzecie szczepienie ale tu przyjechaliśmy i na całe szczęście je odroczyłam bo już sam skok rozwojowy daje nam bardzo w kość i podróż do tego. Gdyby jeszcze miał być po szczepieniu to chyba nie dałabym rady.

My szczepimy na raty. Dostaliśmy szczepionkę 5w1 , a rotarix i pneumokoki szczepimy osobno, w odstępach co najmniej 3 tygodnie od obowiązkowych szczepień. Rotarixa mamy 2 dawki, mały przeszedł z brzuszkiem 3- dniówke po pierwszym szczepieniu. Na czwartek umowilam nas na drugą dawkę + pneumokoki. Ciekawe czy znowu sie cierpienie powtórzy, czy tez Piotrus jest na tyle silny, ze nie bedzie miał dolegliwości brzuszkowych.

Kropelka witaj. Fajnie ze sie odezwalas.

Czyli nie szczepiłyście Rotarixem od początku? Bo Franek miał pierwszą dawkę jak miał 2 miesiące. Ale to jest tutaj obowiązkowe szczepienie.

reklama
Szczepilismy Rotarixem od początku, ale nie razem z podstawowymi szczepieniami, lecz 3 tyg pózniej. Wybraliśmy 2 dawki zamiast trzech. Nie chciałam małemu podawać wszystkich szczepionek na raz, uznałam, ze to za duzo dla takiego maleństwa. Chociaż wiem, ze nie ma przeciwskazań do szczepienia razem juz w 6 tygodniu.

Do góry