reklama
Samopoczucie nawet dobrze, wyspana po kawce i sniadanku...czego chciec wiecej!!!!!
Dzis jade zwarzyc mojego malego chuderlaka:-) ciekawe czy chociaz cos przytyl????? 2 tyg temu mial 5.91 kg moze ma to 6 kg
pozdrawiam odezwe sie pozniej i podam wyniki.
Dzis jade zwarzyc mojego malego chuderlaka:-) ciekawe czy chociaz cos przytyl????? 2 tyg temu mial 5.91 kg moze ma to 6 kg
pozdrawiam odezwe sie pozniej i podam wyniki.
Ostatnia edycja:
to naprawde masz chuderlaka :-). Mnie pogoda nawet optymistycznie nastroila, odwiedzilam chrzesniaka, poplotkowalam troche, zrobilam zakupy a teraz kawka, potem zabieram sie za obiad, musze odebrac mlodego ze szkoly, krotki spacerek a potem sie zobaczy. Przez ten wolny poniedzialek ten tydzien jakos mi tak szybko leci ale to dobrze, kolejny tydzien do przodu
Hejka dziewczyny
Pogoda znowu nie dopisuje. Brrr. Jakie plany na weekend? Mój mąż niestety cały weekend w pracy więc muszę zorganizować coś mojemu smykowi. Chyba pójdziemy do kina jutra. W zeszłym tygodniu byliśmy na epoce lodowcowej w 3d, nawet fajnie było ale szczerze to ja wole tego typu bajki oglądać po polsku.
Pogoda znowu nie dopisuje. Brrr. Jakie plany na weekend? Mój mąż niestety cały weekend w pracy więc muszę zorganizować coś mojemu smykowi. Chyba pójdziemy do kina jutra. W zeszłym tygodniu byliśmy na epoce lodowcowej w 3d, nawet fajnie było ale szczerze to ja wole tego typu bajki oglądać po polsku.
Ewa Chrupcała
Fanka BB :)
Nie był mnie dwa dni bo pracuje do nocy takie shifty dostałam niestety wole w dzień pracować i mieć troszke czasu dla siebie.
Mam kolejne pytanko: może wiecie jak to jest tutaj z urlopem po ciąży ile on przysługuje? I ile pieniążków można uzyskać jeżeli to w czymś pomoże to mam umowe o prace z tym że dopiero miesiąc. No i co będzie jak nie będę mogła pracować do 9 miesiąca? Dostane jakieś pieniążki czy nic?
Mam kolejne pytanko: może wiecie jak to jest tutaj z urlopem po ciąży ile on przysługuje? I ile pieniążków można uzyskać jeżeli to w czymś pomoże to mam umowe o prace z tym że dopiero miesiąc. No i co będzie jak nie będę mogła pracować do 9 miesiąca? Dostane jakieś pieniążki czy nic?
Ogólnie urlopu maciezryńskiego masz 52 tyg i możesz go zacząć na 11tyg przed planowaną datą porodu. Jeśli chodzi o pieniądze to z tego co ja wiem żeby dostać coś od pracodawcy to musisz u niego przepracować chyba 26 tyg zanim zostanie ci 15 tyg do konca ciazy, ale wszystko powinnas miec w kontrakcie. Jesli nie przysluguje ci nic od pracodawcy to mozesz dostac jakies zasilki z job centre, nie sa to duze pieniadze i tez zaleza od tego ile pracowalas. Zreszta musisz zglosic pracodawcy ze jestes w ciazy, jesli wykonujesz jakies obowiazki ktore moga zagrazac twojemu zdrowiu to powinni ci je zmienic. Jesli masz wizyte u poloznej lub zajecia ze szkoly rodzenia w trakcie pracy to pracodawca nie powinien robic ci problemu i zaplacic normalnie za godz pracy podczas twojej nieobecnosci. Ale wiem ze u kazdego pracodawcy moze to wygladac inaczej. Koleznka pracuje w cleaningu i jak powiedziala ze jest w ciazy to jej obowiazki zostaly zmienione a ja jako care assistant nie mialam zmienionych obowiazkow.
Podaje Ci stronke gdzie jest duzo o benefitach
Benefity, zasiłki w UK
mozesz tez wejsc na
Expecting or bringing up children : Directgov - Money, tax and benefits
i tutaj masz chyba wszystko o tym kiedy i ile ci przysluguje
Podaje Ci stronke gdzie jest duzo o benefitach
Benefity, zasiłki w UK
mozesz tez wejsc na
Expecting or bringing up children : Directgov - Money, tax and benefits
i tutaj masz chyba wszystko o tym kiedy i ile ci przysluguje
A ja mam takie pytanko
Co trzeba zabrac ze soba do szpitala? Bo moja polozna nic mi nie powiedziala, nie przeprowadzila ze mna tez planu porodu, ale o tym to troche wiem a nastepna wizyte mam 19. Nuby to jeszcze ponad miesiac do porodu ale czuje sie roznie. Raz lepiej raz gorzej ale ogolnie coraz gorzej i wole byc przygotowana na wyjazd do szpitala
Co trzeba zabrac ze soba do szpitala? Bo moja polozna nic mi nie powiedziala, nie przeprowadzila ze mna tez planu porodu, ale o tym to troche wiem a nastepna wizyte mam 19. Nuby to jeszcze ponad miesiac do porodu ale czuje sie roznie. Raz lepiej raz gorzej ale ogolnie coraz gorzej i wole byc przygotowana na wyjazd do szpitala
hejka dziewczyny
Malutki mi przytyl i ma teraz 6.260 wiec super:-)
isabellL - tez pracuje jako care assistant i u mnie bylo troche inaczej, zmienili mi obowiazki na lzejsze robilam sniadanka i sie obijalam :-)
co do twego pytania to nie przeprowadza z toba planu porodu, w tym folderze niebieskim ktory zapewne posiadasz mozesz wyszczegolnic i napisac co chcesz, a racja jest taka ze w szpitalu tak czy tak nikt Ci tego nie czyta. Do szpitala musisz wziasc: przybory toaletowe, 3 pary koszul nocnych, majtki ( czasami na poczatku oni daja te net pants) picie, jedzenie, ubranka dla dzidzi, pieluchy, obcinarke do paznokci ( nie zalecaja bo kaza Ci obgrysc jak dziecko ma za dluge)recznik chyba to wszystko, jakby sie mi cos przypomnialo to napisze.
Ewa Chrupcała- masz 39 tygodni macierzynskiego platnego potem mozesz wziasc jeszcze 3 mies dodatkowo ale sa bezplatne (wsumie rok) przez pierwsze 3 mies pracodawca placi Ci 90 procent z twojej pesji potem kolejne miesiace dostajesz od rzadu 117 funtow na tydzien. mozna isc z tego co mowia 12 tyg przed terminem. ja akurat szlam 5 tyg przed terminem. Wczesniej jak pojdziesz to nie dostaniesz nic chyba ze na chorobowy okolo 70 funtow na tydz.
Malutki mi przytyl i ma teraz 6.260 wiec super:-)
isabellL - tez pracuje jako care assistant i u mnie bylo troche inaczej, zmienili mi obowiazki na lzejsze robilam sniadanka i sie obijalam :-)
co do twego pytania to nie przeprowadza z toba planu porodu, w tym folderze niebieskim ktory zapewne posiadasz mozesz wyszczegolnic i napisac co chcesz, a racja jest taka ze w szpitalu tak czy tak nikt Ci tego nie czyta. Do szpitala musisz wziasc: przybory toaletowe, 3 pary koszul nocnych, majtki ( czasami na poczatku oni daja te net pants) picie, jedzenie, ubranka dla dzidzi, pieluchy, obcinarke do paznokci ( nie zalecaja bo kaza Ci obgrysc jak dziecko ma za dluge)recznik chyba to wszystko, jakby sie mi cos przypomnialo to napisze.
Ewa Chrupcała- masz 39 tygodni macierzynskiego platnego potem mozesz wziasc jeszcze 3 mies dodatkowo ale sa bezplatne (wsumie rok) przez pierwsze 3 mies pracodawca placi Ci 90 procent z twojej pesji potem kolejne miesiace dostajesz od rzadu 117 funtow na tydzien. mozna isc z tego co mowia 12 tyg przed terminem. ja akurat szlam 5 tyg przed terminem. Wczesniej jak pojdziesz to nie dostaniesz nic chyba ze na chorobowy okolo 70 funtow na tydz.
Ostatnia edycja:
reklama
ja akurat za chorobowy dostawalm inaczej ale tak jak pisalam to wszystko zalezy od kontraktu. U mnie 2 dziewczyny mialy przepracowane pol roku zanim poszly na macierzynski i od pracodawcy nie dostaly nic tylko przez 3 miesiace z job center tak ze tak jak pisalam wszystko zalezy od kontraktu i najpewniejsz informacje ma pracodawca. Ja na swojego pracodawce nie moge narzekac bo ucieszyl sie ze jsetem w ciazy i wszytsko mi powiedzial ale niestety obowiazkow mi nie zmienili. Mialam przeprowadzony risk assesment i to wszystko. Po tym i oni i ja wiedzialam jakie zagrozenie wynika z moich obowiazkow natomiast robilam nadal to samo i inne dziewczyny ktore wczesniej byly w ciazy tez robily to samo, dlatego poszlam na zwolnienie.
To w sumie do szpitala chyba wszytsko mam musze tylko koszule kupic a jedzenie i picie to i tak w ostatnim momencie bede przygotowywac, jak nie zapomne hehehe ale z tego co wiem to nie pozwalaja jesc podczas porodu a potem sami daja
To w sumie do szpitala chyba wszytsko mam musze tylko koszule kupic a jedzenie i picie to i tak w ostatnim momencie bede przygotowywac, jak nie zapomne hehehe ale z tego co wiem to nie pozwalaja jesc podczas porodu a potem sami daja
Podziel się: