agatko jak bedziesz miała chwilke to napisz cos wiecej......moze nie wyszło zle tylko nie dało sie przeprowadzic i dlatego......z moim pierwszym synkiem było tak ze wychodzac do domu w 7 dobie nie wyszło mu badanie na dwa uszka i kazali mi przyjechac za dwa i pół miesiaca.....po tym czasie podczas badania mały niby spał niby nie i dalej ni e wychodziło dawałam jesc i tez nic w koncu lekko kołysałam i dalej nic i tak z 15 razy az pani mowi znieruchomiec i po chwili zatrybiło.....kochana no mam nadzieje ze bedzie dobrze!
reklama
calzedoniafruczka
Fanka BB :)
Agata, na razie się nie martw. I obojętne, czy badanie wyjdzie źle czy dobrze, to wcześniakom powinno się zrobić ABR. Nam oba badania wyszły dobrze. ABR był w lutym.W sierpniu mamy kontrolę -zwykłe badanie, ale mam zamiar wysępić kolejny ABR. Kiedyś chyba Mama Franka gdzieś pisała, że wcześniakom ABR co pół roku warto zrobić
AGATA777
Dziewczynki jak wiecie dzieci powinny spać podczas badania.Maluszki spały ale niestety budziły się i popłakiwały.Pan dr zapytał mnie potem czy dzieci reagują na dżwięki.Obydwojgu badanie wyszło tak samo.Stwierdził ubytek słuchu u jednego i drugiego na takim samym poziomie.Następna wizyta 11 maja ABR.Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
wiolunia82
Agata, skoro nie był to spokojny sen, a maluchy się budziły i płakały, to nie wiem dlaczego postawił diagnozę??? Żeby Cię bardziej zestresować.
Z pierwszym Abr-em Szymka było tak samo... nawet ciućkanie smoczka powodowało zakłócenia, doktorowa przez 40 min próbowała coś z tego wykombinować, ale niestety...powiedziała, ze wynik jest bardzo zakłócony i nie wystawi diagnozy, bo musiała by stwierdzić ogromny niedosłuch u małego ...dlatego kolejne badanie było w narkozie.
A jak wysoki ubytek on stwierdził? Ile decybeli??
Z pierwszym Abr-em Szymka było tak samo... nawet ciućkanie smoczka powodowało zakłócenia, doktorowa przez 40 min próbowała coś z tego wykombinować, ale niestety...powiedziała, ze wynik jest bardzo zakłócony i nie wystawi diagnozy, bo musiała by stwierdzić ogromny niedosłuch u małego ...dlatego kolejne badanie było w narkozie.
A jak wysoki ubytek on stwierdził? Ile decybeli??
AGATA777
20 decybeli
Dziewczyny muszę iść prywatnie do neurologa,kto jest dobry w Arce?
Agata ja się nie znam ale skoro dziecko powinno spać w trakcie badania a Twoje maluchy były niespokojne to lekarz nie powinien stawiać diagnozy.
Ja nie wiedziałam, że w trakcie tego badania dziecko powinno spać. Jak zapisywałam chłopców na to badanie to kazali mi tylko mieć butelke z mlekiem lub coś co uspokaja dziecko. Rany u nas nie ma takiej opcji żeby oni przespali, ba nawet przeleżeli grzecznie badanie!!! W dzień śpią po pare minut między karmieniami
Ja nie wiedziałam, że w trakcie tego badania dziecko powinno spać. Jak zapisywałam chłopców na to badanie to kazali mi tylko mieć butelke z mlekiem lub coś co uspokaja dziecko. Rany u nas nie ma takiej opcji żeby oni przespali, ba nawet przeleżeli grzecznie badanie!!! W dzień śpią po pare minut między karmieniami
AGATA777
Dzisiaj upuściłam łyżeczkę maluszki aż podskoczyły do góry.Więc chyba słyszą.
kasienka88
Aktywna w BB
Mojej córeczce jak robili powtórne badanie słuchu to nie spała normalnie wziełam ja na kolana i lekarz zaczoł badać słuch. wszystko wyszło ok. a co to jest ABR???o którym piszecie ....
AGATA777
ABR, czyli rejestracja słuchowych potencjałów pnia mózgu. Dziecku wkłada się słuchawki, a na głowie umieszcza elektrody, rejestrujące możliwości odbioru dźwięku przez mózg. Można dzięki temu określić próg słyszenia dla różnych częstotliwości i miejsce uszkodzenia słuchu – np. czy jest to uszkodzenie ucha wewnętrznego czy też nerwu słuchowego.
reklama
FraniowaMama
mama Natalki i Frania
20 decybeli
Agata, 20 db to jest prawidłowy słuch!
Lekarze rozważają aparatowanie dzieci od 40 dB w zwyż
I dziwny ten lekarz, no naprawdę..dziecko podczas ABRu musi spac kamiennym snem
I jesczze jedno - ostatni (megadokładny) ABR trwał u Frania 3 godz na 1 ucho!! Myslałam ze zejdę..
Ale generalnie standardem jest badanie trwające ok 1,5 godz na oba uszka