reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy ze Szkocji

Czesc dziewczyny.
ISABELll Nie zagladalam tu kilka dni,wiec dopiero teraz Tobie odpisuje.Moze pasuje Tobie przyszly piatek,moj synek konczy szkole o 12.30,wiec moglybysmy sie umowic na 13.30.:-)
Gizel My to sie znamy:-D,pewnie po suwaczkach bedziesz wiedziala kim jestem:-).Chyba tez sie wybierzemy z dzieciakami na ten bal karnawalowy.
Bzyczek 84 gdzie kupujesz mucosolvan przez internet czy jak jestes w Polsce?Mialam z Polski mucosolvan i bardzo dzieciakom pomagal jak byli przeziebieni,a znasz moze jakis odpowiednik tego lekarstwa tutaj?

reklama
Dziewczyny pomóżcie. jestem na etapie rozglądania się za biletem lotniczym do PL. Pierwszy raz będę lecieć z Małą i nie bardzo wiem co i jak. Do wyboru mam dwie linie: easy jet i ryanair. Na stronie ryanaira w regulaminie jest jasno i wyraźnie napisane,że :" Na jedno dziecko można jednak przewieźć bezpłatnie jeden w pełni składany wózek spacerowy i nie trzeba go wcześniej zgłaszać. Oprócz dopuszczalnego osobistego limitu bagażu rejestrowanego można przewieźć dodatkowe wyposażenie dla niemowląt do 20 kg, takie jak foteliki samochodowe i łóżeczka podróżne, za oddzielną opłatą za sztukę na lot " Jest napisane wózek spacerowy-czy to oznacza,że mogą mi kazać dopłacić za gondolę bo będzie to wózek dwuczęściowy?
I jak to wygląda w easy jet? Bo na ich stronie nie udało mi się znaleść takich info a wygooglałam na jakimś forum,że u nich można wózek+fotelik+łóżeczko turystyczne i te wszystkie 3 rzeczy bez dodatkowych opłat-ale chciałabym się upewnić,czy wiecie może jak to u nich jest?

Martka no mi niestety taka godz nie pasuje, raz że zazwyczaj mała śpi, a dwa mój kończy szkołę o 15 wiec ja albo z rana jak on jest w szkole albo dopiero popoludniami jak jest po szkole lub weekendy.
Joasia tak jak dzisiaj mówiłam ja za bardzo sie w tym nie orientuje, ja zawsze mialam spacerowy ale widzialam ze babki mialy gondole

joasia79 ja latam dosc czesto z moja cora ryanairem...tyle tylko,ze nigdy nie bralam gondoli,tylko spacerowke. Ale....mialam swego czasu wozek spacerowy ktory skladal sie z 2 czesci (podobnie jak gondola) i pani/pan przy odprawie pyta sie ile czesci bedzie przy zlozeniu - mowisz dwie :) musza to wiedziec bo wtedy wiedza ile maja ci nakleic na wozek tych banderoli (naklejki te co na bagaz tez daja) zeby wiedziec do kogo nalezy w przypadku gdyby zagubili-podobnie to dziala z bagazem - i nic za to nie placilam dodatkowo. ale szczerze nie wiem jak to z gondola jest, bo jednak to troche duze jest...nie chce cie w blad wprowadzac...

aaa no i jak masz wozek dla dziecka to nie masz zadnych dodatkowych bagazy dla niego niestety - przysluguje Ci tylko 1 bagaz glowny (ostatnio byl 15kg nie wiem czy sie cos zmienilo) i jeden bagaz podreczny (10kg)!

joasia- w ryanair z tego co ja wiem to musi to byc wozek taki skladany ( cos jak do autobusu i jest on darmowy) nie typowy buggy ale taki jednoczesciowy co mozna zlozyc latwo. Do samolotu jednak musisz miec tyle torb ile mozesz wziasc i butelki z piciem czy jedzenia to w twoim bagazu podrecznym. Jezeli bedziesz miala dodatkowo siateczke a w niej produkty czt takie tam dla dziecka to kaza ci wlozyc do twojej torby. Oczywiscie mozesz miec kocyk i takie tam luzem. W easy jet - nie wiem

W regulaminie Wizzair'a jest napisane:

wizzairx.png

Podobnie jest w Ryanair... wózek bezpłatnie przysługuje dziecku do 2 roku życia.

wol_error.gif
Kliknij, żeby zobaczyć obrazek w pełnej wielkości.
ryanaira.jpg

Dopiero weszlam wiec zaraz sobie was poczytam

Ostatnia edycja:
Anitha, Ty mnie nie strasz... Ja i tak juz spanikowana jestem tym całym porodem :dry: Cały czas mi się wydaje, że nie zauważę, kiedy się zacznie :tak: No bo co, skurcze mam już ponad 2 tyg i to te takie co się zaczynaja od pleców, a wszyscy mi mówią, że to właśnie te zaczynają poród... Czop mi kawałkami tez już odleciał jakis czas temu... Jedyna nadzieja w tym, że mi wody jawnie i z przytupem odejdą :-D Bo jak nie, to chyba cały czas sobie będę powtarzać, że 'to jeszcze nie to' ;-)
Tez tak zawsze mysle ze to juz a potem to nie to.... Ja ogolnie mam wlasciwie bole z kregoslupa i innych nie znam .Nawet podczas wywolywania na 3 ci dzien moje bole z kregoslupa byly tak silne ze nie czulam tych z macicy - wiec nie wiem jak one bola. Znam tylko bol krzyzowy jednostajny ( u mnie trwal 3-4 godz bo potem dali mi epidural i wkoncu odszedl)

Moze pobiegamy to razem zaczniemy ;-) i nie trzeba bedzie pozyczac obiawow :-D
anitha i doveinred mnie tez cos ciagnelo przy seksie i bolalo a poza tym obejrzalam sobie to lusterkiem ;-) i widzialam, ze nie jest tak jak bylo wczesniej.
No u mnie jest tak samo od poczatku mego istnienia (bo nie rodzilam) . Poprostu ten fałd skorny mam zabardzo naprezony i sie tam przeciera albo peka nawet odrazu po wcelowaniu :zawstydzona/y: - wiec mi by bylo na reke male rozciecie badz zszycie i zostawienie wiekszego tamtego miejsca.
Ciebie GP skierowal bo rodzilas i mialas zszywane a ja ? u mnie to moga powiedziec ze to tylko widzi mi sie.

joasia79
aaa no i jak masz wozek dla dziecka to nie masz zadnych dodatkowych bagazy dla niego niestety - przysluguje Ci tylko 1 bagaz glowny (ostatnio byl 15kg nie wiem czy sie cos zmienilo) i jeden bagaz podreczny (10kg)!
Ale to jak ? przeciez dziecko do 2 lat nie ma swojego bagazu podrecznego. My zawsze latamy ryanair i nie moglismy miec ani do luku ani podrecznego.

Z tego co czytam na ich stronie to tak wlasnie jest. Dopiero od 2 latek mozna miec podreczny

Na jakich zasadach liniami Ryanair mogą podrózować niemowlęta?
Limit bagażu podręcznego w Ryanair
Limit bagażu rejestrowanego (głownego) w Ryanair

A u mnie dzien spedzony poza domem. Najpierw kosciulek a potem poszlismy do jimmy chunga na obiadek. Po obiadku na plac zabaw no i do domku.

Co do porodu to zaczely mi sie male skurcze ale znajac zycie jak wpadne pod prysznic to mina.

Jutro ide na grupe z Barnimem do Destiny Church- Kto idzie?????
A we wtorek o ile jeszcze 2w1 to magdziarz zapraszam na kawke- wpadnij :)

Ostatnia edycja:
hey dziewczyny ale zlecial ten weekend nawet nie mialam czasu wejsc na forum;-);-):tak: a jutro juz do pracy :-( niestety!!! a we wtrorek wielki dzien :-D:-D:-D nie wiem czy wam pisalam ale staramy sie z mezem juz ponad 1 rok o druga dzidzie wiec w grudniu poszlam do gp i zlecili badania okazalo sie ze prawdopodobnie mam wielotorbielatowosc jajnikow i to jest przyczyna tego ze nie moge zajsc w ciaze wiec czekalm na wizyte w klinice i mam wizyte we wtorek bardzo sie boje a jednoczesnie ciesze ze wreszcie sie wezma za mnie :-):-):-) i moze w tym roku jeszcze zaciaze :tak:;-):-D choc wiem ze samo leczenie napewno tez zajmie troszke czasu ale jestem dobrej mysli :tak: trzymajcie za mnie kciuki dam znac co i jak a moze ktoras z Was miala podobny problem i moze sie ze mna podzielic doswiadczeniami ??:tak: pozdrowionka

Ostatnia edycja:
Joasia ja tez latałam z ryanairem pierwszy raz jak mała miał 6 miesiecy i maiałm wózek Chicoo bez gondoli fakt i szczeże czym mniej rzeczy tym lepiej ale wózek to wózek nie wazne ile czesci ma i nie powinnaś za nic dopłacać. Co do bagażu to pewnie będziesz mieć torbe z jedzeniem piluchami itp i do tego też sie nie doczepiaja. Pozatym po 2 rozku zycia w Ryanirze dziecko płaci normalny bilet a bagaż głowny jeśli chcesz to kupujesz albo możesz lecieć z samymi podręcznymi.
Martka znamy sie kurcze z forum pewnie.... :):)
A ja mam depreche jezuuu czy wy dziewczyny mieszkacie same ? czy jakimiś lokatorami ? jak sobie radzicie fainansowo??
Ja mam dołaaa który wlecze sie już dobre pare tygodni troche sie uspokaja ale ciągle wraca.... Mieszkamy w domu pietrowy gdzie na dole jest kuchania i nasza łazienka iwc , 1 pietro nasza sypialnia i nasz duzy pokój-salon i 2pietro gdzie są 2 sypialnie gdzie mieszkaja w jednym pokoju pan i w drogim 2 chłopaków . Dom nagminnie ma grzyba którego już nie moge stolerować ....
ma swoje plusy i minusy i jest tanszy bo kupił go nam nasz szef z pracy. Kupił go żeby nam go wynajmować i to było 4 lat temu miał facet gest .... ale nie był w nim i nie intersuje nim ... czyli na mnie spada malownie odnowienie co najwyzej daje kase na farbe... taki ladlord zakichany... ehhh Dom ma swoje plusy i minusy ale mam juz dość ..... jezuu mogłabym tak pisac i pisać to moze by mi ulżyłooooo buuuuuuuuuuuuuuuu chodzi o to że mamy kreydt w Pl i dzieki temu że mieszkam z ludzmi moge spokojnie spłacac ten kredyt i o to głownie chodzi .... ale jezuu za jakie grzechy to wszytko trzeba przechodzić soryyyyy dziewczyny za takie gadanie ale cóż......

hey gizel wspolczuje :-( ja mysle ze powinniscie sie jak najszybciej wyprowadzic!!!! napewno finansowo dacie rade , mozecie postarac sie o housing benefit a nie meczyc sie z obcymi osobami w domu . kiedys tez wynajmowalismy pokoj- :szok: zeby bylo taniej ale tak sie nie da!!! teraz mieszkmy sami i jest nam z tym dobrze ;-) zawsze mozecie starac sie o council flat i wtedy tez bedzie lzej:D glowa do gory:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Doveinred chodzilo mi o bagaz glowny i podreczny,ze tylko po jednym mozna wziac - nie ze jeszcze dodatkowo dla dziecka....:-) a w podrecznym i tak prawie wszystko dla dziecka na czas podrozy wiec to praktycznie tak jakby dziecka bagaz:)

Do góry