reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

Rudzia z tego co ja wiem i podobno takie sa przepisy ze macierzynski mozesz rozpoczac na 11 tyg przed wyznaczona data porodu i tak naprawde poloznej nic do tego. Nawet gdybys chciala rozpoczac pozniej a bedziesz na zwolnieniu to pracodawca prawdopodobnie automatycznie wysle Cie na macierzynski na 11 tyg przed porodem. Jedyne co mozesz zrobic to zaplanowac sobie to tak , jesli oczywiscie masz taka mozliwosc to na 11 tyg przed porodem wez sobie urlop jaki masz jeszcze nie wykorzystany.
Jesli chodzi o zwolnienie to mi nikt nie robil problemu, powiedzialam ze zle sie czuje a ze prace mam ciezka i dostalam zwolnienie a potem mowilam ze chce przedluzyc. Nawet polozna sama mnie namawiala zebym siedziala na zwolnieniu.
Gasiorek a moze to po prostu taki dzien ze jest senny, jesli to tylko dzisiaj to narazie nie masz sie czym przejmowac, nawet jesli byloby tez tak jutro, natomiast jesli sie bedzie utrzymywalo dluzej to wtedy mozesz zaczac sie martwic.
Emilia fajnie ze problem rozwiazany
U mnie natomiast fachowiec od pieca jak narazie zepsul mi piec calkowicie, bo jak do tej pory to chociaz na chwile udawalo mi sie wlaczyc ogrzewanie i na dole mialam ciepla wode a teraz nic nie dziala a jutro sobota wiec pewnie nikt mi nie przyjdzie do tego pieca. Oszalec mozna

reklama
Emilia_ no to fajnie ze pozbyliscie sie myszy i zapachu!!!! co do dzisiaj to w weekendy mam dosc malo czasu. Moj maz nie pracuje wiec spedzamy czas razem no a dzisiaj jedziemy na zakupki do matalana. Wiec moze w poniedzialek?
Rudzia co do tego macierzynskiego to Isabelll ma racje bo mozna isc dopiero na 11 tyg przed porodem. Moja kolezanka jest na chorobowym i niedlugo przejdzie na macierzynski (zacznie 7 mies) ale dopiero te 11 tyg przed... najlepiej zrobisz jak zadzwonisz do Inland Revenue tam Ci powiedzom od kiedy macierzynski
Isabelll no a u mnie byl fachowiec ale pomylil roboty i zamiast naprawic mi piekarnik to przeczyscil tylko palniki na placie:-( niebylo mnie w domku wiec nie dopilnowalam, wiec znowu bedzie telefon do agencji. ACH CI FACHOWCY!!!!!
gasiorek moze byc to od sennego dnia bo jak tu pochmorno to az nawet maluchom sie nic nie chce.Ale jak utrzymywalo sie dluzej to idz do lekarza.

Niewiem jak czesto uda mi sie popisac dlatego wrazie czego zycze wam wszystkim milego weekendu!!!!

doveinred rane ptaszki z was:)mi pasuje caly przyszly tydz(oprocz czwartku).
Wiec wstepnie poniedzialek:)
Oczywiscie zapraszam wszystkie dziewczyny.Mieszkam na skrzyzowaniu Easter Rd i London Rd.
Milego dnia

Hej dziewczyny
A mój Kuba dzisiaj jak na złość kiedy można dłużej pospać to on wcześnie rano na nogach. Pogoda nie najlepsza więc pewnie będziemy się nudzić tym bardziej że ponownie przychodzi fachowiec od pieca a mój mąż jest w pracy. Więc zaraz lecę na zakupy a potem sprzątanie i siedzenie w domu. Miłego dnia wszystkim:-):tak:

Dziewczynki to jak to jest na 11 tygodni przed planowanym porodem mogę iść na macierzyński ale on sie wtedy skraca i nie mogę być z maleństwem później tak długo jakbym chciała?? A chorobowe daje mi GP jakbym się źle czuła w ciąży?? A i jak to jest placone to chorobowe?? Bo ja mam rotę na każdy tydzien i różnią mi się czasami pieniążki niedużo ale jednak?? A i tak kna pewo nie dam rady pracować do końca i ja tak myślałam że jak mam termin na 9 maja tożebym pracowała do końca marca może pierwszy tydzień kwietnia? Wiecie ale to moja pierwsza ciąża i nie mam pojęcia jak to wygląda później. Dziewczynki napiszcie co uważacie o tym tzn jak to jest??
RUDZIA serdecznie witam na forum :-)!!!!

Ewa to jak bedziesz miala placone chorobowe zalezy od twojego kontraktu, wiec zobacz sobie dokladnie albo zapytaj pracodawcy. Jesli nie pracodawca to zawsze jest ssp (statutory sick pay) placone z job center ale nie wiem dokladnie ile. Jesli bedziesz na chorobowym jakis czas i nie bedziesz wracac do pracy na 11 tyg pzred porodem to pracodawca ma prawo przymusowo wyslac Cie na macierzynski i prawdopodobnie tak zrobie jesli bedzie taka sytuacja. Na 11 tyg przed porodem raczej juz zacznie ci sie ciezko pracowac ale wszystko zlaezy jaka prace wykonujesz i czy zmniejsza ci zakres obowiazkow itd. Mozesz tez sobie zaplanowac ze na 11 tyg przed porodem wybierzesz caly swoj urlop ktory ci przysluguje do konca roku podatkowego, bo bedac na macierzynskim nie tracisz prawa do urlopu ale jesli go nie wykorzystasz zanim zaczniesz macierzynski to moze ci przepasc ten urlop, tak przynajmniej bylo u mnie. I dopiero po urlopie przejdziesz na macierzynski. To chyba tyle. Troche to zagmatwane. jakbys miala jeszcze jakies pytania to smialo pytaj

Czyli jeżeli przejde na macierzyński 11 tyg przed porodem to skroci mi sie czas przebywania pozniej z malenstwem jak np przysługuje 9 mies macierznskiego to zostanie tylko 6 z dzidzia tak?

A mnie coś dzisiaj męczą straszne bóle w pachwinach ud, bobas też za bardzo mi się nie rusza i jakoś inaczej się obrócił, może to już niedługo :baffled:

reklama
Ewa ssp to jakies 80 funtow tyg,moj pracodawca doplacal mi to tego ok 80 funtow tyg,ale tylko przez 6 lub8 tyg nie pamietam dokladnie.Potem tylko ssp.Postaram sie to sprawdzic.
Ja tez planuje isc na macierzynski jakis miesiac przed, ale tak naprawde to nie mam pojecia jak sie bede czula i jak duzy bedzie brzuszek:)
A brzuszek to cos mnie dzis pobolewa-moze dzidzka sie rozciaga:)a jutro obudze sie z ciazaowy brzuszkiem:):)

Do góry