reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

reklama
Tutaj przepisują kwas foliowy na 3 miesiace i potem już nie trzeba, ja jeszcze przez kolejne 3 brałam zestaw witamin dla kobiet w ciąży i tam też był kwas foliowy, ale były to witaminy z Polski, tutaj widziałam że też są ale nie wiem jaki skład mają, podejrzewam że podobny, potem jak byłam w polsce to mój lekarz powiedział że jest medycznie udowodnione że to czy bierzezsz witaminy czy nie nie ma wpływu na rozwój dziecka. Oczywiście jeśli masz dobre wyniki krwi. Najważniejsze jest zdrowe odżywianie. Więc po tym przestałam brać witaminy (tym bardziej że ja nie mam pamięci do tego żeby brać tabletki)
Rivanol stosowany jest w zakażeniach ropnych skóry, błon śluzowych i ran (także trudno gojące się), w stanach zapalnych zewnętrznych narządów moczowo-płciowych, zakażeniach jamy ustnej, otarciach naskórka, oparzeniach.
Rivanol stosowany jest w zakażeniach ropnych skóry, błon śluzowych i ran (także trudno gojące się), w stanach zapalnych zewnętrznych narządów moczowo-płciowych, zakażeniach jamy ustnej, otarciach naskórka, oparzeniach oraz owrzodzeni
Ja miałam problem z siusiakiem mojego Kuby. Póki był mały to pamiętałam że nalezy o niego dbać, osciągać skórkę, w razie coś przeczyścić a potem jakoś mi się zapomniało i dostal zapalenia, było to straszne. Prawda jest taka że tutaj nikt mi o tym nie powiedział, zresztą tak naprawdę przynajmniej mi się nie zdarzyło, żeby ktoś go porządnie zbadał, tak jak to w Polsce się robi. Ze szczepieniami też miałam problem, w końcu zaszczepiłam go w Polsce, bo hv w mojej przychodni nie radziła sobie z niczym. Mam nadzieję że tym razem będzie inaczej.
Dziewczyny czy wiecie czy jest tutaj jakiś odpowiednik tantum rosa lub coś podobnego? Co prawda koleżanka przywiezie mi z polski ale tak na wszelki wypadek pytam
i jeszcze jedno czy można gdzieś zrobić badania hormonalne i dobrać sobie tabletki antykoncepcyjne. Ja w Polsce brałam 3 czy 4 rodzaje i zle sie po nich czulam, co prawda tutaj sa one za darmo wiec mysle ze jak pojde do lekarza i powiem ze cos jest nie tak to mi zmienia ale tylko tak mysle. Jak do tej pory mialam spirale, nie powiem z jednej strony wygoda ale z drugiej nie do konca bylam zadowolona, podejrzewam ze byla zle zalozona i tak sie zastanawiam co teraz wybrac.
U mnie znowu dzisiaj deszczowo a ja juz chyba mam depresje od tego siedzenia w domu a poza tym ostatnio hormony mi strasznie świrują.:eek:

isabellL - mysle ze nie ma tu dokladnie tego samego, slyszalam ze mozna rowniez zastosowac rozcienczony olejek tee tree po porodzie do pielegnacji, ale sama nie kozystalam z niczego. Co do badan hormonalnych i tabletek to nie mam pojecia, pewnie jak wszystko trzeba zalatwiac i to z GP. Po porodzie na wizycie u GP to on cos tam mowil o zabezpieczaniu sie po porodzie by nie zajsc w ciaze , ale nie sluchalam....hi hi bo chcemy miec rok po roku.....:-)

tantum rossa- benzydamina [ame]http://en.wikipedia.org/wiki/Benzydamine[/ame]
jest tam napisana dostepnosc w UK i jak sie nazywa "Difflam"
mam nadzieje ze pomoglam.

Ostatnia edycja:
Isabell dzieki za stronkę :)
Co do kwasu foliowego to ja równiez brałam 3 miesiące ale potem już do końca ciąży brałam profilaktycznie witaminy dla ciężarnych. I do samego końca wszystko było ok. Samrgo kwasu foliowego nie musisz brac przez całą ciążę. Najwazniejsze sa pierwsze trzy miesiące bo to własnie wtedy przebiega cała organogeneza i wszystko sie wykształca. Potem Juz tylko rośnie w siłę :)
A co do tabletek to ja nie słyszłam tutaj o zadnych badaniach poziomu hormonów. Ja dostałam tabletki dla kobiet karmiacych piersią ot tak od razu bez niczego. I chyba raczeej nikt sie tutaj nie ma ochoty bawic w atkie badania :( w kazdym razie powodzenia w podejmowaniu decyzji antykoncepcyjnej :)
Ja dostałam wykład o antykoncepcji jeszcze w szpitalu jak ledwo zywa leżałam w łóżku 3 dni po porodzie he he he i tez mało pamietam ale dostałam tez kilka ulotek wiec wiedze nadrobiłam juz w domu jak tylko sie pozbierałam.
Paskudnie dzis na dworze...

Czesc dziewczyny, jakis czas nic nie pisalam, ale widze, ze wy sie tak nie obijacie:-). Az mam problem nadrobic i przeczytac wszystkie wasze posty...
U nas dzis strasznie leje, paskudnie jest! Bylysmy juz na zakupkach, a teraz mala spi:cool2::cool2::cool2:, a ja relaks, choc na chwilke....
Co do kwasu foliowego tez bralam go 3 miesiace, a potem juz tylko pregnacare- wit dla ciezarowek, ale w nich tez jest ten kwach.
Nie wiem jak to jest z tabletkami anty. bo ja nie chce ich brac wiec nawet nie pytalam. W Polsce bralam chyba z 10 rodzajow i przy kazdym dostawalam krwawienie nie wtedy kiedy powinnam, wiec lekarz przepisywal mi nastepne:wściekła/y:...Az w koncu przytylam 10 kg w niecaly miesiac i powiedzialam dosc!!Juz nigdy nie wezme tabletek...Tak wiec te badania to naprawde nie glupi pomysl, ale nie wiem czy tu je robia, ja i tak wole inne metody, nie tabletki....
Ja z Mala wyszlam na pierwszy spacer zaraz po wyjsciu ze szpitala, w 3 dzien po porodzie:tak:. Byl 23 wrzesien, ale calkiem przyjemny. Bylam kolo 15- 20 min, bo polozna powiedziala, zeby isc na tak dlugo na ile ja dam rade... a ja na dluzej nie mialam sily.
isabell - moja Martyna ma 2 tygodnie wolnego od przyszlego poniedzialku.... Tez sie troche boje co bedzie robila:confused:... Na szczesie ma tu w okolicy pelno kolezanek i kolegow z klasy, wiec moze nie bedzie tak zle. Tylko zeby nie rozniesli mi domu;-).
Ps. Ja dzis wlasnie rozpoczelam sezon grzewczy....

Ostatnia edycja:
Ha, BrownKate u mnie tez sezon grzewczy w pełni :)
wczoraj rano jak mój M. wstawał do pracy na dworze było raptem 4 stopnie. No ale cóż, październik wiec cieplej pewnie nie bedzie.
:)

brown.kate milo mi poznac:-)

U nas dzionek dosc marudnie, narazie maluszek spi ale nie wiadomo jak dlugo potrwa, wiec kozystam z wolnej chwilki w internecie:-). potem jak zawsze, obiadek i sprzatanie.

Co do sezonu grzewczego to u nas tez sie zaczol, niestety mieszkamy w starym budownictwie wiec nie mamy centralnego:-(, mamy tylko kominek na gaz w duzym pokoju i jeden olejowy kaloryfer wiec kicha:-).

reklama
Ja mam nowe budownictwo ale jakos mi ciagnie niewiadomo skad. Tylko ze tak jak pisalam wczesniej, siedze wiekszosc czasu w domu wiec tez inaczej to odczuwam a ostatnio glownie siedze a jak sie zabiore za robote to juz mi nie jest zimno.
Pogoda u mnie nie jest taka zla, swieci slonce ale wiaterek nieprzyjemny ale przynajmniej mozna wyjsc z domu.
BrownKate to duzo wolnego ma ta twoja cora, dobrze ze moj kuba tylko tydzien ale i tak mnie to przeraza bo ja coraz mniej moge zrobic, spacer tylko pol godz, za bardzo sie z nim nie pobawie bo schylac i zginac sie juz nie moge, na podlodze tez zbyt dlugo nie wysiedze wiec zostaja nam puzzle i wszytsko inne co mozna robic przy stole a moj Kuba woli siedziec na podlodze.
Ja tez nie slyszalam zeby tutaj robili badania hormonalne dlatego pytalam bo tak bez tego to nie chce brac tabletek, bralam i nie bylam zadowolona wiec za duzo innych mozliowsci nie mam bo plastry i zastrzyki dzialaja na tej samej zasadzie.
Ja za to dzisiaj odwiedzilam chrzesniaka, teraz obiad, potem tradycyjnie spacer i tyle.

Do góry