reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy ze Szkocji

azorek - twoja Amelka jest przesliczna :)

llulaby - ja wprawdzie jeszcze w ciazy ale myslalam juz co to bedzie bo moim powrocie z macierzynskiego... ja chyba wroce do pracy tylko na 2 dni w tygodniu, i teraz tylko musze kciuki trzymac zeby u meza w pracy zgodzili sie dac mu te same 2 dni wolne kazdego tygodnia. Prace na weekendy mozesz tez szukac w restauracjach i pubach ewentualnie jako opiekunka w szpitalach, domach opieki na tzw "bank" albo przez agencje (wtedy mowisz w jakie dni/godziny mozesz pracowac i dzwonia do ciebie tylko z tymi zmianami).... nic innego mi do glowy nie przychodzi.

reklama
albo mozesz rozwazyc mysl zeby poslac dziecko do zlobka. Ja wrocilam do pracy na dwa dni w tygodniu i wtedy Natalia chodzi do zlobka obok mojej pracy. Zawozi ja zazwyczaj moj maz a odbieram ja po pracy. Wiekszosc kasy zwracaja wiec nie jest tak zle (tylko nie wiem czy nadal bedzie to oplacalne jak bedzie sie mialo stawke za godzine minimalna albo cos w okolicach bo moze sie okazac ze ile zarobisz to musisz oddac za przedszkole) Musisz sie zorientowac w cenach kolo siebie.

justaaa - mozesz napisac cos wiecej o tym zwracaniu kasy za zlobek/przedszkole? Na jakich zasadach to dziala? Czy musze zarabiac do jakiejs kwoty zeby sie zakwalifikowac? Czy kazdemu oddaja? Czy to sa tzw childcare vouchers?
Wiem ze duzo putan ale nie slyszalam zeby za zlobek pieniadze oddawali, wiec chetnie sie dowiem wiecej :)

misiula 100 lat dla dominisia ale to zlecialo :)

bzyczek niewiem czy dzieciom moga isc kolejne zabki , wiem za to ze niektorym dzieciom zabki wypadaja wczesniej i moze twojemu synkowi zaczynaja sie chwiać pomalu?? kuzyna corce zabki gorne wylecialy wlasnie jak miala 3 latka. moj dominik czasem tez narzeka na gorna jedynke ale nie widze zeby sie kiwal..

azorek slodziutka ta twoja corusia :)

llulaby ja pracuje w dni kiedy moj ma wolne, wiec opieka nad dziecmi tez sie zmieniamy. od wrzesnia dominik idzie do przedszkoda na 2.5 godz dziennie, patryka jeszcze nie przyjeli ale nawet jesli sie dostanie to tez dam go tylko na te 2.5 godz bo nawet ze zwrotem musialabym placic pewnie ze 300 f miesiecznie...

moja chodzi na dwa cale dni z jedzeniem i kosztuje to 364 miesiecznie a z child tax credit daja mi prawie 300 ( z tym ze to pewnie tez jest jaka czesc dla mnie bo pracuje tylko 16 h) wiec i tak mi sie oplaca bo zarobie przez te dwa dni o wiele wiecej niz musze wydac. Warunek jest taki ze trzeba pracowac miniumum 16 h i dziecko chodzi do zlobka w te dni w jakie pracujesz (nie wiem czy to sprawdzaja ale mnie pytali). Maksymalnie zwracaja 80% kosztow za zlobek a wysokosc jest uzalezniona od tego ile zarabiasz z mezem i ile Cie ten zlobek kosztuje - nie ma chyba gornej granicy zarobkow - poprostu pewnie mniej Ci oddadza. Kolezanka powiedziala mi z wlasnego doswiadczenia, ze nie warto szukac najtanszego bo oni to jakos przeliczaja i pozniej mniej oddaja. Tylko najpierw trzeba zapisac dziecko do zlobka, poprosic o ich numer rejestracyjny czy cos w tym stylu i pozniej zadzwonic do revenue i im to zglosic. Placisz ze swojego konta a oni Ci pozniej na nie zwracaja dana kwote.

Doty jeszcze napisz mi jak sie ta fryzjerka nazywa
ja tez mam dofinansowanie do przedszkola, wszystko zalezy od tego ile plcisz i ile zarabiasz, golnie jest tak ze jesli dostajesz working tax to dadza ci max jaki moga czyli nawet 85% jesli masz tylko child tax to juz sobie jakos tam wyliczaja a jesli dziecko ma juz 3 latka a chodzi do prywtnego przedszkola to jeszcze council ci doplaca, nie wiem czy ta kwota jest stala ale nam za Kube doplacali ok £50 miesiecznie i wychodzilo ze ja ze swojej kieszeni placilam cos troche ponad £60 na miesiac wiec bylo super. Teraz doplacam duzo wiecej plus jeszcze mam opiekunke na rano ale co zrobic.
Ja dzisiaj podjelam decyzje ze jednak wysylam papiery o nowa prace i jak mnie przyjma to ide, pomimo ze kontrakt jest tylko tymczasowy ale jak pomysle ze jutro ide do pracy to mi sie wszystkiego odechciewa

a orientujecie sie moze czy jak by patryk dostal sie do przedszkola na 2.5 godz dziennie to mogla bym sie starac o jakis zwrot? bo za niego bede musiala placic normalnie.

reklama
Isabell jedna to Maja a 2 imienia nie pamietam.. sorka... wiem ze Majka miala zjezdzac do PL w tym roku ale czy juz pojechala nie mam zielonego pojecia.. najlepiej bedzie jak zadzwonisz i sie dopytasz

Do góry