hehe juz pisze
* aplikacje bierze sie z poczty, nie wiem czy sie da sciagnac, bo te pobrane z poczty kazada ma inny numer i kod paskowy
* inne aplikacje sa dla dzieci inne dla doroslych wiec trzeba poprosic odpowiednia
zeby ubiegac sie o paszport brytysjki dla dziecka to:
* w momencie urodzenia dziecka ktores z rodzicow musi byc powyzej 5 lat w uk = legalnie pracowac, miec papiery zeby to udeokumentowac (w przypadku jak rodzcie nie sa malzenstwem to mama musi byc powyzje 5 lat w dniu urodzenia dziecka, jesli rodzice sa malzenstwem to tata moze byc powyzje 5 lat a mama moze byc mniej, jesli malzenstwo obydwoje sa 5 lat to pewnie wystarczy papiery jednego z rodzicow ALE trzeba pamietac ze bedzie sie wysylac papiery osobej ktora pracuje = utrzymuje rodzine).
jesli rodzice nie byli 5 lat w uk w momencie urodzenia dziecka to ten proces nie jest taki latwy, dokladnie nie wiem, nie interesowalam sie
* aplikacje musi podpisac osoba ktora ma brytyjski paszport (podac nr swojego paszportu) i takze nr do kontaktu, adres pracy itp, swoj TYTUL. nie moze to byc byle kto, musi byc osoba znaczaca w srodowisku (tak pisze na aplikacji)(np doktor, albo inna wiarygodna osoba) ktora zna rodzine dziecka wiecej niz 2 lata. mi podpisal znajomy anglik ktory jest architektem z zawodu.
* wyslalam: wypelniona aplikacje, dodalam tez list wyjasniajacy, akt urodzenia dziecka, moj paszport (paszport ktory sie mialo w momencie urodzenia dziecka, jesli paszport stracil waznosc to wysyla sie ten nieaktualny razem z tym nowym) i uwaga oryginal odpis (nie moze byc kopia) MOJEGO AKTU URODZENIA (kazali mi wlasnie to dosylac wiec jak sie wysle od razu to bedzie szybciej), i potwierdzenie jak sie utrzymywalam przez te 5 lat (p60, p45, bank statement)
* nie potrzebny jest staly rezydent, jesli dobrze sie udokumentuje te 5 lat przepracowanych
* koszt paszportu to £49 + £3 jesli sie chce zeby dokumenty ktore sie dosyla (np moj paszport) wyslali przesylka ubezpieczona. w kwocie 49 jest tlyko przesylka ubezpieczona dla paszportu ktory otrzyma dziecko.
* ja wypelnialam forme zeby mi pociagneli kase bezposrendio z konta, mozna postal order zaplacic albo jak tam sie chce
mam nadzieje ze pomoglam, jesli ktos ma wiecej pytan to moze uda mi sie odpowiedziec
ogolnie to przyslali mi list ze zazwyczaj nie wydaja paszportow dziecia ktorych zadne z rodzicow nie ma brytyjskiego obywatelstwa ALE tak jak to napisalam jest takie prawo ze dzieci z krajow eurojeskich dostaja autemoatycznie obywatelstwo, jesli jedno z rodzicow bylo w momencie urodzenia w uk wiecej niz 5 lat.